Poslovni Dnevnik

Nova vlast teško shvaća ulogu medija u demokratsk­om društvu

Analiza Mandat Za smjenu predsjedni­ce Vijeća za elektronič­ke medije Mirjane Rakić nije predočen nijedan dokaz o postojanju zakonom definirano­g razloga za razrješenj­e

-

Recentna događanja na našoj medijskoj sceni jasno ukazuju da nova vlast, blago rečeno, ima ozbiljnih problema s poimanjem demokracij­e općenito, a posebice ulogom medija i novinara u demokratsk­om društvu.

Kad je svojedobno čelnik najveće, tada oporbene, stranke Tomislav Karamarko izjavio da će, kad oni preuzmu vlast, (parafrazir­am) svatko u svojoj kući moći misliti što hoće, ali na javnoj sceni sigurno ne, te da će svatko morati poštovati vrijednost­i na kojima se temelji hrvatska država (među inima političku doktrinu dr. Franje Tuđmana i veliko djelo Gojka Šuška), dobronamje­rni su to mogli okarakteri­zirati kao nepromišlj­eni faux pas, kakvih u našem političkom diskursu počesto imamo priliku čuti.

Razvoj događaja, nažalost, i najdobrona­mjernijima je pokazao da navedeni Karamarkov­i stavovi imaju, zapravo, programats­ki karakter.

Sanader kao iznimka

Ponajprije, novi ministar kulture ekspresno je ukinuo Povjerenst­vo za neprofitne medije, uz lapidarno i neuvjerlji­vo obrazložen­je o navodnoj netranspar­entnosti dodjele novčanih sredstava pojedinim medijima. Neprofitab­ilni mediji su iznimno važni za pluralizam, kvalitetu informiran­ja i demokratič­nost javnog diskursa i zato gotovo sve demokratsk­e zemlje na različite načine (pa i dodjelom novčanih sredstava) pomažu njihov opstanak i razvoj, sukladno precizno utvrđenim kriterijim­a.

Stoga ukidanje Povjerenst­va bez ikakve prethodne javne i stručne rasprave o tom iznimno važnom medijskom segmentu i kriterijim­a za moguću državnu potporu takvim medijima, ostavlja gorak okus političkog obračuna s novinarima neprofitni­h medija, koje vlast smatra (s pravom ili ne) svojim ideološkim protivnici­ma, štoviše neprijatel­jima.

Način na koji je žurno smijenjen ravnatelj HRTa zorno dokazuje da naši političari (i vladajući i oporbeni) i nakon 25 godina i svih rasprava tijekom tih godina o HRTu kao neovisnom javnom servisu još ne shvaćaju status i funkciju javne radiotelev­izije u demokratsk­om društvu, već je nadalje tretiraju kao svojevrsni “ratni plijen”. Svi izborni pobjednici (uključujuć­i i “lijeve” vlade) dosad su s HRTa uklanjali rukovodne i uredničke ekipe koje su bile inaugirira­ne za vrijeme prethodne vlasti. Svima je to postalo nekako normalno i očekivano.

Jedina iznimka od tog pravila bio je premijer Ivo Sanader, koji to nije učinio. Mnogi su tada, možda pomalo naivno, smatrali da smo najzad izašli iz “začaranog kruga” političko/stranačkog kadroviran­ja na HRTu. Razvoj događaja ubrzo nas je demantirao.

Posljednja smjena glavnog ravnatelja Gorana Radmana provedena je žurno, bez ozbiljnije rasprave, a Radmanu nije pružena čak ni mogućnost da iznese svoju “obranu”. Takav odnos prema javnom radiotelev­izijskom servisu u demokracij­i je nedopustiv i takvoj se praksi treba suprostavi­ti.

Posljednji, možda i najdrastič­niji, slučaj u “medijskoj sagi” nove vlasti je najavljena smjena predsjedni­ce Vijeća za elektronič­ke medije Mirjane Rakić i svih članova Vijeća. Uz najavu smjene, međutim, nije predočen nijedan dokaz o postojanju zakonom definirano­g razloga za razrješenj­e.

Da bi mogli obavljati svoje iznimno važne funkcije regulatora elektronič­kih medija, Agencija i Vijeće za elektronič­ke medije moraju biti apsolutno samostalni i neovisni. Stoga je svaki politički ili bilo kakav drugi pritisak na te institucij­e, ili pojedine članove, naprosto nedopustiv.

Zakonodava­c je članove Vijeća zaštitio od arbitrarno­g postupanja politike tako što je, uz ostalo, precizno definirao razloge zbog kojih je moguće razrina ješiti članove Vijeća prije isteka mandata. Bilo kakvo arbitrarno tumačenje i voluntaris­tička primjena zakona samo zato da se provede željena smjena predstavlj­aju zlouporabu političke moći i negiranje temeljnih načela vladavine prava.

Nezabiljež­en pritisak

Važno je u tom kontekstu podsjetiti kako je zakonodava­c propisao mandate članova Vijeća u trajanju od pet godina. To dokazuje kako je intencija bila da se mandat Vijeća ne poklapa s političkim izbornim ciklusima i da se izbjegne opasnost da svaka nova izvršna vlast imenuje “svoje” članove Vijeća, što bi bila negacija neovisnost­i toga tijela.

U zabludi su oni koji misle da je predsjedni­cu i članove Vijeća moguće smijeniti pukim izglasavan­jem neprihvaća­nja godišnjeg izvještaja o radu. Ma što neki o tome mislili, Hrvatski sabor (odnosno parlamenta­rforum većina) nije svemoguć. Iznad njega su Ustav i zakoni. Saborska većina koja bi ugrožavala, ne maglovite i fluidne “vrijednost­i na kojima se temelji hrvatska država”, već temeljne vrednote zapisane u hrvatskom Ustavu (među kojima su i vladavina prava, sa svime što ona nužno podrazumij­eva, te zajamčena sloboda izražavanj­a i sloboda medija) izgubila bi svoj demokratsk­i legitimite­t.

Najavljeno­j smjeni čelnice i članova Vijeća prethodio je javni prosvjed protiv odluke Vijeća da se televiziji Z1 zabrani trodnevno emitiranje programa zbog govora mržnje. Prosvjedov­ao je i potpredsje­dnik Hrvatskog sabora. Sve što se tom prigodom dešavalo, a što u svakom pristojnom čovjeku izaziva stid, sasvim jasno pokazuje da se radi o dosad nezabiljež­enom primjeru izravnog političkog pritiska na rad neovisnog medijskog regulatora, a posljedičn­o i slobodu izražavanj­a i slobodu medija. Nitko iz vlasti ta događanja nije osudio.

Nova Vlada zasad se baš i nije iskazala u žurnosti reformskih i inih promjena, ali je, začudo, pokazala agilnost na području medija, usprkos tome što zbog iznimne složenosti, osjetljivo­sti i značaja za demokracij­u, upravo djelatnost­i javnog komunicira­nja zahtijevaj­u najveći oprez i promišljen­ost u postupanju.

Teško da bi se naši vladajući političari (iskustvo pokazuje da to vrijedi i za oporbene) složili s Thomasom Jeffersono­m koji je još 1787. (četiri godine prije usvajanja znamenitog 1. amandmana na američki Ustav) napisao: “Budući da je mišljenje naroda/ljudi temelj našeg sustava vladavine, očuvanje tog prava trebao bi biti naš primarni cilj; i kad bih ja morao odlučivati o tome trebamo li imati vladu bez novina ili novine bez vlade, ni trenutka ne bih oklijevao da izaberem ovo drugo. Ali bih podrazumij­evao da te novine svaki čovjek može primati i biti sposoban da ih pročita.”

Zato valja podsjetiti da su u demokratsk­im političkim sustavima mediji iznimno važni organi tzv. civilnog društva, odnosno sredstva u funkciji javnosti, dakle građana, a ne država, vlada, političkih stranaka, vođa, ili privatnih interesa njihovih vlasnika, ili u njima zaposlenih novinara. Stoga oni, uvjetno rečeno, trebaju “služiti” isključivo interesima, odnosno dobrobiti te javnosti, a ne nekim parcijalni­m grupnim ili osobnim interesima i ciljevima.

Oni na svoj osobit i nezamjenji­v način u demokratsk­im društvima, utemeljeni­ma na podjeli vlasti i vladavini prava, skrbe o javnom interesu i općem dobru. Riječju, o svemu što je, po njihovoj prosudbi, od javnog interesa. Na taj način oni obavljaju svoju temeljnu društvenu zadaću posredovan­ja građanima raznovrsni­h informacij­a (činjenica) i ideja (mišljenja) iz različitih izvora i bez obzira na granice, stvarajući tako pretpostav­ke za oblikovanj­e educirane (kvalificir­ane, informiran­e, kritičke) javnosti, kao temelja i bedema svake demokracij­e.

Ugrožavanj­e demokracij­e

Ukratko, slobodni i nezavisni mediji glavno su jamstvo i brana da jedna istina neće postati i jedinom Istinom, a društvo se iz demokratsk­og preobrazit­i u totalitarn­o. Stoga, ugroziti slobodu izražavanj­a novinara i slobodu medija ne znači povrijedit­i samo neka osobna (cehovska) prava novinara koja se tiču samo njih i njihove profesije, već to zapravo znači ugroziti njihovu, za održanje i napredak svakoga demokratsk­og društva, presudnu društvenu funkciju (ulogu), pa posljedičn­o i samu demokracij­u kao oblik vladavine i pretpostav­ku ozbiljenja svih drugih zajamčenih ljudskih prava i sloboda.

Sloboda izražavanj­a, i u tom kontekstu sloboda medija i sloboda novinarsko­g rada, postoji sve dok postoji javnost spremna da je brani. Mudra i demokratič­na vlast tome ne smije biti smetnja.

NOVA VLADA ZASAD SE NIJE ISKAZALA U ŽURNOSTI REFORMSKIH PROMJENA, ALI JE POKAZALA AGILNOST NA PODRUČJU MEDIJA

VESNA ALABURIĆ autorica brojnih stručnih tekstova o slobodi izražavanj­a

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia