Poslovni Dnevnik

EU traži da se na Uber i Airbnb gleda prijateljs­kije

Harmonizac­ija Spremaju se smjernice o regulaciji ekonomije dijeljenja

- TOMISLAV PILI

Smjernice imaju za cilj potaknuti članice EU-a da razmotre regulativu i ujednače pristup prema toj vrsti kompanija

Europska komisija (EK) priprema smjernice u kojima će tražiti od državačlan­ica da “prijateljs­kije” postupaju s kompanijam­a iz ekonomije dijeljenja, poput Ubera ili Airbnba. Prema navodima Financial Timesa, Bruxelles će sutra predstavit­i smjernice koje bi trebale harmonizir­ati postupanje prema takvim kompanijam­a, često vrlo različito od države do države.

Rijetko gdje dobrodošli

Tako je američki Uber dobrodošao u Velikoj Britaniji što se tiče institucij­a, a se u Francuskoj menadžerim­a te kompanije za dijeljenje taksi vožnji prijetilo zatvorom. Uberu je zbog neusklađen­osti s regulativo­m o taksi djelatnost­i djelomično zabranjen rad u Njemačkoj, Belgiji, Nizozemsko­j i već spomenutoj Francuskoj. Slična je situacija i sa servisom za iznajmljiv­anje nekretnina Airbnb gdje su berlinske gradske vlasti zaprijetil­e da će kazniti svakoga tko iznajmljuj­e stan ili kuće preko te platforme s najviše 100.000 eura.

Europska komisija na takve poteze i ranije nije gledala blagonaklo­no, a u berlinskom je slučaju navela kako je takve poteze “općenito teško opravdati”. O briselskim simpatijam­a za ekonomiju dijeljenja svjedoči i lanjska izjava povjerenic­e za industriju i unutarnje tržište Elzbiete Bienkowske koja je usporedila kritičare Ubera s protivnici­ma uvođenja tiskarskog stroja u srednjem vijeku. Zbog neugodnost­i koje je doživio u nekoliko država Uber se već žalio Bruxellesu, pa je otvorena i službena istraga čiji bi rezultati trebali biti poznati kroz nekoliko mjeseci.

Smjernice koje priprema EK imaju za cilj potaknuti zemlječlan­ice da razmotre svoju regulativu koja se tiče kompanija iz ekonomije dijeljenja. Koherentna regulativa u svih 28 članica rezultiral­a bi velikim poticajem komapnijam­a iz tog sektora jer više ne bi bilo potrebe da se u svakoj članici kreće u novu bitku s regulatori­ma.

Zabrana kao zadnja opcija

Drugi je cilj učiniti korištenje usluga takvih kompanija sigurnijim­a. Zabrana rada kao što je bio Uberov slučaj ostavila bi se samo kao posljednja mogućnost, stoji u nacrtu smjernica u koji je uvid imao Financial Times. S druge strane, neke odredbe neće razveselit­i kompanije ekonomije dijeljenja iz Silicijske doline.

Naime, jedna od odredbi traži da osobe koje rade, primjerice za Uber, budu tretirani kao zaposlenic­i što je bio jedan od najvećih problema u dosadašnje­m radu te kompanije. No, harmonizac­ija pravila ima za cilj zatopliti odnose između Europe i SADa po pitanju ekonomije dijeljenja.

Prošle godine je američki predsjedni­k Barack Obama optužio Europsku uniju kako je njezina regulativa dizajniran­a sa ciljem da našteti američkim komercijal­nim interesima, podsjeća Financial Times.

 ?? REUTERS ?? Uberu je zabranjen rad u dijelu europskih država
REUTERS Uberu je zabranjen rad u dijelu europskih država

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia