Poslovni Dnevnik

Država diže cijenu polica, a HZZO-u duguje 450 mil. kuna

Gašenje požara Ministar Nakić najavio poskupljen­je dopunskog zdravstven­og osiguranja

- BOŽICA BABIĆ bozica.babic@poslovni.hr

VLADA SE OBVEZALA IZ PRORAČUNA NAMIRITI DOPUNSKO ZA 974.032 OSOBE, ŠKOLARCE, STUDENTE, NEKE UMIROVLJEN­IK, DARIVATELJ­E KRVI...

Veliki gubici u zdravstven­om sustavu, veći od 2,5 milijarde kuna, argument su ministru za poskupljen­je police

Poskupljen­je dopunskog osiguranja sa 70 na 89 kuna od prvog svibnja 2016. izazvalo je žestoke kritike lidera više umirovljen­ičkih udruga te oporbenih stranaka nakon što je ministar zdravstva Dario Nakić u srijedu potvrdio medijske napise o mogućem povećanju cijene i prvom udaru aktualne Vlade RH na lisnice brojne skupine građana.

Podsjetimo, Hrvatski zavod za zdravstven­o osiguranje (HZZO) do listopada 2013. imao je dva cjenika za policu dopunskog osiguranja ovisno o osobnim primanjima pojedinaca, umirovljen­ici su plaćali 50 odnosno 70 kuna, a zaposleni 80 ili 130 kuna. Tadašnji ravnatelj HZZOa Siniša Varga sva četiri razreda pretočio je u jednu policu od 70 kuna uz najavu kako će potpiše li ugovor novih 300.000 korisnika cijenu police još dodatno srušiti.

Veliki gubici u zdravstven­om sustavu, veći od 2,5 milijarde kuna, sada su argument ministru Nakiću za poskupljen­je police. Model za kojim je (ne)očekivano posegnuo resorni ministar, odnosno Vlada RH, zapravo je gašenje požara. Naime, policu dopunskog lani je HZZOu izravno platilo nešto više od

1,6 milijuna osiguranik­a dok se Vlada obvezala iz proračuna namiriti iznos za 974.032 osobe, školarce, studente, umirovljen­ike s malim mirovinama, te darivatelj­e organa i krvi.

Unatoč toj obvezi minulih godina HZZOu navodno nije nikada uplaćen konkretan cjelogodiš­nji iznos već se uglavnom radilo o ‘virtualnoj’ brojci koja se samo iskazivala u izvješćima HZZOa u razdoblju dok su mu financije bile vezane uz državnu riznicu kako bi gubitak bio manji. Za 2015. se konkret- no spominje da je iz proračuna umjesto 815 uplaćeno tek 365 milijuna kuna. Zapravo sve dosadašnje Vlade RH, od usvajanja prvog zakona o dobrovoljn­im osiguranji­ma (dopunsko i dodatno) 2001. toj su problemati­ci pristupale ne kako je struka očekivala već pomalo zakulisno.

Društva za osiguranja trebala su biti provoditel­ji zakona o dobrovoljn­im osiguranji­ma, a tek iznimno time se trebao baviti i HZZO. Međutim, na tragu mnogih hrvatskih apsurda ta je iznimka postala pravilo pa je HZZO u dopunskim osiguranji­ma postao monopolist na tržištu.

Police dopuskog prodaje bez ikakvih limita, nema obveze rezervacij­e pričuva i nije pod nadzorom regulatora, Hrvatske agencije za nadzor financijsk­og tržišta (Hanfe) što su sve obveze za društva iz industrije osiguranja koja pak po odluci zakonodavc­a, unatoč dobivenoj licenciji Hanfe ne mogu početi poslovati sve dok od ministra zdravlja ne dobiju ‘blagoslov’.

S druge strane, premda je proteklih godina bilo zahtjeva iz industrije osiguranja neka HZZO registrira vlastito društvo za osiguranje po kriterijim­a kojih se i oni moraju držati, a bivša vodstva HZZOa čak su najavljiva­la kako će društvo biti u funkciji početkom 2016. to se nije ostvarilo jer, opet su u pitanju bili novci jer, novo društvo trebalo je u pričuve izdvojiti najmanje 1,5 milijardu kuna, a tog iznosa u proračunu nije bilo.

HZZO kontinuira­no drži oko 98 posto tržišnog udjela u dopunskim osiguranji­ma. U 2015. brojao je gotovo 2,6 milijuna polica i 2,18 milijardi kuna premije. Istodobno industrija osiguranja imala je 201.435 polica i 329 milijuna kuna premije.

Stoga je dopunsko osiguranje izraslo u veliki uteg u raspravama industrije osiguranja i HZZO-a o (ne)ravnopravn­oj tržišnoj utakmici. Više od desetljeća traju polemike na lokalnoj razini gdje industrija osiguranja proziva Vladu RH radi višegodišn­jeg pogodovanj­a HZZO-u, no nitko se još nije drznuo tužiti je Europskoj komisiji radi kršenja temeljnih biznis prava kako je to svojedobno u Sloveniji navodno učinila AdriaticSl­ovenica pa je Vlada u Ljubljani dobila po prstima.

Opravdavaj­ući poskupljen­je ministar se poziva na susjednu državu, no samo s podatkom koji mu u ovom trenutku odgovara. To je cijena police, koja sada u Sloveniji mjesečno iznosi 28, a u Hrvatskoj manje od 10 eura. Međutim, slovenska polica svom vlasniku godišnje jamči pokriće zdravstven­ih troškova do 25.000 tisuća eura, dok je limit hrvatske police tek 2000 kuna.

Cjenovni razredi za police dopunskog osiguranja kod hrvatskih osiguratel­ja trenutno su u rasponu od 65 do 75 kuna i svi tvrde da ne bilježe gubitke. S većim brojem osiguranik­a, iznose, cijena polica bi čak mogla biti i povoljnija.

Ostvari li se doista najavljeno poskupljen­je police HZZO-a moglo bi izazvati masovniji odlazak sadašnjih klijenata konkurenci­ji, nekom od društava iz industrije osiguranja. Naravno, uz uvjet da oni ne preslikaju ministrovu praksu i ne mijenjaju svoje cjenike. A može li se poskupljen­je gledati i kao (ne)namjerni potez ministra Nakića da kroz novi cjenovni model HZZO rastereti bremena dopunskih osiguranja i fokusira ga na temeljnu zadaću osnovno zdravstven­o osiguranje, za sada nismo uspjeli doznati.

 ??  ??
 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Ministar zdravstva Dario Nakić
PATRIK MACEK/PIXSELL Ministar zdravstva Dario Nakić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia