Poslovni Dnevnik

EUROPSKE DIONICE U ZELENOM NAKON OPREZNIH PORUKA FEDA

Korak po korak Čelnica Feda Yellen najavila da neće brzati u dizanju cijene novca

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Janet Yellen ponovila da će Fed postepeno podizati kamatne stope u svjetlu krhkog globalnog rasta

Europska dionička tržišta porasla su drugi dan zaredom nakon što je čelnica američkog Feda Janet Yellen ponovila da će Federalne rezerve postepeno podizati kamatne stope u svjetlu krhkog globalnog rasta, piše Bloomberg. Indeks Stoxx Europe 600 porastao je jučer do podneva 1,4 posto na 341,49 u Londonu, dok je neposredno prije tog uspona bilježio pad četiri dana zaredom usporivši time svoj tempo oporavka. Taj indeks u ožujku je po prvi puta nakon studenog porastao, zabilježiv­ši rast od 2,3 posto.

Poticaj tržištima

“Janet Yellen suzbila je žestoku retoriku (o namjeri dizanja kamatnih stopa, op.a.) koja se mogla čuti iz Feda nakon posljednje­g sastanka”, rekao je Bloombergu analitičar CMC Marketsa Michael Hewson. “Na tržištu je manje zabrinutos­ti oko dizanja kamatnih stopa u travnju, a i očekivanja oko potencijal­nog podizanja u lipnju su blago ublažena što općenito tržištima daje značajan poticaj”, kazao je Hewson.

Šefica Feda Janet Yellen istaknula je da je prikladno da američka monetarna politika bude oprezna u idućim podizanjim­a visine kamatnih stopa. Njezin komentar umirio je ulagače koji već netko vrijeme nagađaju o brzini podizanja referentne cijene novca u SADu, posebno nakon zadnjih podataka o rastu BDPa brže od očekivanja te povjerenju potrošača. Na tržištu su se šanse za dizanje kamatnjaka u travnju nakon Yelleninog istupa sputile na nulu, a za dizanje u lipnju pale na 28 posto.

Rastu energetske dionice

MSCI dionički indeks, koji prati dionice u 45 zemalja, porastao je 0,8 posto na 397,84, razinu najbližu rekordnih 399 koju je dosegnuo početkom siječnja ove godine. Vrijednosn­ice povezane sa sirovinama zabilježil­e su najveći rast među 19 sektora sektora koji čine indeks Stoxx 600, a oporavk bilježe i energetske dionice nakon blagog porasta cijena nafte.

Od europskih dionica, primjetan rast imala je i dionica Metroa koja je skočila 13 posto pošto je taj njemački trgovački lanac objavio da razmišlja rascijepit­i poslovanje na dvije kompanije, odvajanjem elektronič­kog poslovanja od hrane. Dionice proizvođač­a čelika Thyssenkru­pa porasle su 6,9 posto nakon vijesti da je će indijski Tata Steel prodati poslovanje u Velikoj Britaniji.

NA TRŽIŠTU JE MANJE ZABRINUTOS­TI OKO DIZANJA KAMATNIH STOPA U TRAVNJU, A I OČEKIVANJA OKO POTENCIJAL­NOG PODIZANJA U LIPNJU SU BLAGO UBLAŽENA

 ??  ?? Janet Yellen, čelnica Feda, umirila je
ulagače diljem svijeta
REUTERS
Janet Yellen, čelnica Feda, umirila je ulagače diljem svijeta REUTERS

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia