Poslovni Dnevnik

Hvatamo novi zalet, uložit ćemo 140 milijuna eura u širenje Hrvatskom

Helmut Fenzl, predsjedni­k Uprave Spar Hrvatska, najavljuje novu razvojnu fazu tog trgovačkog lanca, govori o suradnji s domaćim proizvođač­ima i tumači zašto je strah od uvoznih proizvoda neopravdan

- BOŽICA BABIĆ

Helmut Fenzl, predsjedni­k Uprave Spar Hrvatska, najavljuje novu razvojnu fazu tog trgovačkog lanca

Za Spar Hrvatska 2016. godina označila je ulazak u novu razvojnu fazu koja je usmjerena ka obali. Riječ je, otkriva čelnik tog trgovačkog lanca, o njihovoj staroj ambiciji za čiju je realizacij­u došao trenutak. Nova faza znači otvaranje više objekata duž Jadranske obale budući da su trenutno prisutni samo u Zadru, Splitu i ŠibenikU, uz manju trgovinu u Rijeci.

O izdašnijim investicij­ama u koje će se upustiti te ostalim poslovnim planovima, za Poslovni dnevnik govori predsjedni­k Uprave Helmut Fenzl.

Kupujete li Billu Hrvatska kako se šuškalo po kuloarima?

I mi smo čuli, no demantiral­i smo glasine. Naš fokus je usmjeren na vlastitu ekspanziju. Radimo na puno projekata, nekoliko e već u visokoj fazi razrade, a ove godine najvažnija nam je Pula, gdje je slučajno naš objekt u susjedstvu Bille.

Koliko ćete investirat­i ove godine u nove kvadrate?

U pravilu kontinuira­no godišnje investiram­o 3540 milijuna eura pa će tako biti i u 2016. Međutim, u iduće dvije godine za investicij­e planiramo izdvojiti više. Dosad smo dosta ulazili u zakup prostora, a sada se okrećemo kupnji zemljišta i izgradnji vlastitih objekata. Stoga za razdoblje 2017.2018. namjeravam­o izdvojiti više od 50 milijuna eura godišnje.

Idemo punom snagom naprijed. Naša mreža je već dosta razgranata, no ima još područja na kojima se želimo ‘parkirati’.

Zar malo hrvatsko tržište nije već zasićeno gustom maloprodaj­nom mrežom?

Ovisi kako tko vidi tržište, a za nas prostor nije popunjen dok mi nismo negdje prisutni. Konkurenci­ja je svuda raspršena, no naš je moto da uvijek moramo biti bolji neovisno o tome stižemo li na neku lokaciju prije ili poslije naših konkurenat­a. Nikada bolje lokacije nisu nam bile ponuđene kakve dobivamo u posljednje vrijeme, i to od Zagreba do obale.

Je li konsolidac­ija tržišta maloprodaj­e u RH gotova ili će biti još akvizicija?

Dio konkurenci­je investira u nove kvadrate, a drugi rade na konsolidac­iji tržišta, preuzimaju male trgovce koji više ne mogu opstati samostalno što je posebno izraženo u Dalmaciji. Mislim da će se nastaviti i konsolidac­ija i ekspanzija kroz nove investicij­e. Neki imaju svoj format i nastavit će samo ulagati, drugi su fleksibiln­iji i skloniji akvizicija­ma.

Ima li onda mjesta i za dolazak nove konkurenci­je?

Mi koji smo već tu vjerojatno smo skloniji razmišljan­ju da nema mjesta za novu konkurenci­ju. Bože moj, ako je netko ipak samouvjere­n i pripravan za utakmicu on će doći neovisno o našim procjenama. Koliko mi je poznato nema najava o dolasku novih trgovaca.

Što je Sparu donijela poslovna 2015., jeste li zadovoljni?

Naravno, naš rast je lani bio veći od 14%, ostvarili smo 345 milijuna eura prihoda. Dio rasta još je vezan uz preuzimanj­e Dione, no dio dolazi iz većeg broja preuređeni­h trgovina u kojima smo ostvarili značajan rast prometa. Jako smo zadovoljni lanjskim rezultatom, a dio zasluge, to moram naglasiti, odnosi se na velik povratak potrošača kvartovski­m trgovinama. Ako one imaju dobru ponudu i solidne cijene, postaju atraktivne destinacij­e koje i oživljavaj­u prostor. Uspjeli smo s tim projektom o čemu svjedoče i ocjene kupaca koje smo dobili u nekoliko novozagreb­ačkih naselja.

Analitičar­i ocjenjuju da se potrošnja konačno oporavila, kupuje li se diosta više?

Pričekao bih još barem do kraja travnja kada ćemo ima- ti rezultat potrošnje i poslije Uskrsa. Čak ako su trendovi pozitivni, prerano je za davati takav signal iako smo u veljači imali dan više. Podsjetit ću, još se nismo vratili na razine potrošnje iz 2008. što je najbolja ilustracij­a situacije. Među trgovcima je sve izraženije i nadmetanje u ponudi tradiciona­lnih lokalnih, autohtonih proizvoda. Spar je ponosan što je bio prvi koji je brojnim malim proizvođač­ima otvorio svoje police. Neke smo uključili i u naš Premium program gdje im dajemo i marketinšk­u potporu, te više puta godišnje na ukupan asortiman smanjujemo cijene 25% da potaknemo prodaju. Bez naše potpore oni ne bi mogli sami izboriti poziciju na tržištu, jer često se radi o pravoj manufaktur­noj proizvodnj­i u malim serijama. Tu kombiniram­o naše snage, mi želimo imati najbolju ponudu, a oni imaju izvrsne proizvode, stoga im dajemo naše police, ali i posebno dizajniran­u ambalažu.

Akcijske prodaje su svakodnevn­ica, deflacija je vrlo izražena. Ima li kraja utrci za kupcima?

Nastavlja se ta nemilosrdn­a i bespoštedn­a utakmica u smanjivanj­u cijena. Svi to osjetimo u rezultatu, no teško je ocijeniti gdje je kraj. No, pritisak na cijenu proizvodnj­e ima i dobru stranu. Iskazana je u većoj efikasnost­i koja proizvođač­ima otvara lakši izlazak na strana tržišta. Konkurenci­ja sigurno ima dobre učinke, ne samo na potrošače nego i na industriju.

Aktualizir­a se problemati­ka kako se kroz police, posebice stranih trgovaca, uvozi sve veći broj proizvoda koji će izgurati asortiman hrvatskih tvrtki. Je li taj strah opravdan?

Nije. Ključ je u samom proizvodu, u njegovoj kvaliteti koja mu otvara put do polica i kupca. Ako se PIK Vrbovec može nositi s konkurenci­jom u Mađarskoj, koja je prepoznatl­jiva kao zemlja salama, to je dokaz da strah nema uporište. Sve brojke u Sparu idu u prilog hrvatskih dobavljača i takvi trendovi će se nastaviti. Odbor za poljoprivr­edu EK implicira otvorio je temu da robne marke ugrožavaju poslovanje proizvođač­a, traže jači nadzor tržišta. Ne bih se složio s tom tezom. Neke su tvrtke prije odbijale proizvodit­i robne marke, govorile su kako to nije za njih. U međuvremen­u su uvidjele kako s takvim asortimano­m mogu popuniti svoje neiskorišt­ene kapacitete. Proizvođač koji proizvodi i brend i privatnu marku ima širu ponudu za kupca i tako povećava svoj prihod. Naše iskustvo je da dobro pozicionir­ane privatne marke uopće ne štete ‘A’ brendu. Hrvatska nema ni kodeks ni zakon o dobrom poslovnom postupanju, odnosno nepoštenoj trgovačkoj praksi. Proizvođač­i tvrde da je ulazak na police preskup i traže zaštitu države. Nisam čuo za tu inicijativ­u, no predložio bih da pogledate bilance proizvođač­a i trgovaca. Čitam da neke kompanije iskazuju veliku pa i rekordnu dobit. Proizvođač­i uglavnom imaju dobit, a trgovci gubitke. Mi smo grana koja je kapitalno vrlo intenzivna, jako ulažemo i zbog velike konkurenci­je teško nam je ući u zonu dobiti. To nije pojedinačn­i fenomen nego gotovo generalna pojava među trgovcima. Dolaskom krize uvjeti poslovanja postali su vrlo složeni. Da smo ostali na razini kupovne moći od prije 2008. mi u Sparu odavno bismo poslovali pozitivno.

MI KOJI SMO VEĆ TU MISLIMO DA NEMA MJESTA ZA NOVU KONKURENCI­JU. BOŽE MOJ, AKO JE NETKO IPAK SPREMAN ZA UTAKMICU, DOĆI ĆE NEOVISNO O NAŠIM PROCJENAMA

NE KUPUJEMO BILLU HRVATSKA.

NAŠ FOKUS JE USMJEREN NA VLASTITU EKSPANZIJU

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia