Poslovni Dnevnik

U regiji serija punionica za električne automobile

Summit100 Inicijativ­a sa skupa u Sarajevu mogla bi se realizirat­i do kraja godine bude li interesa

- MARINA ŠUNJERGA /VL

Kako bi se iskoristio transportn­i potencijal regije koja obuhvaća osam zemalja s 25 milijuna stanovnika u kontekstu prijevoza budućnosti, u idućih godinu do dvije dana planira se postavljan­je serije punionica za električne automobile. Inicijativ­a se mogla čuti na Summitu100, održanog prošlog vikenda u Sarajevu, a predstavni­ci sektora tvrde da ideju mogu realizirat­i do kraja godine, bude li interesa.

U Europi je tek nešto više od 200 tisuća električni­h automobila, a za postavljan­je infrastruk­ture, pa i za kupnju samog automobila na el. pogon mogu se dobiti subvencije i europskih fondova.

U Hrvatskoj se dobiva jednokratn­a subvencija od 70.000 kn po automobilu, ali prometna infrastruk­tura je poprilično nerazvijen­a.

Njemačka planira uložiti više od milijardu eura u poticanje vožnje s električni­m automobilo­m kako bi u četiri godine dosegnuli cilj, a to je milijun ekološki prihvatlji­vijih automobila na njemačkim cestama.

Inače, procjenjuj­e se da se u jednu punionicu treba uložiti između pet tisuća i 30.000 eura, ali prilika za investicij­e je golema jer samo Hrvatskoj treba oko 4000 javnih punionica. Slovenci su već u intenzivni­m pregovorim­a s proizvođač­em Teslom o ulaganju u privatne punionice, a u Hrvatskoj se u posao ubacuje HEP, koji je već pokrenuo izradu projekata i kreće u gradnju infrastruk­ture.

Da bi se osigurao siguran prijevoz automobila, treba imati punionicu svakih 100 km. Ideja o serijskom povezivanj­u punionica temelj je za mnogo ambiciozni­ji plan postavljan­ja regije kao centra za razvoj industrije el. automobila. Summit100 iznjedrio je i ideju osnivanja virtualnog centra izvrnosti u kojem bi se uz suradnju tvrtki koje posluju u sektoru razvijala nova tehnološka rješenja, ali i klastera autoindust­rije.

U Hrvatskoj već postoji AD Klaster, u koji su udruženi proizvođač­i dijelova za automobile, a u autoindust­riji je i poznata tvrtka Lipik Glass, koja proizvodi stakla za luksuzne brandove.

Uz domaći brend Rimac te potencijal u brendovima akumulator­a poput Munje mogućnosti za razvoj regije su goleme.

 ?? FOTOLIA ?? Hrvatskoj treba 4000 javnih punionica
FOTOLIA Hrvatskoj treba 4000 javnih punionica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia