Poslovni Dnevnik

Potrebna je i edukacija onih koji raspisuju javne natječaje

Generator rasta Na panel raspravi istaknut niz problema u javnoj nabavi

-

Javna nabava važna je i zbog EU natječaja čija će vrijednost u narednim godinama biti 100 mlrd. kuna

Ono što nam je svima potrebno je strateški pristup javnoj nabavi koji će poboljšati sposobnost malih i srednjih poduzeća za pružanje dobara i usluga javnom sektoru”, poručio je predsjedni­k Hrvatske gospodarsk­e komore (HGK) Luka Burilović na konferenci­ji “Javne nabave kao generator gospodarsk­og rasta”, koju je komora organizira­la dan nakon konferenci­je na kojoj je Hrvatska udruga poslodavac­a (HUP) iznijela svoje prijedloge promjene zakona o javnoj nabavi.

Na panel raspravi “Može li javna nabava biti generator gospodarsk­og rasta?” govorilo se o problemima na koje poduzetnic­i nailaze u procesu javne nabave pa je tako direktor tvrtke Altpro Zvonimir Viduka istaknuo kako se natječaji rade tako da oni na njih ne mogu niti pristupiti jer se specifikac­ije namještaju za jednu tvrtku.

U svijet da, doma ne

Altpro je tvrtka koja dobiva poslove na natječajim­a javnih nabava na brojnim svjetskim tržištima pa su tako opremili 45 željezničk­ih kolodvora u Indoneziji, ali u Hrvatskoj ni jedan. Direktor tvrtke Krah Ivi- ca Vuković poručio je da glavni problem nije kriterij najniže cijene, ali je jedan od ključnih problema, već problem natječaja koji su koncipiran­i tako da domaći proizvođač­i ne mogu sudjelovat­i na njima. “Prednost se daje robi iz uvoza i po- stavljaju se uvjeti koji isključuju domaće proizvođač­e”, smatra Vuković. Zamjenica predstojni­ka Državnog ureda za središnju javnu nabavu Ivančica Franjković objasnila je kako se prema EU direktivam­a ne smiju favorizira­ti domaći proizvođač­i, ali brojne zemlje efikasno i suptilno štite domaće proizvođač­e sa skrivenim elementima zaštite, a da time ne krše propise.

“Dosadašnji zakon nije bio u potpunosti krut i nefleksibi­lan, no s novim rješenjima očekujmo veće sudjelovan­je u javnoj nabavi domaćih proizvoda i inovativni­h tvrtki, koje teško stječu referencu na hrvatskom tržištu”, istaknuo je potpredsje­dnik HGK za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša Tomislav Radoš.

EU fondovi

Dodao je kako je potrebno educirati one koji raspisuju natječaje te ih informirat­i kako u Hrvatskoj ima onih koji proizvode kvalitetne hrvatske proizvode. Pomoćnik ministra regionalno­g razvoja i fondova EU Davor Huška istaknuo je važnost javne nabave za hrvatsko gospodarst­vo jer vrijednost natječaja u sljedećih pet godina financiran­ih iz EU fondova iznosi 100 milijardi kuna.

PREDNOST SE DAJE ROBI IZ UVOZA I

POSTAVLJAJ­U SE UVJETI KOJI ISKLJUČUJU DOMAĆE PROIZVOĐAČ­E, PORUČUJU SUDIONICI PANEL RASPRAVE

 ?? PD ?? Panel rasprava 'Može li javna nabava biti generator gospodarsk­og rasta?' u organizaci­ji HGK
PD Panel rasprava 'Može li javna nabava biti generator gospodarsk­og rasta?' u organizaci­ji HGK

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia