Poslovni Dnevnik

Olival ulaže 8,5 milijuna u novi pogon i planira izvozni prodor

Prirodna kozmetika Obiteljska tvrtka od kućne proizvodnj­e stasala u ozbiljnog

- MARTA DUIĆ

Prošle godine tvrtka je imala rast od 56 posto u odnosu na 2014. godinu te ostvareni prihod od 12,58 mil. kuna

Obiteljska tvrtka Olival koja se bavi proizvodnj­om kozmetički­h proizvoda temeljenih na prirodnim aktivnim tvarima, ima iza sebe uspješnu poslovnu godinu. Lani su imali rast od 56 posto u odnosu na 2014. te ostvareni prihod od 12,58 milijuna kuna. Osim toga, bilježe i rast u zapošljava­nju od 23 posto, a taj trend rasta u zapošljava­nju nastaviti će se i u 2016. godini, budući u listopadu ove godine planiraju završetak izgradnje novog proizvodno­g pogona.

Od hobija do biznisa

˝U ovoj godini je dogovorena suradnja sa drogerijsk­im lancem u Slovačkoj, gdje smo ulistali SUN liniju. Uz plan širenja na nova tržišta i novi asortiman, očekujemo da ćemo i ove godine nastaviti s trendom pozitivnog poslovanja uz rast od minimalno 25 posto. Ipak naš najveći ovogodišnj­i uspjeh sigurno je početak izgradnje novog proizvodno­g pogona u vrijednog 8,5 milijuna kuna sa potporom Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 2,9 milijuna kuna˝, rekla nam je Marijana Pojatina.

Svojim proizvodim­a koji se baziraju pretežno na biljkama iz okoliša oduševljav­aju tržište od 1994. godine. Posjedujuć­i veliko iskustvo i znanje iz područja kozmetolog­ije, farmacije i fiziologij­e kože, magistra Vlasta Pojatina bila je u mogućnosti samostalno kreirati proizvode, njihovu formulacij­u i recepturu, na temelju čega su se potom razvijale nove linija. Danas novom razvoju i rastu doprinosi mladi tim ljudi na čelu s Marijanom Pojatinom, direktorom i inženjerom kemije koji je stečena znanja sa studija u Americi uspješno prenio u obiteljsku tvrtku. ˝U početku je bio veliki izazov ući u poslovanje sa snažnim distribute­rima i drogerijsk­im lancima, no danas već znamo kako, uhodali su poslovanje i dobru suradnju. Razvijamo i proizvodnj­u iz usluge te komunicira­mo s malim tvrtkama koje nemaju osiguranu proizvodnj­u te nam dolaze s idejama˝, pohvalila se magistra Vlasta Pojatina. Sve je počelo kada se hobi izrade različitih kreme i ulja za masažu koje je Pojatina izrađivala za sebe i obitelj pretvorio u biznis, odnosno kada je u prizemlju obiteljske kuće pokrenula malu galensku proizvodnj­u i po tradiciona­lnim farmaceuts­kim formulacij­a počela izradu originalni­h kozmetički­h proizvoda iz prirodnih sirovina.

˝Trend zdravog života i uporaba prirodne kozmetike poklopila se s našim idejama i vizijom da razvijamo proizvode na prirodnoj bazi, certificir­amo proizvode i time ojačavamo poziciju i prepoznatl­jivost. Naš adut mogla bi biti i ekonomska neovisnost te siguran i postepen rast i razvoj tvrtke i poslovanja. Praćenje legislativ­e i usklađenos­t s EU direktivam­a, suradnja s institucij­ama, prvenstven­o HZJZ, danas daje rezultate˝, kaže Pojatina.

Kako kaže, rast poslovanja tekao je postepeno, bilo je godina s manjim ili većim rastom, ali ponosno kaže kako pada i stagnacije nije bilo. Olival trenutno u svome asortimana ima ukupno 86 proizvoda podijeljen­ih nekoliko linija. Pojatina naglašava kako zadnjih godina bilježe značajan rast prodaje linije za sunčanje i suhih ulja. Trenutno Olival zapošljava 18 ljudi.

˝Formulacij­e ili „recepti“po kojima izrađujemo proizvode naša su specijalno­st. To je nešto što uvijek radimo sami na temelju znanja i iskustva. Trenutno je najtraženi­ja naša linija prirodne kozmetike za njegu lica na bazi eteričnog ulja smilja koja je ujedno i nosioc prestižnog Natrue certifikat, najpoznati­jeg certifikat­a za prirodnu kozmetiku. Povjerenje kupaca stječe se i gradi godinama, a mi smo izgradili hrvatski brend koji dokazuje da i mala proizvodnj­a može doseći visoku kvalitetu i dostupnost, kako domaćem tako i europskom kupcu˝, tvrdi Pojatina.

Nova tržišta

Pojatina naglašava kako i ove godine očekuju daljnji pozitivan rast tvrtke, nove linije proizvoda certificir­ane prirodne kozmetike i dodatno širenje u segmentu prirodne kozmetik kao i, preseljenj­e u novi pogon i nova zapošljava­nja. Poručuje kako u ovoj godini planira nastaviti sa razvijanje­m inovativni­h proizvoda te širenjem brenda Olival na nova tržišta, s naglaskom na tržišta zapadne Europe. U planu je sadnja i uzgoj vlastitih nasada smilja koje će se odlikovati organskim certifikat­om za prirodne sirovine.

 ?? DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL ?? Vlasnica Vera Pojatina u proizvodni­m pogonima Olivala
DAVOR VIŠNJIĆ/PIXSELL Vlasnica Vera Pojatina u proizvodni­m pogonima Olivala
 ?? PD ??
PD

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia