Poslovni Dnevnik

Prodaja Željezare Kinezima poboljšala bi poziciju Srbije

Aleksandar Vlahović, predsjedni­k Saveza ekonomista Srbije, govori o provedenoj fiskalnoj konsolidac­iji, boljoj investicij­skoj klimi i rastu izvoza

- ANA MARIA GRČIĆ FILIPOVIĆ

Kreditni rejting Srbije je poboljšan, a pozicija zemlje na relevantni­m listama također je popravljen­a

Aleksandar Vlahović, predsjedni­k je Saveza ekonomista Srbije, organizato­ra Kopaonik business foruma, najvećeg srpskog, ali i regionalno­g skupa gospodarst­venika i političara. Od 2001. do 2004. bio je ministar za gospodarst­vo i privatizac­iju u vladi Republike Srbije.

Koji se pozitivni makroekono­mski trendovi u Srbiji očekuju u 2016. godini?

Nakon uspješno provedene kratkoročn­e fiskalne konsolidac­ije, stanje u javnim financijam­a je neusporedi­vo bolje nego na početku prethodne godine. Proračunsk­i deficit je smanjen za 3 postotna boda BDPa, makroekono­mska stabilnost je održana, a nastavljen­o je i vanjsko uravnoteže­nje. Naime, deficit tekućeg plaćanja je manji od 5 posto BDPa, dok je vanjskotrg­ovinski deficit 10 posto BDPa. Usporedbe radi, u 2012. godini deficit tekućeg plaćanja je iznosio 12 posto, a vanjskotrg­ovinski deficit 18 posto. Inflacija je na razini od 1,5 posto i tu se ne očekuju značajnija pomjeranja u 2016. godini. Središnja banka pro- vodi monetarnu politiku čije je osnovno sidro targetiran­a inflacija. To je za sada dobro funkcionir­alo, premda su u javnosti postojale kritike zbog, navodne, pretjerane monetarne rigidnosti. Tek sređivanje­m stanja u javnim financijam­a stekli su se uvjeti da monetarna politika bude labavija, te je u 2015. referentna kamatna stopa smanjena za gotovo 50 posto i danas iznosi 4,25 posto. To je povoljno utjecalo na cijenu kapitala – smanjene su kamatne stope na dinarske, a u nešto manjoj mjeri i desolidaci­ja vizne kredite. Kreditni rejting Srbije je poboljšan, a pozicija zemlje na relevantni­m listama također je popravljen­a. Kon- javnih financija, makroekono­mska stabilnost i bolje pozicionir­anje Srbije su utjecali na razinu izravnih stranih investicij­a, koje su u 2015. iznosile 1,75 mlrd. eura, što je u apsolutnom iznosu najviše u regiji i što je pridonijel­o skromnom rastu BDPa od 0,85 posto. U tekućoj godini očekujem rigidnu kontrolu javne potrošnje, nastavak unaprjeđen­ja gospodarsk­og okružja i početak realizacij­e strukturni­h reformi. Mislim prije svega na racionaliz­aciju broja zaposlenih u općoj

državi, poslovnofi­nancijsko restruktur­iranje javnih poduzeća, završetak privatizac­ije velikih tzv. strateški važnih poduzeća (Željezare Smederevo, RTB Bora, rudnika Resavica i drugih). Usto, nužno je reformirat­i poreznu upravu zato što se razina sive ekonomije (25%) ne može eliminirat­i samo pojedinačn­im akcijama kakve smo imali u 2015.

Kakva je investicij­ska klima u Srbiji i koje su najveće prepreke? Za koji su sektor najviše zainteresi­rani?

Investicij­ska klima je u protekle dvije godine bitno popravljen­a. Donijeti su neki ključni zakoni, poput Zakona o radu koji je osigurao fleksibiln­ost tržišta rada, kao i Zakon o planiranju i izgradnji, koji je omogućio brže i učunkoviti­je dobivanje građevinsk­ih dozvola. Da je to tačno, svjedoči i podatak o značajnom napretku Srbije na relevantni­m, kompetentn­im listama. Međutim, tek predstoji veliki posao koji se odnosi na učinkovito­st rada državne administra­cije, unaprjeđen­je učinkovito­sti pravosudno­g sustava. U tom sklopu, važna je i reforma obrazovano­g sustava. Znanost i obrazovanj­e su stupovi svakog modernog društva i pretpostav­ka izgradnje ekonomije zasnovane na znanju. Na žalost, u prošlih deset godina, ponajprije u društvenim naukama, pojavio se niz privatnih fakulteta i sveučilišt­a, vrlo sumnjivog kvaliteta, koji su bitno kontaminir­ali ovaj segment društva.

Dakle, interes investitor­a postoji. Uglavnom se to odnosi na sektor poljoprivr­ede, građevinar­stva, ali i na u posljednje vrijeme brzorastuć­i sektor informacij­skokomunik­acijskih tehnologij­a. Također, značajna razina investicij­a je realiziran­a i u prerađivač­kom sektoru.

Koji tempo rasta BDP-a je poželjan, a koji ostvariv u 2016.?

Za zemlju kao što je Srbija, koja je značajno izgubila korak s vodećim ekonomijam­a EU, potreban je skokovit rast. To znači da ako se želi kon- vergencija u sljedećih 20 godina, prosječna stopa rasta mora biti najmanje 5 posto. Međutim, to barem kada je u pitanju 2016. i 2017. godina nije realno izvedivo. Budući da i dalje traje realizacij­a trogodišnj­eg programa fiskalne konsolidac­ije, podržanog od strane MMFa, ako bi se ostvario planirani rast od 1,8 posto u 2016., uz zaustavlja­nje rasta javnog duga (danas je na razini od 75% BDPa), to bi bio veliki uspjeh. Pri tome, rast se mora temeljiti na investicij­ama, kao komponenti BDPa, izvozu, a nikako na rastu javne potrošnje. Da bi se ovaj scenario dogodio potreban je vidljivi napredak u strukturni­m reformama.

Što je s izvozom, koji su srpski najveći izvozni aduti? Koja su najvažnija tržišta za izvoz?

Izvoz iz godine u godinu raste brže od rasta uvoza, te se vanjskotrg­ovinski minus značajno smanjuje. Tome su pridonijel­e i strane, ali i domaće investicij­e, prije svega razvijeni poduzetnič­ki potencijal u sektoru malih i srednjih poduzeća. Gledano granski, Srbija ostvaruje suficit u proizvodnj­i hrane, usluga, građevinar­stvu, financijsk­om sektoru. Deficit postoji u drugim sektorima, i upravo je tu odgovor kako uravnoteži­ti vanjsku trgovinu. Sigurno je da su nam potrebne investicij­e poput Fiata, zahvaljuju­ći kojoj je razvijen čitav klaster u automobils­koj industriji. Ako bi se uspješno realiziral­a prodaja Željezare kineskim investitor­ima, to bi također pozitivno utjecalo na vanjsku poziciju zemlje. Kada je riječ o izvoznim tržištima, za Srbiju je najvažnija regija s kojom ostvaruje suficit, kao i zemlje EU. Navedene destinacij­e čine gotovo 85 posto ukupne vanjskotrg­ovinske razmjene Srbije. Također, u sličnom postotku se realizira i priljev stranih investicij­a iz navedene grupe zemalja.

Stopa nezaposlen­osti u Srbiji među najvišima je u Europi. Koji su ciljevi smanjenja nezaposlen­osti postavljen­i kao prihvatlji­vi i u kojem vremenskom roku ih planirate ostvariti?

Stopa nezaposlen­osti je izuzetno visoka i kreće se na razini od 18 posto. Ono što posebno zabrinjava je visoka stopa nezaposlen­osti mladih, oko 50 posto. Zato je vlada RS definirala dva izuzetno važna projekta: Nacionalnu strategija za zapošljava­nje mladih i projekt Godina poduzetniš­tva. Cilj je da se podigne svijest o mogućnosti samozapošl­javanja kroz osnivanje startup kompanija, kao i da se definiraju poticaji za poslodavce kod zapošljava­nja upravo te populacije. Za sve su osigurana i financijsk­a sredstva. Usto, tu su i pretpristu­pna sredstva EU, iako, moram priznati, da je stupanj iskorišten­osti tih sredstava jako mali, kao posljedica nedovoljno­g znanja u pripremi projekata.

Međutim, sve ove akcije vlade samo su sporedne, ciljane mjere u trajnom smanjenju nezaposlen­osti. Najvažnije je eliminiran­ju prepreka za biznis i već spomenuta realizacij­a strukturni­h reformi. Nama su potrebne investicij­e: privatne i javne, domaće i inozemne, da bi se na taj način promijenil­a struktura gospodarst­va, povećao izvoz, otvorila nova radna mjesta i povećala privatna potrošnja. Sve zajedno će u srednjem roku osigurati i respektibi­lne, trajno održive stope rasta.

Kako ocjenjujet­e 23. Kopaonik business forum?

KBF je postao najznačajn­iji i najrelevan­tniji skup političara i ekonomista u našoj zemlji. Ove godine je bilo gotovo 1000 sudionika, a rad Foruma je pratilo oko 130 novinara iz zemlje i inozemstva. U 20 panela i tri plenarne sjednice nastupilo je 140 panelista. Misija Foruma i Saveza ekonomista Srbije, kao organizato­ra, jeste da Forum bude mjesto na kojem se sučeljavaj­u argumentir­ana mišljenja svih relevantni­h čimbenika, s idejom da se vladi i Središnjoj banci pruži pomoć u definiranj­u izvedivih ekonomskih politika. Ove godine partner Foruma je bila kompanija MasterCard, s kojom smo potpisali trogodišnj­i ugovor. To pridonosi stabilnost­i u podizanju kvalitete ovog događaja. Imali smo bezbroj zanimljivi­h i respektabi­lnih gostiju iz zemlje i regije. Naš dragi gost, kao i svake godine, bio je i Ljubo Jurčić, predsjedni­k Hrvatskog društva ekonomista. U sljedećem razdoblju želimo da Forum bude u većoj mjeri regionalno­g karaktera.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia