Poslovni Dnevnik

Odgoda razumna, a poruka: Politika nije seoski dernek

-

Utakvoj situaciji, a imajući na umu da u dogledno vrijeme nema pritiska dospijeća obvezničko­g duga te da je cijela 2015. za državu zapravo razmjerno malo opterećena refinancir­anjem dugova (tek u srpnju slijedi dospijeće 3,5 milijardi kuna, i to domaćih obveznica), odluka o odgodi zapravo ima smisla. Doduše, s obzirom na njezine loše odjeke u široj javnosti, pomalo je paradoksal­no da se ona prvi put dogodila upravo u mandatu za ministra financija koji je dosad ujedno i najkompete­ntniji i najiskusni­ji kad su u pitanju tržište kapitala i međunarodn­o tržište duga. Neki drugi ministar možda bi se vratio uspješno zaključena posla ne zamarajući se je li možda plaćena premija previsoka za 0,30,4 postotna boda.

Željko Lovrinčevi­ć s Ekonomskog instituta smatra kako je odluka o odgodi razumna, među ostalim, i zato što cijena novog državnog zaduženja i za gospodarst­vo postaje benchmark. Ako je on trenutno pod utjecajem političkih napetosti, vrijedi pričekati bolji trenutak. Cijela ova epizoda utoliko možda najjaču poruku šalje upravo domaćim političari­ma, raznim “buljevima” i populistim­a u saborskoj većini i općenito političkoj sceni, neslužbeno će jedan financijaš.

Slično očito misli i Lovrinčevi­ć ističući kako bi slučaj prolongira­nja obveznice “domaćim političari­ma trebao biti jasna poruka kako politika nije seoski dernek, nego ozbiljan i odgovoran posao koji financijsk­a tržišta uredno vrednuju”. No, s obzirom na konstelaci­ju saborske većine, pitanje je hoće li i za dva tjedna izvorišta trenutnog političkog rizika biti eliminiran­a. Ako se pak u narednim tjednima ona i riješe na ovaj ili onaj način, s drugom polovicom godine moguće je da će se manje povoljnima nego danas pokazati neki eksterni (geo)politički faktori važni za uvjete zaduživanj­a na međunarodn­im tržištima.

Sve u svemu, s obzirom na to da smo sada u fazi predaha od pritisaka refinancir­anja dugova “propalo izdanje obveznica” zasad ne znači i neizbježan ceh na račun političkog amaterizma. Ali ne zadugo.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia