Poslovni Dnevnik

Rusi će nakon Sirije prodati oružja za sedam mlrd. dolara

Rat kao prilika U sirijskom sukobu Rusija nije uzalud potrošila 464 mil. USD

- ANA MARIJA FILIPOVIĆ GRČIĆ anamaria.filipovic.grcic@poslovni.hr

Niz zemalja - Indonezija, Vijetnam, Pakistan, Egipat, Irak i Iran - zainteresi­ralo se za kupnju ruskih bombardera i helikopter­a

Rusija je na gotovo šestomjese­čne zračne operacije u Siriji potrošila 464 milijuna dolara, no čini se da bi od antiterori­stičkih napora ova zemlja mogla zaraditi daleko više od uloženog. Potencijal­ni ugovori za izvoz oružanih sustava Rusiji bi, u ne tako dalekoj budućnosti, mogli donijeti između šest i sedam milijardi dolara zarade, prenosi Ruski vjesnik.

Nakon što su u Siriji intervenci­jama dokazali kvalitetu vlastitog naoružanja nekoliko je zemalja, među njima Indonezija, Vijetnam i Pakistan, pokazalo interes za kupnjuSiri­ja je tako poslužila kao izložbeno prodajna platforma na kojoj je Rusija privlačila kupce.

“S jedne smo strane u Siriji demonstrir­ali borbene mogućnosti tehnike i privukli pažnju naručitelj­a, a s druge je strane više od polovice naših vojnih zrakoplova provjereno u ratnim uvjetima”, rekao je za tjednik Kommersant Denjgi jedan od izvora.

Sugovornic­i su najavili i mogućnost da se Alžiru proda eskadrila bombardera Su32S od kojeg bi Rusija uprihodila između 500 i 600 milijuna dolara. U prosincu je Alžir već nabavio 12 ovakvih bombadera, a jedan od motiva za narudžbu bila je njihova dokazana uspješnost na terenu, Siriji. Alžir je naručio i oko 40 jurišnih helikopter­a Mi28NE a vrijednost tog ugovora procjenjuj­e se između 600 i 700 milijuna dolara. Takva je helikopter­e već koristio Irak u svojim borbama protiv Islamske države.

Druge bi spomenute države ipak mogle imati problema s financijsk­im sredstvima, poput Pakistana koji si vjerojatno neće moći priuštiti više od šest bombardera i koji dodatno opterećen geopolitič­kom situacijom te odnosima sa susjednom Indijom. Indonezije će, pak, vjerojatno morati posegnuti za kreditima jer bi njihov posao o narudžbi vojne opreme sklopljen s Rusijom mogao dosegnuti vrijednost do jedne milijarde dolara. Na globalnom se tržištu atrakčija tivnim pokazao helikopter Ka52 Aligator helikopter, pa je Egipat naručio čak 46 komada bi isporuka trebala započeti 2017. Tu je i tenk T90 koji je u Siriji izdržao napad američkog protutenko­vskog raketnog sustava TOW, što je zabilježen­o i kamerom.

Ovaj, za ruski vojni marketing višestruko koristan i internetsk­im putem lako prenosiv materijal, korišten je u preše govorima s potencijal­im kupcima, među kojima se nalaze zemlje Perzijskog zaljeva, bivje sovjetske republike te Irak i Iran. Zanimljivo je i da će Rusija tvornicu tenkova modela T90 od travnja pretvoriti i u turističku atrakciju. Konstantin Makienko, zamjenik voditelja Centra za analizu strategija i tehnologij­a upozorio je da se još uvijek ne radi o konkretnim ugovorima.

TENK T-90 U SIRIJI JE IZDRŽAO NAPAD AMERIČKOG PROTUTENKO­VSKOG RAKETNOG SUSTAVA TOW, A TA SE VIDEO SNIMKA SADA PRIKAZUJE POTENCIJAL­NIM KUPCIMA

 ??  ?? Ruski zrakoplovi su se dokazali
Ruski zrakoplovi su se dokazali

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia