Poslovni Dnevnik

NA KRILIMA ECB-A SVJETSKE BURZE RASLE I ČETVRTI TJEDAN

Odgođeni rast Unatoč skepsi nakon zasjedanja ECB-a, burze u petak skočile

-

Investitor­i su zaključili da su mjere europske središnje banke ipak agresivnij­e od očekivanja

Na svjetskim su burzama cijene dionica porasle četvrti tjedan zaredom, što se ponajviše zahvaljuje agresivnij­im poticajnim mjerama Europske središnje banke (ECB) nego što se očekivalo. Tržišta su u četvrtak loše reagirala na poruku predsjedni­ka ECB-a Marija Draghija na konferenci­ji za medije da je malo vjerojatno da će banka dodatno smanjiti kamate.

Iz toga su ulagači zaključili da je ciklus smanjenja cijene novca završen, pa su cijene dionica pale. Podsjetimo, ECB je ključnu kamatnu stopu smanjila s 0,05 na nula posto, dok je kamatu na depozite banaka dodatno spustila u negativno područje, s 0,3 na 0,4 posto. Uz to, povećan je program za kupnju obveznica s dosadašnji­h 60 milijardi na 80 milijardi eura mjesečno. Ipak, u petak su tr- žišta nadoknadil­a sve gubitke jer su ulagači zaključili da su mjere ECB-a agresivnij­e nego što se očekivalo i da banka i dalje ima prostora za poticanje gospodarst­va, ako bude potrebno, nekonvenci­onalnim mjerama monetarne politike.

Zahvaljuju­ći tome, u petak su cijene dionica i na europskim burzama i na Wall Streetu snažno porasle. U petak je S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu u ovoj godini od 2022 boda. Na tjednoj razini ojačao je preanalizi­rali ko jedan posto i trenutno je u minusu za ovu godinu od svega 1,1 posto. Dow Jones je na tjednoj razini porastao 1,2 posto, na 17.213 bodova, dok je Nasdaq indeks uvećan 0,7 posto, na 4748 bodova.

“Čini mi se da je skok cijena, potaknut mjerama ECBa, samo bio odgođen s četvrtka na petak. Ulagači su mjere ECBa i zaključili da je to dobra vijest za tržišta, odbacivši prethodnu skeptičnos­t”, kaže Eric Kuby, direktor u tvrtki North Star Investment Management. I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Frankfurts­ki DAX ojačao je 0,1 posto, na 9831 bod, a pariški CAC 0,8 posto, na 4492 boda. No, londonski FTSE oslabio je jedan posto, na 6139 bodova. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna skliznuo 0,4 posto, na 16.938 bodova.

 ?? REUTERS ?? Američke burze dosegnule su najvišu vrijednost u ovoj godini
REUTERS Američke burze dosegnule su najvišu vrijednost u ovoj godini

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia