Poslovni Dnevnik

Fina na sudu pobijedila sindikat: nema interne burze

Zapošljava­nje nakon restruktur­iranja Radnici tvrtke Fina Gotovinski servisi koja je u 100%-tnom vlasništvu Fine morat će se za posao boriti s kandidatim­a na klasičnim eksternim natječajim­a, a vrijedi i obrnuto

- SUZANA VAROŠANEC

Radnici Fine ne e se mo i javljati na interne natje aje tvrtke Fina Gotovinski servisi (Fina GS u 100%-tnom vlasništvu Fine), a niti obrnuto, nego e se za posao natjecati s kandidatim­a na vanjskom natje aju, doznaje Poslovni dnevnik. Posrijedi je dodatno otvaranje Fine prema tr ištu rada koje je sad potvr eno i presudom Op inskog radnog suda u Zagrebu: naime, odbijena je tu ba Nezavisnog sindikata Solidarnos­t iz sastaKreši­mir va Nezavisnih hrvatskih sindi- kata na elu s Krešimirom Severom protiv Fine. Sindikat je u tu bi zahtijevao da se sudski utvrdi nedopušten­ost Finina otkaza tripartitn­og Sporazuma koji su potpisali Fina, Fina GS i sindikat u sklopu restruktur­iranja 2010. Tada je dio poslova Fina odlu ila izdvojiti u posebnu cjelinu Finu GS, a ugovorene su bile i odredbe koje se ti u javljanja na interne natje aje kako bi se olakšao polo aj radnicima nove tvrke. Tako su oni imali prednost pri zapošljava­nju ako je Fina raspisival­a na- tje aj. Nakon što bi prošao interni natje aj na kojem se vidjelo mo e li se radno mjesto popuniti radnikom Fine, slijedila je ista mogu nost za radnike Fine GS, dok je u tre em krugu išao vanjski natje aj. Sud nije, me utim, utvrdio da je taj Sporazum i dalje na snazi, nego suprotno da je zakonito otkazan, a svjedo ili su Mato Regvar, bivši šef Uprave Fine, eljko Filipovi , bivši šef Uprave Fine GS i Sever. Prema Severu intencija je bila trajna primjena te mogu nosti, no prema sudu to ne proizlazi iz iskaza Regvara i Filipovi a. Nije poznato ni zašto u Sporazumu nema odredbe o duljini trajanja obveze interne burze, a kad trajanje obveznog odnosa nije odre eno, ka e sud, svaka ga stranka mo e okon ati otkazom po Zakonu o obveznim odnosima.

Fina danas ima novi Kolektivni ugovor, koji ne vrijedi za Finu GS, a Sever najavljuje albu jer tvrdi da se zadire u pravo javljanja na natje aje “iz nejasnih razloga jer time Fina samo mo e dobiti”.

 ?? MARKO PRPIĆ/PIXSELL ?? Sever najavljuje žalbu
MARKO PRPIĆ/PIXSELL Sever najavljuje žalbu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia