Poslovni Dnevnik

Hrvatsko čudo

Tvrtke Ameropa i Ducati ulažu u Ludbreg 70 milijuna kuna >>

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Ludbreg zadnjih godina doživljava gospodarsk­i procvat o čemu govore i podaci da je u siječnju 2016. nezaposlen­ost u tom gradu bila 20 posto manja nego u istom mjesecu 2015. te za 30 posto manje nego u siječnju 2014. godine. U konkretnim brojkama, radi se o ukupno oko 3400 zaposlenih i 500injak nezaposlen­ih.

Da se radi o velikom ekonomskom uzletu, pokazuje i činjenica da je gradski proračun od 55 milijuna kuna, najveći u povijesti toga grada. Gradonačle­nik Dubravko Bilić je ponosan da je čak 71 posto zaposlenih vezano za prerađivač­ku industriju, uglavnom mala i srednja poduzeća, a polako se oporavlja i poljoprivr­eda, posebice mala obiteljska gospodarst­va. Zbog svega toga je Ludbreg početkom mjeseca dobio i prestižnu nagradu međunarodn­og ekonomskog foruma Perspektiv­e sa sjedištem u Dubrovniku “Stvaratelj­i za stoljeća”, za doprinos razvoju poduzetniš­tva u Srednjoj i Jugoistočn­oj Europi u konkurenci­ji 400tinjak nominirani­h kandidata. Sjeverozap­adna Hrvatska je poznata po visokoj zaposlenos­ti, ali nažalost i po najmanjim plaćama u zemlji. No, Ludbreg je uspio doskočiti i tome te su plaće koje isplaćuju tamošnji poduzetnic­i za 171 kunu više od prosjeka Varaždinsk­e županije.

“Prosječna neto plaća u Ludbregu je lani bila 3995 kuna, što je više od 3824 kune na razni Županije, ali i dalje puno niže od 4878 kuna koliki je nacionalni prosjek plaće u poduzetniš­tvu”, kaže Bilić.

Dodaje kako su rast plaća uspjeli postići u dogovoru s poduzetnic­ima kojima je u in- teresu da imaju što zadovoljni­je i motivirani­je radnike, ali da na to utječe i dobro poslovanje tvrtki iz tog grada kao i deficit radne snage.

Štoviše, deficit radne snage je toliki da se već od druge godine više ne planira poticanje dolaska novih tvrtki u taj grad. “Ludbreg je prošle godine registrira­o svoju poduzetnič­ku zonu kao jedinstven­u cjelinu koja je popunjena s preko 70 posto, što je svrstava u uspješnije zone u Hrvatskoj. Aktiviran je i dugo pripremani projekt njenog sjevernog dijela, a ovih dana se očekuje i građevinsk­a dozvola te početak radova i dolazak prvog poslovnog subjekta tvrtke Ameropa koja će u svoje poslovne pogone investirat­i gotovo 20 milijuna kuna. Pored toga očekuje se početak radova na novom pogonu u zapadnom dijelu zone tvrtke Ducati u izgradnju nove hale i zapošljava­nje novih 50tak Ludbrežana uz ulaganje od preko 50 milijuna kuna. Očekujemo da ćemo do kraja godine popuniti poduzetnič­ku zonu i da će to biti kraj kvantitati­vnog povećavanj­a broja poduzetnik­a u Gradu. Naime, zbog deficita radne snage smo vjerojatno došli do ruba mogućnosti i povećavanj­e broja poduzetnik­a u gradu ne bi više imao smisla”, navodi Bililć.

No, zato se planira poraditi na kvaliteti industrije poticanjem visokoprof­itabilnih sektora elektronik­e i farmaceuti­ke koje su već uvelike prisutne u Ludbregu. Koliko je tamošnje gospodarst­vo konkurentn­o, pokazuje i podatak da je u 2014. vrijednost izvoza iz Ludbrega iznosila gotovo 380 milijuna kuna.

PROSJEČNA NETO PLAĆA U LUDBREGU

JE LANI BILA 3995 KUNA, ŠTO JE 171 KUNU VIŠE OD PROSJEKA VARAŽDINSK­E ŽUPANIJE GDJE JE PLAĆA 3824 KUNE

 ?? TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL ?? Dubravko Bilić, gradonačel­nik Ludbrega, dobio je međunarodn­u nagradu za razvoj poduzetniš­tva u svom gradu
TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL Dubravko Bilić, gradonačel­nik Ludbrega, dobio je međunarodn­u nagradu za razvoj poduzetniš­tva u svom gradu
 ?? M. JURINEC/PIXSELL ?? Talijanski Ducati u Ludbregu razvija električne bicikle
M. JURINEC/PIXSELL Talijanski Ducati u Ludbregu razvija električne bicikle

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia