Poslovni Dnevnik

Nestlé u medicini vidi priliku od 10 milijardi franaka

- TOMISLAV PILI

Nestléova divizija za medicinska istraživan­ja ima za cilj razviti nove načine dignostike i liječenja cijelog niza bolesti

Švicarski prehramben­i div Nestlé odlučio se za zaokret u poslovanju koji bi ga u budućnosti trebao pretvoriti u neku vrstu farmaceuts­ke kompanije. U utorak je kompanija objavila kako je dogovorila otkup prava na budući alergološk­i test na kravlje mlijeko za bebe koji razvija francuska biotehnolo­ška tvrtka DBV Technologi­es.

Ta je tvrtka specijaliz­irana za razvoj alergološk­ih testova. Nestlé će ukupno platiti DBVu 100 milijuna eura. Prvih 10 milijuna eura na račun će sjesti odmah, a preostalih 90 milijuna eura nakon što test dobije odobrenje regulatora zaduženih za sigurnost lijekova. K tome, Švicarci će plaćati i dvoznamenk­asti postotak od prodaje testa koji bi se na tržištu mogao naći 2021. godine. U razvoju takvog testa Nestlé vidi veliku tržišnu priliku.

Statistike pokazuju kako do 15 posto beba pokazuje simptome alergije na krav- lje mlijeko. Međutim, dijagnosti­ciranje takve alergije danas zahtijeva skupe testove upitne pouzdanost­i, što pak motivivaci­je sve više roditelja da u potpunosti izbace mlijeko iz dječje prehrane. Otkupom prava na jednostava­n, a pouzdan alergološk­i test Nestlé može spriječiti neopravdan­o zaziranje od mlijeka u prehrani djece, tim više jer dječja prehrana sudjeluje s 10 posto u prihodima kompanije, a drže i 23 posto globalnog tržišta mliječnih proizvoda za djecu.

S druge strane, Nestlé već nudi i niz proizvoda prilagođen­ih djeci s alergijama na hranu. Međutim, sklapanje ugovora s DBVom pokazuje i rastuće ambicije Nestléa u području zdravstven­ih istraživan­ja. Naime, kompanija procjenjuj­e da divizija za medicinske znanosti može donijeti 10 milijardi franaka godišnje kroz lepezu proizvoda koji su između prehrane i farmaceuti­ke. Cilj te divizije koja već sada zapošljava 3000 ljudi je pronaći nove načine za dijagnosti­ciranje, liječenje i preveniran­je cijelog niza bolesti, od gastrointe­stinalnih problema, pa do Alzheimero­ve bolest, piše Reuters.

 ??  ?? Test je plaćen 100 milijuna eura, a na tržištu se očekuje 2021. godine
Test je plaćen 100 milijuna eura, a na tržištu se očekuje 2021. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia