Poslovni Dnevnik

Srbiji sada treba 30.000 IT stručnjaka, a školuje se 1500

Rast Industrija softvera najuspješn­ija je gospodarsk­a grana, posluje 2000 tvrtki

-

Srpsko tržište IT usluga je prilično nerazvijen­o, IT potrošnja po glavi stanovnika 2015. iznosila je samo oko 62 eura

Srpska industrija softvera nalazi se između 30. i 50. mjesta na svjetskim listama, što je najbolji rezultat neke gospodarsk­e grane u Srbiji. Industrija softvera bilježi stalan rast izvoza, a broj softverski­h kompanija u Srbiji raste iz godine u godinu, objavila je Nacionalna poslovna revija.

Kako navodi magazin, u Srbiji djeluje oko 2000 informatič­kih kompanija, od kojih je najpoznati­ja ComTrade, koje zapošljava­ju oko 6000 visokoobra­zovanih stručnjaka, a Srbija se nalazi na vrhu liste atraktivni­h lokacija najvećih svjetskih IT kompanija. To potvrđuje i najnovija studija Price Waterhouse Coopersa “Shared Services-the Edge Over”, u kojoj ispitanici ističu atraktivno­st istočnoeur­opskih zemalja kao mjesta njihove buduće lokacije.

Aplikacije za zabavu

Istraživan­ja, naime, pokazuju da bi do 2020. u Srbiji moglo biti otvoreno od 50.000 do 100.000 novih radnih mjesta u informatič­kim kompanijam­a, a trenutna potražnja je oko 30.000 radnih mesta, dok se godišnje obrazuje samo 1000 do 1500 IT stručnjaka. Srbija u svijetu, navodi Nacionalna poslovna revija, postaje poznata po razvoju “embedded systema”, razvoju aplikacija u industriji zabave i aplikacija na zahtjev, a niska cijena rada visokoobra­zovanih stručnjaka iz svih područja informatič­ke industrije izaziva pozornost najvećih svjetskih kompanija.

Najbolji izvozni proizvod

Prema riječima Jelene Jovanović, tajnice Udruženja za elektronsk­e komunikaci­je i informacij­sko društvo PKSa, softver je jedini proizvod koji Srbije može izvesti u Kinu, Kanadu ili Ameriku “jer se može umnožiti beskonačno mnogo puta, a da to ništa ne košta”.

S druge strane, srpsko tržište IT usluga je prilično nerazvijen­o, što pokazuje i IT potrošnja po glavi stanovnika, koja je za 2015. iznosila oko 62 eura, dok prosjek u EU iznosi 600 eura. Srbija ulaže 60 eura po stanovniku u IT industriju, što je na razini Bugarske i Rumunjske, i znatno je više nego u Makedoniji, Crnoj Gori i BiH, ali daleko manje nego u Hrvatskoj koja ulaže 200 eura, kao i od prosjeka Europske unije od 800 eura.

Da bi IT sektor rastao nužno je ulagati u školovanje potrebnih kadrova, ali i obrazovne sadržaje prilagodit­i modernim tehnologij­ama, navodi časopis. Srbija je postavila cilj da se do 2020. izvoz usluga u IT sektoru poveća na milijardu eura. NISKA CIJENA RADA VISOKOOBRA­ZOVANIH STRUČNJAKA IZ SVIH PODRUČJA INFORMATIČ­KE INDUSTRIJE IZAZIVA POZORNOST NAJVEĆIH SVJETSKIH KOMPANIJA

 ?? FOTOLIA ?? visokoobra­zovanih stručnjaka radi u srpskim IT tvrtkama
eura po stanovniku ulaže Srbija u IT industriju
tisuća radnih mjesta u IT sektoru moglo bi biti otvoreno u Srbiji do 2020.
eura po stanovniku ulaže se u IT industriju prosječno u EU
Srpska...
FOTOLIA visokoobra­zovanih stručnjaka radi u srpskim IT tvrtkama eura po stanovniku ulaže Srbija u IT industriju tisuća radnih mjesta u IT sektoru moglo bi biti otvoreno u Srbiji do 2020. eura po stanovniku ulaže se u IT industriju prosječno u EU Srpska...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia