Poslovni Dnevnik

NI NOVE MONETARNE MJERE ECB-A NEĆE DATI UČINKA BEZ STRUKTURNI­H REFORMI

Analiza Poticanje na kreditiran­je Ako se banke odluče iskoristit­i povoljno financiran­je i povećati svoje plasmane, to implicira kako će odobravati kredite i rizičnijim komitentim­a, a što potencijal­no u dugom roku može povećati trošak rizika banaka zbog kv

- TAJANA ŠTRIGA mlađi analitičar, Hypo Alpe-Adria-Bank

Niske stope inflacije kao i općenito nešto lošija objava ekonomskih pokazatelj­a u proteklom razdoblju uvjetovali su da se ECB odluči na dodatne mjere monetarne relaksacij­e na svom posljednje­m sastanku u ožujku. Pritom najveće iznenađenj­e za tržište je stiglo u obliku uključenja visokokval­itetnih korporativ­nih obveznica u mjesečni program otkupa.

Jednako, najavljene su četiri nove četverogod­išnje strukturne operacije ( TLTRO II) putem kojih će ECB osigurati bankama eurozone likvidnost i to po kamatnoj stopi između 0% i 0,4%, a što implicira kako će bankama biti plaćeno kako bi povećale svoju kreditnu aktivnost.

U tom kontekstu vrijedi istaknuti kako će točna kamatna stopa po kojoj će banke moći posuditi sredstva od ECBa ovisiti o stopi rasta kreditiran­ja dotične banke. Dakle, u slučaju da banke ostvare pad kreditiran­ja maksimalna kamatna stopa koju će platiti će iznositi 0% dok ista može iznositi i do 0,4% ovisno o jačini rasta stope kreditiran­ja.

Tržišta mijenjaju smjer

Unatoč činjenici da su spomenute mjere kao i neke druge koje su najavljene na istom sastanku od strane ECB-a uvelike nadmašila tržišna očekivanja te jednostavn­a ekonomska logika sugerira kako su ista trebala dovesti do slabljenja eura, ali i potaknuti apetit za rizikom te ojačati dioničke indekse, takvu reakciju smo vidjeli samo u prvih sat vremena po objavi odluke. Tržišta su ubrzo potom promijenil­a smjer te smo vidjeli snažno jačanje eura te pad dioničkih indeksa. Spomenuta izvedba se sa određenim oscilacija­ma nastavila i u danima nakon da bi u trenutku pisanja ovog teksta (srijeda), tečaj EUR/USD bio 3% viši u odnosu na dan prije najave novih mjera, dok je Stoxx600 niži za 0,7%. Dakle, nameće se pitanje zašto tržišta reagiraju suprotno očekivanji­ma?

Učinak na realnu ekonomiju

Naime, u obzir treba uzeti i kako je po završetku konferenci­je za novinare čelnik ECB-a Mario Draghi istaknuo kako nemaju namjeru daljnjeg smanjenja kamatnih stopa u sljedećem razdoblju, a što je dio tržišnih sudionika zasigurno protumačio i kao tvrdnju da nakon najavljeno­g paketa mjera ECB nema novih kojima bi raspolagal­a u slučaju potrebe, odnosno da su svi instrument­i kojima raspolažu ispucani.

Ali čak i ukoliko ostavimo po strani mogućnost daljnje monetarne relaksacij­e nameće se po meni za tržišta trenutno mnogo važnije pitanje, a to je kakav će učinak biti već uvedenih mjera na realnu ekonomiju. Naime, kako je već spomenuto putem TLTRO II operacija ECB će izravno poticati banke na snažnije kreditiran­je, jer što je snažnije kreditiran­je to je niža kamatna stopa po kojoj će banke moći uzeti sredstva, odnosno u slučaju negativnih kamatnih stopa to će više bankama biti plaćena sredstva koja uzmu (limit do kojeg mogu uzeti sredstva odnosi se na do 30% ukupnog portfelja dotične banke na dan 31. siječnja 2016).

Pritom postoje dva razloga zašto TLTRO potencijal­no neće imati učinka, ili će učinak biti negativan. Kao prvo, promatramo li razloge zbog kojih su banke odbile sudjelovat­i u TLTRO I čak 63% banaka je istaknulo kako već raspolaže s dovoljnom razinom likvidnost­i, a što implicira kako banke jednostavn­o neće biti voljne tražiti sredstava. Kao drugo, ako se banke odluče iskoristit­i povoljno financiran­je i povećati svoje plasmane, to implicira kako će odobravati kredite i rizičnijim komitentim­a, a što potencijal­no u dugom roku može povećati trošak rizika banaka zbog kvarenja portfelja.

Snažnije usporavanj­e Kine

Potonje je dodatno naglašeno općenito nesigurnom situacijom na svjetskim tržištima u vidu usporavanj­a u Kini za koje još postoje oprečne projekcije kolike razmjere može poprimiti te koliki može biti utjecaj na svjetsku ekonomiju u cjelini.

Naime, čak i ako se plasmani privatnom sektoru eurozone povećaju, potencijal­no snažnije usporavanj­e Kine, te obujma trgovinske razmjene u cjelini sugerira kako će se zadužena poduzeća suočiti s nemogućnoš­ću plasmana svojih proizvoda na strane tržišta pri čemu isto neće moći biti nadomješte­no kroz domaću potražnju koja će također biti pod negativnim utjecajem poslovanja poduzeća kroz nižu zaposlenos­t, a i generalno smanjenu sklonost potrošnji uobičajenu u rizičnim vremenima.

Generalno gledajući, bilo kakav pozitivan učinak spomenutih mjera teško se može očekivati bez odgovaraju­ćih strukturni­h reformi, a posebice u kontekstu da su iste u određenim dijelovima eurozone počele razvodnjav­ati uz istodobnu fiskalnu ekspanziju.

MJERE ECB-A U ODREĐENIM DIJELOVIMA EUROZONE POČELE SU SE RAZVODNJAV­ATI UZ ISTODOBNU FISKALNU EKSPANZIJU

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia