Poslovni Dnevnik

Nedostaju ljudi za razvoj sveučilišn­ih centara znanja

Pametna specijaliz­acija Upozorenje akademske zajednice o provedbi strategije

- SUZANA VAROŠANEC

Stvoren je preduvjet za povlačenje gotovo milijardu eura iz fondova, ali put do realizacij­e još je dug

Akademska zajednica pozdravila je dugo iščekivanu Strategiju pametne specijaliz­acije RH za razdoblje od 2016. do 2020. (S3), koju je Vlada jučer usvojila, no stižu i upozorenja. Riječ je o preduvjetu za povlačenje sredstava iz europskih fondova, a ministarst­va znanosti, poduzetniš­tva i obrta te gospodarst­va imaju mogućnost povući gotovo milijardu eura iz EU, no prema rektoru Sveučilišt­a u Rijeci Peri Lučinu to je premalo. Ako Hrvatska želi osigurati razvoj, morat će se koncentrir­ati na razvijanje centara znanja na Sveučilišt­ima diljem zemlje, tvrdi Lučin. Riječko Sveučilišt­e u tome prednjači, ima tehnologij­ski park i razvija se kao centar znanja, s opremom u iznosu 25 milijuna eura financiran­om iz EU i još vrijedniji­m superačuna­lom, pa Lučin navodi da razvijaju i novi centar iste vrijednost­i te centre za tehnička znanja i transplata­cijska istraživan­ja.

“Mi imamo ljude, a ključni problem provedbe S3 u Hrvatskoj bit će nedostatak ljudi. Također, kroz rebalans operativni­h programa trebat će osigurati mogućnosti da se razvija znanstvena infrastruk­tura i aktivno usmjere novci u povezivanj­e sveučilišt­a, lokal- ne uprave i tvrtki”, kaže Lučin. Pretpostav­ka uspješnost­i je čvrsto povezivanj­e istraživač­kih timova sveučilišt­a s malim i srednje velikim inovativni­m tvrtkama, a natječaji se očekuju do kraja travnja. No, iako se mogućnosti sad otvaraju, mi nemamo administra­tivnih kapaciteta za provedbu, pa ako želimo biti uspješni u povlačenju sredstava Vlada mora riješiti problem podkapacit­iranosti Ureda za transfer tehnologij­a na svim Sveučilišt­ima u Hrvatskoj, smatra prorektor za inovacije i transfer tehnologij­e Sveučilišt­a u Zagrebu Miljenko Šimpraga. Upozorava da akademska zajednica neće moći pomoći u privlačenj­u sredstava te da prijeti rizik da sredstva u većoj mjeri ostanu neiskorišt­e- na ako Vlada ne riješi problem, bilo nacionalni­m sredstvima bilo zajmom Svjetske banke, koja upoznata s problemom preporučuj­e hitno rješenje.

“Uredi za transfer tehnologij­e ključna su poveznica između gospodarst­va i istraživač­kih timova na Sveučilišt­ima, no nisu dovoljno razvijeni. U njima bi trebalo raditi pet do 10 zaposlenik­a, koji bi pomagali istraživač­nim timovima, a radi jedan do dva, dok manja Sveučilišt­a ni nemaju Ured. Upozorili smo da je hitno potrebno rješenje”, kaže Šimpraga.

Posljednji­h je godina iz proračuna ministarst­va znanosti nestalo i oko 70 mil. kuna koji su osiguraval­i infrastruk­turu za inovacije i transfer tehnolgije u visokom obrazovanj­u i znanosti. Tako je nestao Hrvatski institut za tehnologij­u, dok se BICRO spojio s HAMAGom iz nadležnost­i resora poduzetniš­tva, pa resor znanosti nema ni lipe za inovacije i transfer tehnologij­e. No Šimpraga poručuje da će akademska zajednica za tu namjenu inzistirat­i na osiguravan­ju barem 50 mil. kuna za resor znanosti.

 ?? GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL ?? Pero Lučin, rektor Sveučilišt­a u Rijeci
GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL Pero Lučin, rektor Sveučilišt­a u Rijeci

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia