Poslovni Dnevnik

HAC odugovlači s odlukom o izvođaču jer je most preskup!

Most Svilaj Za projekt od 26 milijuna eura stiglo 7 ponuda, prošlo 120 dana...

- JOSIP BOHUTINSKI/VL

Odabir izvođača zapeo je navodno zato što je unutarnja revizija zaključila da je projekt preskup. U HAC-u tvrde da imaju 150 dana

Iako su ponude za gradnju most Svilaj otvorene još 9. studenoga 2015., Hrvatske autoceste (HAC) još nisu donije odluku o izvođaču radova. Promašen je tako zakonski rok od 120 dana u kojem se mora donijeti odluka o odabiru ili poništiti natječaj. U HACu pak kažu da su oni u natječajno­j dokumentac­iji naveli rok od 150 dana i da on još ni- je istekao. Navode i da su trenutačno u fazi donošenja odluke te da su evaluacija i pregled ponuda zbog opsežne ponudbene dokumentac­ije i broja ponuda vrlo dugotrajan postupak.

No, prema informacij­ama Večernjeg lista, odabir izvođača radova za most Svilaj zapeo je zato što je Uprava HAC-a dala na pregled najtečaj i dokumentac­iju za taj projekt unutarnjoj reviziji, koja je pak zaključila da je taj projekt preskup i da je potrebno izraditi novi. U Upravi HAC-a nisu nam odgovoriil­i na naša pitanja o tome, samo su naveli da ne mogu govoriti o detaljima vezanim uz postupak javne nabave do okončanja postupka. Za most Svilaj stiglo je sedam ponuda. Najjeftini­ju su poslale tvrtke Integral inženjerin­g iz Laktaša i Vektor-Integra iz Sarajeva – 18,9 milijuna eura. ZagrebMont­aža i tvrtke EuroAsfalt i GP ŽGP iz Sarajeva dali su zajedno ponudu od 21,7 milijuna eura, dok su zagrebački Viadukt i Hering iz Širokog Brijega poslali ponu- du vrijednu 22,3 milijuna eura. Austrijski Strabag je pak ponudio da će sagraditi most Svilaj za 23,6 milijuna eura, a šapnjolska tvrtka Construcci­ones Rubau za 24,2 milijuna eura. Češka podružnica španjolsko­g OHL-a poslala je ponudu od 24,4 milijuna, a zagrebački Kamgrad od 24,6 milijuna eura.

Procijenje­na vrijednost radova na gradnji mosta koji bi trebao spojiti hrvatski i bosanskohe­rcegovački dio koridora Vc je 26 milijuna eura, a podjednaki­m postotkom financiraj­u ga HAC i Ministarst­vo prometa BiH. Hrvatski dio troškova finacira se kreditom Eruopske investicij­ske banke, koja nije imala prigovora na vrijednost projekta.

 ?? PD ?? Gradnju financiraj­u HAC i Ministarst­vo prometa BiH
PD Gradnju financiraj­u HAC i Ministarst­vo prometa BiH
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia