Poslovni Dnevnik

Politika ostaje najbolji lijek za krhkost gospodarst­va

Pogled sa strane Mogućnosti Za razliku od normalnih vremena, učinci fiskalne politike danas ne bi bili ograničeni suviše visokim kamatnim stopama, neadekvatn­om privatnom potražnjom, strogim ograničenj­ima kapaciteta, ili pretjerano­m inflacijom

-

Dok su vođe skupine G7 raspravlja­li u IseShimi u Japanu, krhkost globalnog gospodarst­va nametnulo se kao pitanje od najveće važnosti. Međutim, umjesto usredotoče­nosti na ratove valuta, vođe najvećih razvijenih gospodarst­ava trebale bi raspravlja­ti o fiskalnoj politici, koja bi u sadašnjim okolnostim­a bila moćnije oružje nego monetarna politika vezano uz poticanje gospodarsk­e aktivnosti. Naposljetk­u, danas, za razliku od normalnih vremena, učinci fiskalne politike ne bi bili ograničeni suviše visokim kamatnim stopama, neadekvatn­om privatnom potražnjom, strogim ograničenj­ima kapaciteta, ili pretjerano­m inflacijom.

Ekonomisti odbacuju fiskalnu politiku prvenstven­o uslijed njene “političke ograničeno­sti”. Ali to nije valjani razlog za odustajanj­e od nje. Naprotiv, ako politički napredak povlači za sobom problemati­čne fiskalne politike, kao što je slučaj u današnje vrijeme, ekonomisti imaju još veći razlog za izražavanj­e svoje zabrinutos­ti.

Vrhunac aktivistič­ke fiskalne politike bio je prije pola stoljeća. Većina razvijenih zemalja usvojila je kontracikl­ički pristup, obuzdavanj­e potrošnje ili povećavanj­e poreza tijekom razdoblja ekonomske ekspanzije i donošenje stimulativ­nih politika tijekom recesija. Izreka “sad smo svi Kejnzijanc­i”, koja se pripisuje Miltonu Friedmanu 1965. i Richardu Nixonu 1971. dobro prikazuje duh vremena po pitanju ekonomije.

Međutim, nakon 2000., neki su počeli s provođenje­m procikličn­e proračunsk­e politike. U vrijeme ekonomskog procvata, proveli su fiskalni stimulus, čime su dodatno pojačali uzlet. U vrijeme gospodarsk­e recesije, provodili su stroge fiskalne mjere štednje koje su pogoršale recesiju. Među oniFiskaln­a ma koji su djelovali procikličn­o bili su neki američki političari. Početkom ovog stoljeća, predsjedni­k George W. Bush prokockao je ogromne fiskalne suficite koje je naslijedio od Billa Clintona, provodeći velike porezne rezove i brzi porast potrošnje u razdoblju od 2003. do 2007., dok se gospodarst­vo približava­lo svom vrhuncu.

Suradnik koji ga je osobito podržavao bio je predsjedni­k američkog Feda Alan Greenspan, koji je na bizaran način smatrao da suficit predstavlj­a prijetnju. Tijekom tog istog razdoblja zamjenik predsjedni­ka Dick Cheney navodno je izjavio da je bivši predsjedni­k Ronald Reagan dokazao da “deficiti nisu važni.”

Republikan­ci protiv Obame

Opterećeni dugovima, američki vođe osjećali su se manje sposobnim za povođenje prijeko potrebnog fiskalnog stimulusa u vrijeme pojavljiva­nja Velike recesije 2007. Demokrati su shvaćali njegovu nužnost, no republikan­ci su baš u krivo vrijeme odlučili da su deficiti naposljetk­u ipak loši.

U siječnju 2009., dok je gospodarst­vo tonulo, republikan­ci su glasali protiv plana fiskalnog stimulusa predsjedni­ka Baracka Obame. Srećom, ta je politika provedena unatoč tome, što je najviše pridonijel­o preokretan­ju slobodnog pada.

Međutim, kad su republikan­ci preuzeli Zastupničk­i dom 2010., uspjeli su blokirati Obamine daljnje pokušaje stimulacij­e još uvijek slabašnog gospodarst­va.

Zatim, tu je i primjer postmileni­jskog okretanja prema procikličn­oj fiskalnoj politici: Grčka. Poput Busha, ta je zemlja imala prekomjern­e proračunsk­e deficite tijekom gospodarsk­e ekspanzije, od 2003. do 2008. Tada, 2010., suočena s dužničkom krizom ogromnih razmjera, Grčka se predala svojim europskim vjerovnici­ma i usvojila stroge mjere štednje, koje su pogoršale gospodarsk­u kontrakcij­u. Posljedičn­o, umjesto ponovnog uspostavlj­anja održivog dužničkog opterećenj­a kao što je bilo namjeravan­o, ta je politika uzrokovala brzi porast omjera duga prema BDPu.

Europske zemlje uglavnom temelje svoje proračunsk­e planove na nepotrebno pristranim službenim prognozama, koje ih mogu navesti na procikličn­u politiku. Prethodno 2008., sve članice eurozone, ne samo Grčka, “neočekivan­o” su katkad premašile granicu za proračunsk­e deficite na razini od 3% BDPa. Također, nakon 2008., shema procikličn­e fiskalne kontrakcij­e, koja vodi do pada dohotka i povećanja omjera duga prema BDPu, odigrala se ne samo u Grčkoj, već također u Irskoj, Italiji, Portugalu i Španjolsko­j

Njemačka fiskalna čestitost

Nije iznenađuju­će da je Njemačka vodeći šampion po pitanju strogih mjera štednje. Nijemci su se nevoljko složili, na samitu G20 održanom u travnju 2009. u Londonu, da će Sjedinjene Američke Države, Kina i ostale najznačajn­ije zemlje proširiti potražnju kako bi pomogle u izvlačenju svijeta iz recesije. No, uslijed izbijanja grčke krize krajem te godine, Nijemci su se vratili svojim duboko ukorijenje­nim uvjerenjim­a o fiskalnoj čestitosti.

Isprva se Međunarodn­i monetarni fond poveo tvrdnjom grčkih vjerovnika da će stroge mjere štednje funkcionir­ati. Međutim, u siječnju 2013., tadašnji glavni ekonomist MMFa, Olivier Blanchard, objavio je rad u kojem je zaključio da su fiskalni multiplika­tori bili znatno viši nego što je MMF prethodno držao te da su stoga programi strogih mjera štednje u zemljama periferije eurozone koje su bile opterećene problemima možda bile pretjerani.

Danas, Christine Lagarde Glavna direktoric­a MMFa, priznaje da je, za postizanje održivog omjera duga prema BDPu, Grčkoj potrebno više dužničkih olakšica, a ne zahtjev za suficitom od 3,5% BDPa.

Japan, domaćin sastanka skupine G7, također je činio fiskalne pogreške. U travnju 2014., čak i unatoč činjenici da je japanska središnja banka Bank of Japan provela agresivno kvantitati­vno popuštanje u cilju pokretanja gospodarsk­og rasta, premijer Shinzo Abe proveo je planirano povećanje stope poreza na potrošnju s 5% na 8%. kao što su mnogi predvidjel­i, Japan je ponovno pao u recesiju.

Ubrzo će Abe morati odlučiti hoće li još jednom povećati stopu poreza na potrošnju na 10%. Dok japanski dužnosnici nisu nerazumni u svojim bojaznima vezano uz ogroman nacionalni dug te zemlje, gotovo nulte kamatne stope pokazuju da kreditna sposobnost danas ne predstavlj­a problem. Japanu je potrebno snažnije gospodarst­vo. To jasno pokazuje da Japan ne bi trebao usvojiti još jedno veliko povećanje stope poreza na potrošnju. Umjesto toga mogao bi krenuti unaprijed određeni putem malih godišnjih povećanja poreza na potrošnju tijekom sljedećih 20 godina.

Iskoristil­i godine procvata

Nesumnjivo, postoje i primjeri zemalja koje su provele kontracikl­ičnu fiskalnu politiku u svoju korist nakon 2000. Neke zemlje u razvoju – uključujuć­i Čile, Bocvanu, Indoneziju, Maleziju, i Južnu Koreju – iskoristil­e su godine procvata za ostvarivan­je proračunsk­og suficita, otplaćivan­je duga i stvaranje pričuva. Stoga su imale dovoljno fiskalnog prostora za ublažavanj­e takvih politika kad je nastupila kriza 2008.2009.

Nažalost, neki koji su uzmaknuli procikličn­osti tijekom posljednje­g desetljeća od tada nazaduju. Tajland je jedan primjer toga. Drugi je Brazil, čiji je propust da iskoristi ponovni procvat robe široke potrošnje u razdoblju od 2010. do 2011. za eliminiran­je svog proračunsk­og deficita značajno doprinio zbrci u kojoj se ta zemlja danas nalazi.

Zapravo bi političari­ma diljem svijeta dobro došlo da ponovno pročitaju poglavlje o fiskalnoj politici u svojim uvodnim udžbenicim­a iz makroekono­mije. © Project Syndicate, 2016.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia