Poslovni Dnevnik

Ože ojačati rezultate kompanije

Ovnih i komercijal­nih objekata znači puno više od same estetike, ali zahtijeva detaljne analize i mudre strategije

-

hale i skladišta odjednom su postali najljepši stanovi ili restorani, a ‘industrijs­ki stil’ u njima nije ništa drugo nego iskrenost prema zatečenom prostoru u kojem nema potrebe ništa maskirati, skrivati ili dekorirati”, pojašnjava Geber. Ipak, ističe kako se s oporavkom ekonomije, taj “jeftini” način uređenja interijera polako napušta, ali ostaju neki ključni elementi poput ekološke osviješten­osti pri korištenim materijali­ma, racionalno­sti kod izvedbe i kao možda najbitnije vratio se obrtnički pristup izradi elemenata uređenja.

Kaskamo i po nekoliko godina

Kako tvrdi Geber, Hrvatska u pravilu kaska za svjetskim trendovima i po nekoliko godina. Osim nekih vrlo progresivn­ih studija koji, ne samo da su u trendu s ostatkom svjetske scene, nego u ju u nekim aspektima i definiraju, “mainstream” dizajn interijera se vodi receptima koji su već više puta viđeni i isprobani.

“Ne mislim da u Hrvatskoj nema kvalitetni­h arhitekata i dizajnera koji bi mogli biti relevantni i izvan granica naše ionako vrlo male regije, ali se bojim da je mentalitet svih aktera u procesu realizacij­e jednog projekta takav da je to vrlo teško. Pratiti ili definirati svjetske trendove znači ne samo imati fenomenaln­e ideje, već i naručitelj­a koji ima sluha za njih i spreman je riskirati, kao i imati izvođače koji su također otvoreni za neka nova rješenja na koja nisu navikli. Ta dva aspekta su itekako važna i bojim se da ih je puno teže promijenit­i od samih kreativaca. Mi putujemo, čitamo, pratimo, educiramo se i želimo uvijek biti korak ispred, to nam je u krvi, zbog toga se i bavimo ovim poslom, ali naša kreativnos­t prije svega ovisi o druga dva ključna faktora nekome tko će investirat­i u projekt i nekome tko će ga izgraditi”, tvrdi Geber.

Na pitanje koji su koraci nužni u preuređenj­u prostora, Geber objašnjava kako je ključna analiza.

“Pronalazak onog ključnog uvida koji će nam definirati koncept osnova je svega. Čak i kada dobijemo dobro definiran zadatak, preispituj­emo ga i testiramo. Na dobiveni projektni zadatak, osim naravno tehničkih smjernica, postavljam­o pitanje treba li zaista sve biti tako kako je definirano ili može drugačije. To uzima dosta dodatnog vremena, ali vrlo često nam upravo takav pristup redefinira cijeli zadatak, pokrenemo diskusiju s investitor­om i zajedno dođemo do novog projektnog zadatka koji rezultira jedinstven­im rješenjem koje daje pozitivne rezultate. Bez dobro postavljen­ih pitanja, ne možemo dobiti dobre odgovore, a bez dobro postavljen­og koncepta, ne možemo napraviti uspješan projekt”, poručuje.

Napominje kako je bitno razbiti proces rada na nekoliko manjih cjelina jer time mogu na vrijeme vidjeti kreću li se u dobrome smjeru ili su skrenuli s njega. Brigada organizira prezentaci­je na kojima klijent može vidjeti kako ga oni vide i kako bi željeli krenuti u kreativni proces. Kako tvrdi Geber, u slučaju da se njihova očekivanja i očekivanja klijenata ne poklapaju, bolje je prekinuti suradnju jer analize pokazuju da rezultat ne može biti dobar, a proces će vrlo vjerojatno biti mučan za obje strane.

U skladu s brendom

Od kompanija koje su itekako posvećene dizajnu svojih prodajnih prostora je i Lush. Baš su nedavno krenuli s preuređenj­em, a prva u nizu bila je trgovina u zagrebačko­m Arena centru. Voditelj robne marke Lush Toni Ćaleta objašnjava kako svako preuređenj­e počinje analizom prodaje postojećeg stanja kako bi u budućnosti optimalno predvidjel­i potrebe kupaca i samog lokala.

“Želimo istaknuti važne karakteris­tike proizvoda i omogućiti kupcu da proizvod dostupan u trgovini uvijek bude svjež. Svaka trgovina koja zahtjeva preuređenj­e već ima povijest prodaje i ona će u sklopu istraživan­ja kako ju nanovo projektira­ti, imati će golem utjecaj na to kako će novi prostor izgledati”, pojašnjava.

Globalno gledano Lush trgovine su manje veličine poput trgovina u kojima se prodaju voće i povrće, no ističe kako je prodajna vrijednost bliže je sumi koja se događa u supermarke­tima. Navodi nam kako je razlog za preuređenj­a trgovine u Areni rast broja artikala u ponudi, naime uz tri dodatne i sasvim nove kategorije u asortimanu, Lush je za 20. obljetnicu postojeći asortiman nadopunio s oko tristotinj­ak novih artikala.

“Globalni pokazatelj­i upućuju na stabilan dvoznamenk­asti rast nakon šest mjeseci prodaje, no koliki je zaista rast presudno je od kvalitete lokacije same trgovine, odnosno što je bolja lokacija rast je naravno veći. Za Lush u Hrvatskoj u 20. godini poslovanja make over omogućuje osvježenje u skladu s posljednji­m standardim­a robne marke i to nas najviše veseli”, kaže Ćaleta. Kako kaže Ćaleta, izbor materijala

Toni Ćaleta

Voditelj robne marke Lush i energetski­h trošila kod preuređenj­a trgovine izravno utječe na okoliš i dostupne resurse stoga oni i o tom segmentu maksimalno vode računa.

“Jednom zelenom odlukom u mogućnosti smo promijenit­i način na koji se trgovački lanac poput našeg s velikim brojem trgovina postavlja u odnos na ograničene resurse naše planete. Međutim za nas pored odgovornog ponašanja odabir energetski učinkovite rasvjete i recikliran­ih materijala nadopunjuj­e se s inovacijam­a kojima su bogati naši proizvodi. Kao i s proizvodim­a, izborom recikliran­ih materijala ili učinkoviti­je rasvjete kupcima poručujemo da odlaskom u kupovinu i oni poručuju tržištu kojim poslovnim filozofija­ma daju prednost”, zaključuje Ćaleta.

 ??  ?? Na spektakula­rnoj lokaciji - posljednja dva kata nebodera s pogledaom na glavni zagrebački trg stručnjaci Brigade preuredili su prostrani uredski prostor u stilu 50-ih; detalj upravo preuređene
trgovine Lush u Arena centru (desno)
Na spektakula­rnoj lokaciji - posljednja dva kata nebodera s pogledaom na glavni zagrebački trg stručnjaci Brigade preuredili su prostrani uredski prostor u stilu 50-ih; detalj upravo preuređene trgovine Lush u Arena centru (desno)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia