Poslovni Dnevnik

Počeli pregovori Vlade i sindikata za 1,8 mlrd. kuna

Povećanje plaća Vladin pregovarač Božo Petrov sa sastanka je izašao zadovoljan jer su sindikati izrazili spremnost na razgovare, a idući sastanak dviju strana održat će se prvog travnja

- ANA BLAŠKOVIĆ

Vlada i sindikati javnih i državnih službi počeli su pregovore o povećanju osnovice za plaće od 6 posto koja je obećana u slučaju ekonomskog rasta prije sedam godina. Premda su uvjeti za povećanje plaća za oko 243.000 zaposlenih ispunjeni, za to nedostaje 1,8 mlijardi kuna u jučer usvojenom proračunu, a ne planira se ni u naredne dvije godine. Božo Petrov, potpredsje­dnik Vlade i glavni pregovarač sa sindikatim­a izrazio je zadovoljst­vo nakon sastanka. “Naišli smo na ljude koji će nam pomoći da onaj reformski paket koji smo započeli prije mjesec dana, unutar ove godine i završimo. Mislim da uopće neće biiti upitno hoćemo li na kraju ovog procesa biti u ‘winwin’ situaciji u kojoj će biti zadovoljni i predstavni­ci sindikata i Vlada i građani. Zato, zaista hvala na razumijeva­nju sindikata i za ovakav početak vođenja pregovora”, izjavio je Petrov. Vilim Ribić, predsjedni­k Matice hrvatskih sindikata, rekao je da ima mjesta za pregovore u svim stavkama ako se želi da sporazum ne stupi u punom opsegu na snagu. “Svjesni smo da kada bi u potpunosti stupio na snagu da bi to bio teret za proračun koji ne bi mogao izdržati”, istaknuo je Ribić.

Branimir Mihalinec, predsjedni­k Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, poručio je kako će se pregovori za povećanje plaća u javnim službama nastaviti, a u međuvremen­u će se napisati protokol prema kojem će se oni voditi. “Sljedeći sastanak bit će u petak 1. travnja. Svjesni smo da Vlada ima poteškoće za realizacij­u sporazuma odjednom i spremni smo pregovarat­i o dinamici provedbe samog sporazuma”, rekao je Mihalinec. Sindikati ne kriju da im je važno da postoji obveza Vlade prema zaposlenic­ima u državnoj službi. “Hoćemo li to riješiti i kako, pitanje je ali pregovorim­a moramo dati šansu”, istaknuo je Boris Pleša iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namješteni­ka.

 ?? DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL ?? Sindikati na sastanku u Vladi
DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL Sindikati na sastanku u Vladi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia