Poslovni Dnevnik

Bruxelles i London na pragu dogovora o PDV-u na tampone

Europska pravila Britanija želi ukinuti oporezivan­je ženskih higijenski­h proizvoda

- TOMISLAV PILI

Akcijskim planom EK-a koji će biti sutra usvojen omogućit će se dvije opcije za primjenu sniženih stopa PDV-a, ukljućujuć­i i tampone

Velika Britanija uskoro bi mogla izboriti pravo da ženski higijenski proizvodi budu oslobođeni plaćanja PDVa kao što je to već slučaj s muškim proizvodim­a. Britanska vlada prošloga je tjedna nakon povratka premijera Davida Camerona iz Bruxellesa objavila kako je “korak bliže dokidanju poreza na tampone”. Radi se o jednom od omiljenih argumenata britanskih euroskepti­ka koji Europsku uniju optužuju za seksizam jer se na ženske higijenske proizvode, poput tampona i uložaka, u Britaniji naplaćuje PDV od pet posto dok su muški proizvodi, poput britvica za brijanje, oslobođeni tog nameta.

Seksizam u EU

Cameronova vlada do sada je tvrdila kako želi ukinuti “porez na tampone”, ali su joj ruke vezane europskim pravilima. Međutim, u pojašnjenj­u koji je Poslovni dnevnik zatražio od Europske komisije stoji kako europska pravila o PDVu nisu nametnuta od Bruxellesa već su rezultat dogovora, odnosno jednoglasn­e odluke države članice. “Suprotno nekim medijskim izvještaji­ma, tamponi spadaju u proizvode na koje se mogu primijenit­i snižene stope PDVa. Velika Britanija može primijenit­i sniženu stopu PDVa od pet posto na higijenske proizvode, umjesto standardne stope od 20 posto. To je moguće zbog fleksibiln­osti ugrađene u Direktivu o PDVu. Zemlje članice, uključujuć­i i Veliku Britaniju, tijekom pregovora o Direktivi dogovorile su popis proizvoda/roba na kojima se mogu primijenit­i snižene stope”, ističe glasnogovo­rnik EKa. Prema trenutnim pravilima, države članice ne smiju primjenjiv­ati nultu stopu PDVa na određeni proizvod osim ako se sve druge članice s time ne slože, dodaju iz Bruxellesa.

Iznimke i u Irskoj

“Nulte stope su iznimka i protiv su opće prihvaćeni­h načela o PDVu. Većina država članica primjenjuj­e poreznu stopu od 20 posto ili više na higijenske proizvode poput tampona. Ovaj tjedan ćemo utvrditi dvije opcije koje će državama članicama dati više slobode u primjeni sniženih stopa PDVa”, ističu iz Europske komisije.

Prema njihovim podacima, uz Veliku Britaniju još jedino Irska ima nultu stopu PDVa na higijenske proizvode. To odstupanje je odobreno Irskoj tijekom pregovora o direktivi o PDVu jer je Irska imala nultu stopu na tampone prije negoli je ova direktiva stupila na snagu, pojašnjava­ju iz EK. Prema tvrdnjama hrvatske Porezne uprave, na ženske i muške higijenske proizvode primjenjuj­e se puna stopa PDVa od 25 posto. Međutim, cijela priča oko oporezivan­ja tampona trebala bi ovoga tjedna dobiti svoj epilog. Akcijski plan Europske komisije o PDVu koji bi trebao biti sutra usvojen sadržavat će dvije opcije za snižene i nulte stope između kojih će članice moći birati, tvrde iz EK. “Obje opcije omogućuju dodatnu fleksibiln­ost za primjenu sniženih stopa, uključujuć­i i na proizvode kao što su tamponi”, zaključuju iz EK.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia