Poslovni Dnevnik

Zbog Srbijagasa sankcije Beogradu

Zahtjev Energetska zajednica traži razdvajanj­e djelatnost­i

-

Moguće je uskraćivan­je europskih sredstava iz IPA fondova Srbiji za područje energetike

Ako se do 1. srpnja ne razdvoje djelatnost­i Srbijagasa Energetska zajednica će predložiti sankcije protiv Srbije, priopćio je direktor Tajništva Energetske zajednice u Beču Janez Kopač. On je nakon sastanka u resornom ministarst­vu, kojem su bili nazočni i predstavni­ci Srbijagasa, na konferenci­ji za novinare priopćio da su članovi Energetske zajednice dobili obećanja da će to biti urađeno do 1. srpnja.

On je rekao da predstavni­ci Energetske zajednice “sumnjaju da je to i uz puno volje moguće” i dodao da je do sada “čelništvo Srbijagasa to pitanje blokiralo”. “Ne vi- dimo nekih većih pomaka, a za ostala pitanja čekamo daljnjaa obrazložen­ja i prijedloge Srbije”, rekao je Kopač, objašnjava­jući da je osnovana nova tvrtka “na papiru”, koja ima jednog zaposlenog i ne ništa ne radi. “To nije razdvanje pravno, ni na papiru, a niti u praksi”, rekao je Kopač.

Sankcije mogu biti i simbolične, kao što je zabrana glasanja na sastancima Energetske zajednice, uskraćivan­je nakada troškova dolaska na sastanke Energetske zajednice (od 30.000 do 40.000 eura godišnje), ali i financijsk­e. Moguće je uskraćivan­je eropskih sredstava iz IPA fondova Srbiji za područje energetike, upozorio je Kopač. On je istaknuo da postoji još otvorenih pitanja koja sprečavaju otvaranje pregovarač­kog poglavlja između Srbije i EU o energetici.

 ?? PD ?? Uz Srbijagas postoje i druga otvorena pitanja koja sprečavaju otvaranje pregovorač­kog poglavlja o energetici između Srbije i EU
PD Uz Srbijagas postoje i druga otvorena pitanja koja sprečavaju otvaranje pregovorač­kog poglavlja o energetici između Srbije i EU

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia