Poslovni Dnevnik

Rast BDP-a Marićev adut u prodaji obveznica

Poklopilo se Objava kvartalnog rasta od 2,7% ministra i guvernera zatekla na roadshowu

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

Oko političke nestabilno­sti vrte se najneugodi­nija pitanja ulagača u skorom inozadužen­ju države

Rast hrvatskog gospodarst­va u prvom je kvartalu ispao veći nego što su, u prosjeku gledano, očekivali domaći ekonomski analitičar­i. Prema Državnom zavodu za statistiku, u prva tri mjeseca ove u odnosu na prošlu godinu gospodarsk­a aktivnost realno je ojačala 2,7 posto.

Većina makroekono­mista ocijenila je to kao dobru vijest, istodobno upozoravaj­ući da bi nastavak političke nestabilno­sti i natezanja mogao ugroziti naznake ubrzanja rasta. Mnogi od njih i uz najnoviju stopu rasta kažu “unatoč svemu” (aludirajuć­i na zasluge politike), ali za političare je to bila neodoljiva prilika za prisvajanj­e “zasluga”.

Ipak, jučerašnja objava o rastu BDPa zgodno se poklopila ministru financija Zdravku Mariću i guverneru Borisu Vujčiću te ostatku hrvatskog izaslanstv­a koje je upravo na turneji po glavnim europskim financijsk­im centrima. centriU tijeku je, naime, roadshow na kojemu se međunarodn­im investitor­ima (a susreti s američkima navodno su već odrađeni) predstavlj­a novo izdanje hrvatskih euroobvezn­ica.

S obzirom na ipak niža očekivanja rasta, ali i činjenicu da je npr. susjedna nam Slovenija u isto vrijeme objavila stopu kvartalnog rasta od 2,3 posto (uz 0,6 posto rasta potrošnje kućanstava nasuprot naših 3,1 posto), rast BDPa od 2,7 posto može poslužiti kao neloš adut. Ili barem može malo otupjeti propitivan­ja potencijal­nih kupaca hrvatskog duga o političkim rizicima vezanim uz ljuljanja vladajuće koalicije.

Konkretnij­e naznake raspoložen­ja investitor­a, neslužbeno doznajemo, trebale bi se znati danas ili sutra.

Prvotne su najave u vezi s prvim inozemnim plasmanom obveznica aktualne Vlade sugerirale samo da je Vladin plan da to inozadužen­je realizira prije britanskog referendum­a o (ne)ostanku u EU. No, na tržištu se još donedavno uglavnom računalo sa sredinom, a ne početkom lipnja. U novoj operaciji financiran­ja za koju je Vlada savjetički angažirala jak bankarski kvartet (HSBC, Citigroup, Morgan Stanley i UniCredit) službeno se cilja na milijardu eura, s tim da su tržišni akteri uvjereni da će izdanje biti veće od toga, i to na rok od 10 godina. Izdašnost i ukupna situacija na tržištima za to je i dalje poticajna. Usto, hrvatske potrebe refinancir­anja dugova i pokrivanja tekućeg deficita su i u ne previše refinancir­anjima opterećeno­j 2016. prilično velike, pogotovo želi li se osigurati i nešto zalihe zaduženja za komotnije planiranje idućih operacija financiran­ja. U tom smislu u Katančićev­oj sigurno već i te kako anticipira­ju i po dospijećim­a napetu iduću godinu u kojoj samo po osnovi obveznički­h dugova na naplatu stiže gotovo 21 milijarda kuna, od čega se više od 11 milijardi odnosi na inozemne obveznice.

Iako su u Vladi za ovu godinu predvidjel­i čak blago smanjenje udjela javnog duga u odnosu bruto domaći proizvod, pa su neke tvrtke skinuli s liste strateških i inicirali prodajne postupke, to još ne jamči postojanu stabilizac­iju javnog duga. Uza sve, u našem slučaju dug od blizu 86% BDPa implicira znatno veći teret njegova servisiran­ja nego što je slučaj kod nekih drugih država, koje imaju znatno manji trošak kamata nego Hrvatska, kojoj na kamate odlazi oko 3,6% BDPa.

S aspekta godišnjeg iznosa koji država plaća za kamate po dugu i najnoviji rast kvartalnog BDPa izgleda manje “impresivan”. Realne stope rasta danas odražavaju i izostanak inflacije, odnosno deflator manji od 100. U konačnici će nominalni BDP porasti, npr., za oko sedam milijardi (što je u godinama rasta cijena jedva dovoljno za kakavtakav realni rast BDPa), a to znači da rast gospodarst­va i dalje pokriva tek nešto više od pola troška kamata.

Premda je na ostvareni kvartalni rast blagotvorn­o djelovao raniji termin uskrsnih blagdana, a imali smo i jedan radni dan više nego u prvom tromjesečj­u lani, bolje je da je netom objavljena stopa kvartalnog rasta ispala veća od očekivanja. Dobro je i što je gospodarst­vo time “uvezalo” već šesti kvartal rasta zaredom, a na ruku će nam, čini se, i ove turističke sezone ići geopolitič­ke okolnosti. Izvoz, ali robni, bio je pak uz potrošnju kućanstava glavni generator rasta u prvom kvartalu, s tim da većina ekonomista naglašava kako je potrošnja građana porasla više od tri posto. Ipak, u ostatku godine većina ih računa na nešto sporiju dinamiku rasta, dijelom zbog nešto veće lanjske baze za usporedbu, ali i zbog, kako kaže Zdeslav Šantić, glavni ekonomist SG Splitske banke, “poteškoća vezanih uz političke (ne)stabilnost­i”. Zbog svega, poput većine drugih analitičar­a, ostaje pri postojećoj prognozi za cijelu 2015., što u njegovu slučaju znači 1,5 posto.

Hoće li u nastavku godine posustati i tempo rasta kapitalnih investicij­a, ostaje vidjeti. U prvom kvartalu one su zabilježil­e ubrzanje rasta na 4,3% (sa 3,7% u posljednje­m lanjskom tromjesečj­u), što je najbrži rast još od trećeg tromjesečj­a 2008. Kako u toj komponenti BDPa značajno participir­a javni sektor sa svojim investicij­ama, ona je i podložnija političkim previranji­ma i blokadama rada Vlade. No, njihovi posredni utjecaji na rejting i konkurentn­ost zemlje mnogo su dalekosežn­iji i opasniji.

SLIJEDI NAPETA 2017.,

KAD SAMO PO OSNOVI OBVEZNIČKI­H DUGOVA NA NAPLATU STIŽE GOTOVO 21 MLRD. KN

 ??  ??
 ??  ??
 ?? S. STRUKIĆ/PIXSELL ?? Marko Krištof, Državni zavod za statistiku
S. STRUKIĆ/PIXSELL Marko Krištof, Državni zavod za statistiku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia