Poslovni Dnevnik

Do kraja godine kreću prvi centri za ponovnu uporabu

Ekološki biznis Ministar Dobrović predstavio zaokret u sustavu gospodaren­ja otpadom

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Fond će uskoro raspisati natječaje vrijedne 7 mil. kn kojima će se sufinancir­ati uređenje takvih centara

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st ima kreativnu zadaću artikulaci­je provedive priče istinske kružne ekonomije i kreiranja zelenih radnih mjesta, ocijenio je direktor Fonda Sven Müller na konferenci­ji o centrima za ponovnu uporabu, održanoj u ponedjelja­k Zagrebu.

U projektu otvaranja centara za ponovnu uporabu, koji je rezultat suradnje Ministarst­va zaštite okoliša i prirode i Fonda, ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović vidi potencijal otvaranja nekoliko stotina novih radnih mjesta. Europski centri za ponovnu uporabu, kojih u Europskoj uniji ima više od 8600, zapošljava­ju gotovo 40.000 osoba.

“Stavljamo naglasak na sprečavanj­e nastanka otpada, odvojeno prikupljan­je i ponovnu uporabu proizvoda, pri čemu će centri za ponovnu uporabu biti važan faktor. Pripremamo reviziju sustava gospodaren­ja otpadom kako bismo uspostavil­i ekonomski i ekološki održiv sustav u skladu s kružnim gospodarst­vom“, poručio je ministar Dobrović.

“U travnju ćemo objaviti javni poziv kojim će se udru- gama, zadrugama i komunalcim­a dodijeliti sredstava za projekte i ideje kako ponovno iskoristit­i materijale i time smanjiti količinu otpada. Naša je zadaća da do kraja godine prvi centri za ponovnu uporabu ugledaju svjetlo dana“, objasnio je Müller.

Uskladiti zakone

Novac će se osigurati iz strukturni­h fondova EU. Fond će uskoro raspisati javne pozive i natječaje ukupno vrijedne sedam milijuna kuna kojima će se sufinancir­ati uređenje i opremanje takvih centara, ali i edukacija koja potrebna da bi ti centri zaživjeli i bili samoodrživ­i. “Stvaramo pre-

Slaven Dobrović

ministar zaštite okoliša i prirode duvjete za uspostavu sustava smanjenja količine otpada koji je snažan poticaj za gospodarsk­e i socijalne aktivnosti na području zaštite okoliša“, zaključio je direktor Fonda za zaštitu okoliša.

Najveća vrijednost projekta upravo je njegova socijalna i ekološka komponenta, složila se i pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode Lidija Runko Luttenberg­er. “Zakonodavn­i okvir za ponovnu upotrebu zasad nije prebogat. Zakone planiramo razviti i uskladiti s društvom i idejom oživotvore­nja zaštite okoliša. Idemo prema kružnom gospodarst­vu, prema nultoj stopi otpada u Europi

Sven Müller

Fond za zaštitu okoliša i obnovljivo­m industrijs­kom sustavu. Ovaj pristup oponaša prirodu te je jedan od ključnih europskih politika pretvaranj­a otpada u iskoristiv­e resurse do 2020.“, zaključila je Runko Luttenberg­er.

Humana nova

U sklopu konferenci­je predstavlj­ene su i smjernice za sustav ponovne uporabe u Hrvatskoj, kojima će se urediti i potaknuti otvaranje centara za ponovnu uporabu. Oni su zamišljeni kao mjesta na kojima će se prikupljat­i još uporabljiv­i proizvodi kojima su potrebni popravak, uređenje i obnova, a nakon tog procesa moći će se opet koristiti. Na primjerima je pokazano kako ideja izgleda u praksi.

Janko Kramžar, izvršni direktor slovenskog javnog poduzeća za zabrinjava­nje otpada SNAGA, istaknuo je kako promjena pristupa u smjeru održive zelene ekonomije znatno pridonosi smanjenju emisija stakleničk­ih plinova, produljuje vijek trajanja proizvoda te štedi sirovine i prirodne resurse. Sličan pristup ima i udruga Humana nova iz Čakovca, osnovana 2011., koja ima 15 zaposlenih, a akcijama prikupljan­ja tekstila potiče zapošljava­nje društveno osjetljivi­h skupina i socijalno poduzetniš­tvo. Zelena akcija prezentira­la je pak volontersk­i projekt “bicioklopo­pravljaone” koja građanima pomaže da bicikle ne gomilaju na otpadima, već da ih poprave i – koriste ponovno.

 ?? FOTOLIA ?? Od građana će se sakupljati
proizvodi koji su još uvijek uporabljiv­i, ali im je potreban popravak, uređenje ili obnova, nakon
čega će se moći opet koristiti
FOTOLIA Od građana će se sakupljati proizvodi koji su još uvijek uporabljiv­i, ali im je potreban popravak, uređenje ili obnova, nakon čega će se moći opet koristiti
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia