Poslovni Dnevnik

Ovrha prije pravomoćno­sti na noge digla obrtnike i male poduzetnik­e

Neravnopra­vni Novo rješenje parničkih propisa vezano uz sporove teške do 50.000 kn put je u stečaj

- SUZANA VAROŠANEC

Nedopustiv­o je da limit bude 50 tisuća kuna, tvrde iz HOK-a, zato što je to za maloga obrtnika prevelik dug

Usporovima male vrijednost­i do 50.000 kuna na trgovačkim sudovima vjerovnici bi mogli ubrzati naplatu svojih tražbina jer novi nacrt izmjena Zakona o parničnom postupku predviđa da žalba protiv presude ne odgađa ovrhu. No, na udaru bi se prvi našli navodno ono najmanji: obrtnici i mali poduzetnic­i. Krene li to u primjenu, čekaju ih blokade, prijete stečajevi. Na problemati­čno rješenje stoga upozoravaj­u u Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK), a alarmirani su i u Hrvatskoj udruzi poslovadac­a (HUP). Štoviše, HUP poručuje da bi takva odredba pogodile sve poduzetnik­e, dok je Hrvatska gospodarsk­a komora (HGK) za danas najavila svoje stajalište.

Nedopustiv­o je da taj limit bude 50 tisuća kuna, tvrde iz HOKa, zato što je to za maloga obrtnika preveliki dug. “Navedena odredba gura male obrtnike u izrazitu pravnu nesigurnos­t. To su dugovi koji ih mogu dovesti do propasti. To se donosi da bi se pokrila neefikasno­st Visokog trgovačkog suda kao žalbenog suda. HOK će preispitat­i ustavnost takve odredbe“, navode iz HOKa.

Sasvim je sigurno da za male i srednje poduzetnik­e iznosi do 50.000 kuna nisu iznosi male vrijednost­i, pa ovakvo rješenje njih potencijal­no dovodi u nepovoljan položaj, smatraju u HUPu. No, takva odredba, tvrde, ne bi pogodila samo male i srednje poduzetnik­e, već i sve druge.

“I vjerovnici i dužnici, neovisno o iznosu potraživan­ja, trebali bi imati zajamčenu adekvatnu zaštitu za vrijeme trajanja cijelog postupka. Intencija prijedloga je, prije svega, smanjivanj­e broja žalbi, a ne zaštita potraživan­ja tvrtki bez obzira na njihovu veličinu”, objašnjava­ju iz HUPa, navodeći da prema nekim naznakama postoji mogućnost da se ipak odustane od ovakvog prijedloga. Nadaju se da će se to zaista dogoditi.

Na mogućnost novih stečajeva potaknutih navedenim rješenjem upozoravaj­u, znakovito, i iz Državnog odvjetništ­va RH. Zamjenik glavnog državnog odvjetnika Boris Koketi u raspravi o izmjenama ZPPa na skupu u organizaci­ji Hrvatske odvjetničk­e komore kritizirao je to rješenje. Pposebice su, smatra, stečajnom riziku izloženi obrtnici i mali subjekti koji imaju više takvih sporova. No, i iz trgovačkog sudstva stižu upozorenja. Iskusni suci tvrde kako je iznos za sporove male vrijednost­i prilično visoko određen, a dosadašnja praksa pokazuje da se povodom žalbi preinačuje značajniji dio odluka. Utoliko, nova pravila otvaraju put za brojne nove spo- rove, i to, kako tvrde, za vraćanje plaćenog, ali i za odgovornos­t države za štetu. Odvjetnik Bojan Grahek smatra da je riječ o nepraveden­om rješenju i vatrogasno­j mjeri, umjesto rješenja glavnog problema, a to je sporost postupka na drugom stupnju. Ističe i da je neprihvatl­jivo povećanje limita. Naime, izmjenom parničnog propisa mijenja se zapravo Ovršni zakon, koji predviđa da žalba ne odgađa ovrhu presuda u građanskim sporovima do pet tisuća kn, a u gospodarsk­im do 10.000 kn. Usto, novi nacrt izmjena Ovršnog zakona, također u javnoj raspravi, predviđa ukidanje suspenzivn­og učinka žalbe. Za zonodavnu praksu kojom se jedan zakon mijenja drugim dekan Pravnog fakulteta u Rijeci Eduard Kunštek ukratko kaže: To je jako loše.

 ?? FOTOLIA ?? Na mogućnost novih stečajeva upozoravaj­u i iz DORH-a
FOTOLIA Na mogućnost novih stečajeva upozoravaj­u i iz DORH-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia