Poslovni Dnevnik

Američki Fed sanirao slom kineskih burzi s 259 riječi

Bacanje pojasa Otkriven kineski zahtjev za pomoć od Federalnih rezervi

- TOMISLAV PILI

Kini je poslan dokument dostupan na internetu koji govori o iskustvima nakon Crnog petka 1987. godine

Kineska središnja banka zatražila je u srpnju prošle godine pomoć od američke središnje banke (Fed) u saniranju posljedica snažnog potonuća tamošnjih burzi, eksluzivno u ponedjelja­k doznaje Reuters pozivajući se na dokumente u koje je imao uvid. Prema uvidu u elektronič­ku poruku koju je 27. srpnja Fedu poslao njujorški predstavni­k za Ameriku Narodne banke Kine Song Xiangyan, guverner kineske središnje banke zatražio je pomoć na temelju američkih iskustava iz burzovnog “Crnog petka” 1987. godine. Podsjetimo, 27. srpnja prošle godine indeks Šangajske burze potonuo je 8,5 posto. No, udarni val iz Kine se tog dana proširio i na ostala svjetska dionička tržišta.

Poruka je u 11 sati prijepodne poslana Stevenu Kaminu, direktoru Fedovog odjela za međunarodn­e financije. Kamin je vrlo brzo odgovorio kako će “što prije nešto poslati”, navodi Reuters. Nakon pet sati stigao je Fedov odgovor - sažetak od 259 riječi koji opisuje postupke koje je Fed poduzeo u smirivanju tržišta nakon što se 19. listopada 1987. indeks S&P 500 srušio 20 posto. U privitku elektronič­ke poruke bilo je i desetak Fedovih transkripa­ta, priopćenja i izvješća.

Međutim, svi ti dokumenti ionako su dostupni na Fedovoj internetsk­oj stranici, ističe Reuters, pa je nejasno koliko je kineska Narodna banka dobila ekskluzivn­i “lijek” za potonulu burzu. No, analiza kineskih akcija u zaustavlja­nju pada bur- zi nakon 27. srpnja pokazuje neke sličnosti s američkim iskustvima starim 28 godina. Jedna od njih je rezanje kamatnih stopa što je potez koji je poduzeo i Fed. Početkom kolovoza dodatno je olabavljen­a monetarna politika kroz devalvacij­u juana. Premijer Li Keqiang prošloga je mjeseca izjavio kako kineski regulatori nisu primjereno reagirali u lanjskom padu burzi, ali i da je Kina unatoč tome izbjegla sistemske rizike.

 ?? REUTERS ?? U kineskim akcijama smirivanja tržišta primjećuje se 'američki rukopis'
REUTERS U kineskim akcijama smirivanja tržišta primjećuje se 'američki rukopis'

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia