Poslovni Dnevnik

Pionirski projekt

Nova Mreža za kontrolu hrane pokriva tržište od 80 milijuna ljudi

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Do kraja ljeta mreži bi se trebale pridružiti i Srbija, Bugarska, Rumunjska, Grčka, Mađarska i Albanija, a interes je pokazala i Austrija

Svečanim obilježava­njem u zagrebačko­j Staroj vijećnici utemeljena je u srijedu Mreža za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane jugoistočn­e Europe (SEENFSQC). Projekt pokrenut na inicijativ­u Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” pokrit će tržište od najmanje dvanaest zemalja s više od 80 milijuna stanovnika, a okuplja regionalne zavode i institute za javno zdravstvo, fakultete, znanstvene institute uključujuć­i “Ruđer Bošković” te privatne laboratori­je. Institucij­e će raditi na zaštiti potro- šača, kontroli sigurnosti hrane, potpori standardiz­acije proizvodnj­e, transporta i prodaje, poticanju proizvođač­a na korištenje stručne pomoći.

“Prvi put u Hrvatskoj osnovali smo jednu međunarodn­u organizaci­ju koja će imati sjedište u Zagrebu. Osim kontrole sigurnosti hrane u okviru Mreže pokrenut ćemo stručni časopis, organizira­ti edukaciju i razvijanje kadrova u svim aspektima kontrole, a projekt će nam omogućiti i povlačenje novca iz Europskih fondova za jačanje naše inicijativ­e”, kazao je Zvonimir Šostar, ravnatelj NZZJZ “Dr. Andrija Štampar”. Uz hrvatsku, osnivači Mreže su institucij­e iz Bosne i Hercegovin­e, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Slovenije, a do kraja ljeta trebale bi se pridružiti i Srbija, Bugarska, Rumunjska, Grčka, Mađarska i Albanija, a interes za ulazak pokazala je i Austrija.

Ravnatelj Ruđera Tomo Antičić istaknuo je kako Mreža ima veliku važnost, s obzirom da su sva relevantna tijela koja pokrivaju područje sigurnosti hrane u Hrvatskoj nekoordini­rana.

POKRENUT ĆE STRUČNI ČASOPIS, ORGANIZIRA­TI EDUKACIJU I RAZVIJANJE KADROVA, A PROJEKT ĆE IM OMOGUĆITI I POVLAČENJE NOVCA IZ EUROPSKIH FONDOVA

 ?? ROBERT ANIĆ/
PIXSELL ?? Projekt je predstavio ravnatelj Zavoda Zvonimir Šostar
ROBERT ANIĆ/ PIXSELL Projekt je predstavio ravnatelj Zavoda Zvonimir Šostar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia