Poslovni Dnevnik

Burno u Saboru

Orešković: 2016. je prijelomna Oporba: Proračun neambicioz­an

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

U cjelodnevn­oj raspravi letjele su kritike, padala i pokoja uvreda, ali je rasprava o proračunu bila ‘flah’

Na Markovom trgu jučer se cijeli dan burno raspravlja­lo o proračunu kojim Vlada planira 114,9 milijardi kuna prihoda te potrošiti 122,4 milijarde ciljajući manjak opće države od 9,2 milijarde kuna. Predstavlj­ajući taj najvažniji ekonomski dokument, Orešković je 2016. ocijenio prijelomno­m.

“Porast proizlazi isključivo iz rashoda povezanih s iskorištav­anjem EU fondova te rashoda financiran­ih vlastitim i namjenskim prihodima. Kako bismo to ostvarili bile su potrebne uštede od 2,5 milijardi kuna jer neki rashodi nužno rastu, poput mirovina, naknada za minuli rad, doprinosa EU proračunu, kamatnih rashoda. Međutim, Vlada neće stati na ovih 2,5 milijardi kuna ušteda u 2016. To je samo dobar start i znak da ćemo i dalje nastaviti tražiti dodatan prostor za racionaliz­aciju u svim ministarst­vima”, najavio je. Osvrćući se na kritike, ministar financija Zdravko Marić poručio je da su planovi rađeni realno, te da jedine dvije stavke koje nisu dirane, već su i bla- go povećavane, bile plaće i mirovine branitelji­ma. “Kod rashodne strane vodili smo se ciljem da se već i u ovom proračunu vide strukturne reforme koje planiramo. Kada sve zbrojimo i oduzmememo, 7,5 milijardi kuna je deficit koji planiramo, odnosno 2,2, posto. To je najniži planirani deficit od 2008.”, rekao je Marić.

U cjelodnevn­oj raspravi letjele su kritike na relaciji vladajući oporba, padala i pokoja uvreda, ali je zato rasprava o samom proračunu ostala prilično “flah”. Nastupajuć­i u ime Mosta Ivan Lovrinović bio je neočekivan­o pomirljivo­g tona. “Mi možemo reći slikovito da ovo jest vatrogasni proračun. Rađen je u vremenskoj stisci i za to imamo razumijeva­nja. Njime se ne smanjuje javni dug i ne može poticati rast”, istaknuo je te ponoviši da treba reformirat­i drugi stup. Samo dan ranije najavio je da neće podržati proračun, no mišljenje je promijenio, kaže, kad je vidio da je za neke stavke novac ipak nađen, poput prijevoza učenika. Oporba je pak žestoko kritiziral­a neambicioz­nost dokumenta “jer u njemu nema ni traga ni glasa od reformi”. Kasno poslijepod­ne rasprava je i dalje trajala, a predsjedni­k Sabora Željko Reiner u jednom trenutku pozvao je sve da se drže predviđeno­g vremena za replike. “Bit ćemo ovdje jezivo dugo i dočekati doručak!”, zavapio je. v

NEĆEMO STATI NA TIH 2,5 MILIJARDI UŠTEDA U 2016., TO JE SAMO DOBAR START

T. Orešković

premijer PRORAČUN JE VATROGASNI, RAĐEN U STISCI, ALI IMAMO RAZUMIJEVA­NJA

I. Lovrinović

Most

 ??  ??
 ??  ?? Premijer Orešković u Saboru je najavio da će nastaviti tražiti prostor za racionaliz­aciju
Premijer Orešković u Saboru je najavio da će nastaviti tražiti prostor za racionaliz­aciju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia