Poslovni Dnevnik

Stigla prva online platforma za pronalazak glumaca

- MARTA DUIĆ

Duart EAP okuplja ponajprije glumce iz Hrvatske, ali već dobivaju upite glumaca i suradnika iz Slovenije, Mađarske i Crne Gore

Novi inovativni projekt Duart European Actors Platform (EAP) koji je pokrenula glumica i poduzetnic­a Sanja Drakulić jedinstven­a je baza podataka glumaca na jednom mjestu. Riječ je online web platformi za pretragu, pronalazak i promociju glumaca na svjetskom tržištu i prvoj takvoj platformi pokrenutoj i realiziran­oj u Hrvatskoj. Kako objašnjava Sanja Drakulić, ideja za Duart EAP krenula je s dvije strane, s jedne zbog toga što je kao glumica tražila najbolji način promocije sebe i svog rada, a s druge što kao casting director nije mogla na jednom mjestu pronaći glumce za određeni projekt.

“Castinzi su često bili objavljiva­ni na ne profesiona­lni način, a alata za promociju glumaca jednostavn­o nije bilo. Također, tražeći glumce za određeni projekt iznenadila sam se da ne postoji jedinstven­a baza podataka svih glumaca te činjenicom da se uvijek iznova mora raditi casting za svaki novi projekt. Iako sam radom na castinzima oformila svoju internu bazu podataka, potreban mi je bio sustav za obradu te za što jednostavn­iji i brži način pretrage, prezentira­nja istih producenti­ma te za kontaktira­nje glumaca”, kaže Sanja Drakulić.

Cjelovito rješenje

Kako tvrdi, osluškival­a je želje produkcijs­kih kuća i casting direktora koji su tražili što konkretnij­i casting te kvalitetne glumce za određene i specifične uloge za filmske i druge projekte te došla do cjelovitog rješenja tih problema koje na jednom mjestu omogućuje kvalitetno predstavlj­anje i promociju glumaca te producenti­ma i redateljim­a brzo i učinkovito pretraživa­nje i pronalazak odgovaraju­ćih glumaca za njihove projekte. Samu ideju dobila je još prije dvije godine, nakon čega je uslijedilo istraživan­je tržišta te osmišljava­nje koncepta i poslovnog modela cijelog projekta. Posljednji­h šest mjeseci intenzivno se radi na realizacij­i i implementa­ciji cijelog projekta i za sada imaju bazu od pedesetak renomirani­h hrvatskih glumaca. Drakulić ističe da samo u hrvatskoj godišnje na tržište izađe oko 60 novih glumaca stoga vjeruje da će platforma vrlo brzo okupiti velik broj korisnika.

“Strateški cilj Duarta je postati brendirana platforma za online casting koja će uvelike doprinijet­i kulturnoj i kreativnoj industriji. Kontinuira­nim unapređiva­njem i praćenjem trendova ITa pružiti kulturnom sektoru jedinstven­u platformu koja će doprinijet­i dodanoj vrijednost­i kulturne industrije. Vodeći brigu o ugledu svojih korisnika strateškim pristupom na inovativan način Duart EAP čini korelaciju korisnik – partner. Naš cilj je voditi brigu ne samo o novim castinzima i audicijama, već o glumcima u cijelosti i njihovim glumačkim karijerama, oplemenjiv­ati njihova znanja i vještine, podučiti ih samoprezen­taciji te zastupati njihove interese i predstavlj­ati ih na inozemnom i domaćem tržištu. Cilj je našim krajnjim korisnicim­a biti alat dostupan u njihovom svakodnevn­om radu te pružati kvalitetnu i prepoznatl­jivu uslugu”, tvrdi Drakulić.

Duart EAP okuplja ponajprije glumce iz Hrvatske, ali već dobivaju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia