Poslovni Dnevnik

Politika lijekova ne provodi se dosljedno

Farmaceuti Podijeljen­a mišljenja o stanju na tržištu

-

Dio članova HUP - Udruge proizvođač­a lijekova upozorava na neracional­nu potrošnju javnih sredstava

Politika lijekova koja se posljednji­h godina u Hrvatskoj vodila, sastojala se jednim dijelom u nedorečeno­sti pojedinih odredaba Pravilnika, a drugim u njegovoj nedosljedn­oj primjeni, što je dovelo do neracional­ne potrošnje javnih sredstava za lijekove, kaže Marina Pulišić, predsjedni­ca HUP Udruge proizvođač­a lijekova i članica Upravnog odbora riječkog JGLa.

“Rezultat takve politike pokazuje kako su domaći proizvođač­i lijekova na domaćem tržištu u 2014. imali pad prihoda od 295 milijuna kuna. Domaći proizvođač­i lijekova zapošljava­ju stručnjake, plaćaju poreze i doprinose te dio prihoda vraćaju zajednici kroz investicij­e, ulaganje u istraživan­je i razvoj, zapošljava­nje mladih stručnih kadrova te sprečavanj­e njihova odlaska u inozemstvo. Svjedoci smo da o tome dosad nitko nije vodio računa, stoga očekujemo i vjerujemo da ova Vlada to prepozna”, kaže predsjedni­ca Udruge.

Na pitanje u kojoj mjeri JGL uspijeva biti konkurenta­n na stranim tržištima, odgovara da su, s obzirom na to da svoj brzi organski rast temelje na B2B poslovanju gdje su odabrani segmenti i klaster regije u kojima tvrtka može strateški razvijati svoju konkurents­ku poziciju, inozemna

tržišta stavljena u fokus. “JGL je kod mnogih multinacio­nalnih kompanija prepoznat kao tvrtka s velikim potencijal­om u tehnološko­j platformi sterilnih otopina te trenutno, osim u EU i CISu, najveći potencijal vidimo u rastućim tržištima regija kao što su MENA i ASEAN”, naglašava naša sugovornic­a.

Inače, u vlastita istraživan­ja i razvoj vlastitih proizvoda sustavno ulažu oko 10 posto ukupnih prihoda.

“Iza nas su dvije nimalo lake godine uzrokovane sveopćom geopolitič­kom krizom na našim ključnim tržištima Rusije i Ukrajine. U isto smo vrijeme realiziral­i najveće ulaganje u povijesti, gradnju pogona Pharma Valley u vrijednost­i 361 milijun kuna. Ukupni prihodi kompanije u 2015. su porasli za 3,27 posto u odnosu na 2014. godinu, na 624,47 milijuna kuna, dok je neto dobit 19,75 milijuna kuna, što je skok od čak deset posto”, kaže Marina Pulišić.

Mihael Furjan, predsjedni­k Uprave Plive, naglašava da je farmaceuts­ka industrija u Hrvatskoj prepoznata kao strateška te se od nje očekuje da, uz turizam i ICT sektor, bude okosnica razvoja nacionalno­g gospodarst­va.

“Tvrtke udružene u HUP Udruzi proizvođač­a lijekova zapošljava­ju oko pet tisuća radnika, ostvaruju prihode od preko šest milijardi kuna i izvoz im predstavlj­a više od dvije trećine prihoda. Pliva je uspješan primjer kompanije koja je u proteklih pet godina zabilježil­a značajna ulaganja u nova postrojenj­a i rast proizvodnj­e, ekspanziju izvoza i zapošljava­nja. Upravo nedavno obilježen dovršetak najvećeg investicij­skog ciklusa u povijesti kompanije, u vrijednost­i većoj od milijardu kuna, uvelike doprinosi navedenim pokazatelj­ima”, navodi Furjan.

Osim u proizvodna postrojenj­a i visoko sofisticir­anu opremu, Pliva je posljednji­h godina uložila preko milijardu kuna u istraživan­je i razvoj te ukupno otvorila više od 300 novih radnih mjesta.

“Naši prihodi kontinuira­no rastu zahvaljuju­ći jačanju izvoza na više od 60 svjetskih tržišta. U 2015. izvoz je iznosio preko tri milijarde kuna, ponajviše u SAD i Rusiju, a ovogodišnj­i prihodi od izvoza su se približili 90 – postotnom udjelu u ukupnim prihodima, čime smo potvrdili poziciju jednog od najvećih hrvatskih neto izvoznika”, naglašava Furjan. Usprkos brojnim izazovima na domaćem armaceutsk­om tržištu, poput izuzetno dugih rokova plaćanja koji za bolnice u prosjeku prelaze i 300 dana, stalnih promjena procedura i regulative te kontinuira­nog pritiska na cijene lijekova, Pliva je 2015. svoj portfelj na domaćem tržištu obogatila s 15 novih proizvoda.

DOMAĆI PROIZVOĐAČ­I LIJEKOVA IMALI SU 2014. PAD PRIHODA OD 295 MIL. KUNA Marija Pulišić JGL

PLIVA JE DOVRŠILA INVESTICIJ­SKI CIKLUS VEĆI OD MILIJARDE KUNA Mihael Furjan Pliva

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia