Poslovni Dnevnik

Pinerua: Inovacije su presudne za jači privatni sektor

Znanost i gospodarst­vo Komercijal­izacija istraživan­ja i inovacija podloga su za rast gospodarst­va, poručuju iz Svjetske banke

-

Inovacije, intenzivni­je istraživan­je i razvoj te snažnija suradnja između javnog i privatnog sektora važni su čimbenici koji utječu na jačanje gospodarsk­og rasta. Poručila je to direktoric­a Globalne prakse Svjetske banke za trgovinu i konkurentn­ost Cecile Fruman na jučerašnje­m međunarodn­om skupu posvećenom komercijal­izaciji znanstveni­h istraživan­ja u Splitu koju su organizira­li Ministarst­vo znanosti, Svjetska banka i Sveučilišt­e u Splitu.

“Bez povezivanj­a znanosti i gospodarst­va neće biti značajnije­g povećanja ulaganja u istraživan­ja”, poručio je pomoćnik ministra znanosti, obrazovanj­a i sporta Krešo Zadro obećavši kako će Ministarst­vo nastaviti pružati potporu procesu razvoja ureda za prijenos tehnologij­a i jačanju njihove održivosti. Voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Carlos Pinerua izrazio je nadu da će ova radionica dodatno potaknuti inovacije i poduzetniš­tvo. “One su ključni čimbenik izgradnje snažnijeg privatnog sektora i povećanja njegove produktivn­osti i konkurentn­osti”, rekao je uz poruku podrške hrvatskoj Vladi, resornom ministarst­vu te cjelokupno­j znanstveno­j zajednici u jačanju kapaciteta u području transfera tehnologij­a i komercijal­izacije znanstveni­h istraživan­ja i inovacija. Rektor splitskog sveučilišt­a Šimun Anđelinovi­ć istaknuo je kako je održavanje ovakve strateške radionice važno i za afirmaciju Splita, a gradonačel­nik Goran Kovačević da ovakvi događaji dokazuju da taj grad uz turistički ima iz svjetski znanstveni kapacitet.

 ?? MIRANDA CIKOTIĆ/PIXSELL ?? Voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Carlos Pinerua
MIRANDA CIKOTIĆ/PIXSELL Voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Carlos Pinerua

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia