Poslovni Dnevnik

PDV zasad iznad plana, u dva mjeseca 4 posto više

Punjenje proračuna Do kraja veljače u proračun se od PDV-a slilo 6,5 mlrd. kn

-

UPovjerens­tvu ističu kako se kod poreza na dobit očekuje tek manji pad u odnosu na lanjsko ostvarenje, a nije objašnjeno kako će gubici poslovnih banaka nakon konverzije kredita u švicarskim francima u eure utjecati na primitke od tog poreza.

Stoga zaključuju da postoji rizik da smanjenje prihoda od poreza na dobit bude veće od planiranog.

Rizici: BDP i masa plaća

Premda se u obrazložen­ju Proračuna spominju određeni rizici ostvarenja, članovi Povjerenst­va drže da ti rizici nisu ni dovoljno naglašeni ni potpuni. Prema njima, dva ključna rizika koja bi mogla utjecati na deficit su makroekono­mska kretanja i masa plaća plaća, odnosno rashodi za zaposlene. Vlada računa s realnim rastom BDPa od dva posto, a lanjski se rast ipak pokazao nešto manjim nego što se donedavno predviđalo. S druge strane, pregovori sa sindikatim­a o (ne) povećanju plaća tek su počeli, a prvi sastanci sa sindikatim­a javnih i državnih službi u ponedjelja­k su zaključeni tek načelnim dogovorom da će nastaviti razgovarat­i.

Vladinu proračunu u Povjerenst­vu spočitavaj­u i što ne spominje u kojoj je mjeri on usklađen s fiskalnim pravilima. Opetovano upozoravaj­u i na slabu povezanost s ranijim planovima i nedostatak informacij­a o planovima za izvanprora­čunske jedinice.

Međutim, što se tiče planiranja ukupnih poreznih prihoda, Povjerenst­vo za fiskalnu politiku smatra da ih je Vlada projiciral­a dosta konzervati­vno. U odnosu na lanjsko ostvarenje, naime, proračunu se predviđa rast prihoda od poreza za nevelikih 900 milijuna ili 1,2 posto, na 68,9 milijardi.

To se među ekoonmisti­ma smatra dohvatljiv­im i uz znatno niži nominalni porast BDPa od tri posto, koliko implicira projekcija 2postotnog realnog rasta gospodarst­va.

Da se u planiranju prihoda išlo dosta oprezno i konzervati­vno sugeriraju i podaci o punjenju proračuna tijekom siječnja i veljače, a tu ocjenu ne mijenja bitno ni činjenica da ovogodišnj­a veljača ima jedan dan više.

Pomogla dulja veljača

Primjerice, kod PDVa je za 2016. planirano povećanje za 1,2 posto, a do kraja veljače u proračun se od PDVa slilo 6,5 milijardi kuna, što je oko 4 posto više nego lani. Kod trošarina je povećanje i izraženije (dvije milijarde kuna nasuprot lanjskih 1,75 mlrd.), s tim da je osim jednog dana više na porast utjecala i neuobičaje­no niska baza lanjske veljače.

Poreza na dobit ubrano je nešto više od milijardu kuna ili stotinjak milijuna manje nego lani, dok se od doprinosa slilo oko 3,5 milijarde kuna, što je malo više nego lani.

 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Ministar financija Zdravko Marić
PATRIK MACEK/PIXSELL Ministar financija Zdravko Marić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia