Poslovni Dnevnik

Pala odluka AZTN-a o nautičarsk­om kartelu

Vratili na početak Visoki upravni sud poništio odluku AZTN-a o nedopušten­om udruživanj­u devet marina

- SUZANA VAROŠANEC

Nismo još primili presudu i nemamo saznanja u kojem dijelu treba obnoviti postupak, kažu u AZTN-u

Na Visokom upravnom sudu ( VUS) pala je odluka Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) kojom je lani utvrđeno kartelno djelovanje za devet marina. Posrijedi su: Adriatic Croatia Internatio­nal Club, Tehnomont, Marina Šibenik, Ilirija, Marina Hramina, Brodogradi­lište i marina Betina, Marina Punat, Marina Dalmacija i Marina Borik, članice Udruženja nautičkog turizma (marina) pri HGK koja je također proglašena od- govornom.Kazna marinama iznosila je 2,2 mil. kn, a Komori 100.000 kn.

VUS je poništio odluku Agencije te su stranke upoznate s time prošlog četvrtka, kad je sud usmeno objavio odluku. Čini se da je to prvi slučaj ponavljanj­a postupka u vezi s kartelima otkako je 2013. VUS postao nadležan za odluke AZTNa. Lani je u cijelosti poništio rješenje AZTNa kojim se optužuje Hrvatsko društvo ortodonata za sklapanje zabranjeno­g sporazuma s ciljem udruživanj­a u kartel, no to nije ovdje slučaj. AZTNovo rješenje od 17. ožujka 2015. za marine poništeno je te se očekuje novi postupak. Nakon sudske rasprave, tvrde predstavni­ci pojedinih marina, poništeno je zbog nepotpuno utvrđenog činjenično­g stanja te manjka materijaln­ih dokaza za kartel. Potvrdio nam je to i Goran Ražnjević iz biogradske Ilirije.

Komora nam je, pak, potvrdila da je podnijela tužbeni zahtjev VUS-u protiv AZTNova rješenja o kartelskom djelovanju, kao i najnoviji ishod. Presudom Visokog upravnog suda usvojeni su tužbeni zahtjevi HGK i marina te je poništeno rješenje Agencije i predmet se vraća na ponovni postupak, poručuje HGK.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja također ima saznanja da je Visoki upravni sud usvojio tužbene zahtjeve marina te joj vratio predmet na ponovno postupanje. Iz Agencije još navode kako iz usmenog obrazložen­ja proizlazi da je rješenje poništeno zbog nepotpuno utvrđenog činjenično­g stanja. “No, budući da Agencija još nije zaprimila presudu VUS-a i njezino obrazložen­je, nemamo saznanja u kojem dijelu će biti potrebno ponoviti postupak. U svakom slučaju, Agencija će po zaprimanju presudu postupiti po nalogu Suda kao što je to, u slučajevim­a ponavljanj­a postupaka, činila i dosad”, navodi glasnogovo­rnica AZTNa Snježana Vujisić Sardelić.

Sad se vraćamo na početak, tvrdi Ražnjević. Ističući društvenu odgovornos­t Ilirije, predlaže da se 200.000 kn plaćenih za kaznu donira. “Zbog frustracij­e izbjegavam sastanke Udruge, a ne usuđujem se prijedlog iznijeti preko Udruge kako nas ne bi kaznili i za udruživanj­e u humanitarn­e svrhe”, ironičan je direktor Ilirije u čijoj je marini Kornati, i to nakon objave cjenika za 2013., u sklopu nautičkog sajma u listopadu 2012. održana uobičajena skupština udruženja bez cilja, kaže, da bi se cijene diktirale. U postupku pred AZTNom utvrđeno je da su na toj sjednivi predstavni­ci marina razmjenjiv­ali informacij­e o budućim cijenama, a kako se “razmjena” odvijala u okrilju strukovnog udruženja, i HGK je proglašena odgovornom.

 ?? IVANA IVANOVIĆ/
PIXSELL ?? Prethodno je VUS u cijelosti poništio odluku vezanu uz kartelno udruživanj­e ortodonata
IVANA IVANOVIĆ/ PIXSELL Prethodno je VUS u cijelosti poništio odluku vezanu uz kartelno udruživanj­e ortodonata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia