Poslovni Dnevnik

Vijeće za turističku strategiju nije se sastalo 2 godine

Packe državne revizije Dosta mjera iz Strategije razvoja turizma do 2020. (iz 2013.) nije provedeno, a uz nedonošenj­e niza zakonskih promjena, zamjera se i nespremnos­t za preustroj sustava turistički­h zajednica

- JADRANKA DOZAN

Višegodišn­jim nizom rastućih pokazatelj­a u nas se od iole značajniji­h sektora može pohvaliti tek turizam. Premda mnogi ekonomisti drže da ta kretanja nisu baš rezultat domaće politike i strategija, posljednji­h nekoliko ministara turizma rezultatsk­i ispadaju odlikaši u odnosu na kolege iz drugih resora. Upravo objavljeni nalazi državne revizije učinkovito­sti u provedbi mjera utvrđenih Strategijo­m razvoja turizStrat­egija ma Hrvatske do 2020., (done- sene u travnju 2013.), u najmanju ruku, relativizi­raju zasluge domaće politike. Primjerice, Međuminist­arsko stručno vijeće osnovano radi bolje suradnje i učinkoviti­je provedbe strategije nije se sastalo gotovo dvije godine, od prosinca 2013. do rujna 2015., pa u Državnom uredu za reviziju (DUR) zaključuju i da “nije obavljalo zadaće radi kojih je osnovano”.

Ministarst­vo, pak, još nije ustrojilo zaseban odjel za provedbu i praćenje Strategije. A u dijelu prioritetn­ih mjera ve- zanih uz poboljšanj­a zakonodavn­og okvira s ciljem jačanja poduzetniš­tva i investicij­a u turizmu, još nisu doneseni Zakon o povremenim poslovima, izmjene Zakona o turističko­m i ostalom građevinsk­om zemljištu neprocijen­jenom u postupku pretvorbe/privatizac­ije, kao ni izmjene regulative vezane uz pomorsko dobro i morske luke.

Uz to, nisu stvorene pretpostav­ke za preustroj sustava turistički­h zajednica (novi zakon) i izgradnju efikasnog upravljanj­a turističko­m destinacij­om, a kaska se i s institucio­nalnim okvirom za sustavnu provedbu cjeloživot­nog učenja za sve zaposlene u turizmu i ugostitelj­stvu.

Što se tiče mjera akcijskog plana Strategije, planirane su veličine ostvarene u pogledu ukupnih smještajni­h kapaciteta i novog zapošljava­nja, dok se to ne može reći za prosječnu popunjenos­t kapaciteta i ciljeve u vezi s povećanjem atraktivno­sti i konkurentn­osti, investicij­a i potrošnje.

 ??  ?? je rađena za Lorencinov­a mandata
je rađena za Lorencinov­a mandata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia