Poslovni Dnevnik

HT otvorio prvu pametnu ulicu

Dubrovnik Pilot projekt težak 1,5 mil. kuna

- BERNARD IVEZIĆ

Projekt razvijen u manje od godinu dana uključuje 20 pametnih lampi, besplatni brzi internet preko wifija, pametni parking i senzore za kvalitetu zraka i temperatur­u

Hrvatski telekom (HT) otvorio je u ponedjelja­k u Dubrovniku prvu pametnu ulicu u Hrvatskoj i najavio novi izvor prihoda od kojeg ima velika očekivanja. Pilot projekt na Obali Stjepana Radića, vrijedan 1,5 milijuna kuna, razvijen u manje od godinu dana, uključuje 20 pametnih lampi, besplatni brzi internet preko wifija, pametni parking i senzore za kvalitetu zraka i temperatur­u.

Saša Kramar, voditelj segmenta poslovnih korisnika HTa, kaže da su stvorili platformu koja omogućuje povezivanj­e lokalne uprave, visokotehn­oloških tvrtki te krajnjih korisnika.

“HT ovim projektom izlazi iz klasičnog telekom biznisa u novo područje u kojem prodaje cijeli niz novih usluga, od data centra preko clouda, big date i IoTa, pa sve do podjele prihoda i drugih modela suradnje s hrvatskim visokotehn­ološkim tvrtkama, čime se otvaraju prilike i za izvoz”, kaže Kramar.

HT već surađuje s više od 20 tehnološki­h partnera. U Dubrovniku ih je pak, uz HTov Combis, zastupljen­o šest: Sensity, Zumtobel, RAO, Mobilisis, SmartSense i Elektrotea­m. Tehnološki se platforma temelji na rješenju tvrtke Cisco, koja je strateški partner Deutsche Telekoma za pametne gradove.

Markus Wissmann, direktor prodaje Cisca za EMEAR regiju, kaže da je posrijedi tek početak unapređenj­a kvalitete usluga koje će Dubrovnik moći ponuditi svojim građanima, turistima i tvrtkama. “Cilj je povezati sve aplikacije koje mogu pomoći da grad bude kompetitiv­niji”, kaže Wissmann.

Ralf Nejedl, stariji potpredsje­dnik prodaje i razvoja DTa, istaknuo je da gradovi izazove u sve bržim promjenama mogu rješavati kao i dosad, izgradnjom dodatnih resursa, a mogu pritom koristiti i inovacije. “Dubrovnik se odlučio za drugi put, a naš zajednički pothvat pokazuje novi i efikasniji put razvoja gradova”, kaže Nejedl.

Davor Tomašković, predsjedni­k Uprave HTa, istaknuo je da žele pokazati kako nisu samo tehnološki lider već i lider u društvenim promjenama.

“U Dubrovnik ćemo s ponosom dovoditi domaće i strane partnere i predstavlj­ati im tehnološke inovacije i rješenja za pametne gradove”, kaže Tomašković.

Andro Vlahušić, gradonačel­nik Dubrovnika, rekao je kako je s HT-om ugovorio glavno tehnološko partnerstv­o na kandidatur­i grada za titulu Europske prijestoln­ice kulture. HT će putem tog partnerstv­a Dubrovnik pretvoriti u središnji laboratori­j za rješenja pametnog grada. “Za grad to znači da ćemo lokalnim biznisima omogućiti platformi preko koje mogu razviti, testirati i zatim izvoziti svoja rješenja u svijet, a za grad od 40 tisuća stanovnika i sto takvih novih radnih mjesta dobar je početak”, zaključio je Vlahušić.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia