Poslovni Dnevnik

Nema atraktivno­g ulaganja u drugom polugodišt­u

Biranje najmanjeg zla Analitičar­i prognozira­ju investitor­ski nastavak 2016.

-

Ulaganje u drugom dijelu ove godine svest će se na izbor najmanje loše opcije, smatraju financijsk­i analitičar­i u velikoj anketi Financial Timesa o investitor­skim preferenci­jama za nastavak godine. Gledano makroekono­mski, tri će događaja odrediti kretanje globalnih burzi u drugom dijelu godine. To je novo podizanje kamatnih stopa američke središnje banke, ishod referendum­a o članstvu Velike Britanije u Europskoj uniji te Kina.

“Kinesko pitanje” je višeznačno i proteže se od problema sa zaduženošć­u, preko restruktur­iranja državnih poduzeća pa do pitanja ekonomskog rasta.

Međutim, iako globalna makroekono­mska slika i nije toliko tmurna, u nastavku godine analitičar GAM.a Larry Hatheway ne vidi ni jednu atraktivnu investicij­sku klasu. “Pred investitor­ima je izbor najmanje neatraktiv­ne klase”, kaže Hatheway. Analitičar banke Société Générale Alain Bokobza favorizira obveznice s prinosom višim od inflacije dok se Mislavu Matejki iz JPMorgana više sviđa “tvrda imovina” - zlato i nekretnine. Njemu su dionice najmanje privlačne, dok njegov kolega iz JPMorgan Asset Management­a John Bilton kaže kako dionice u nastavku godine više neće biti jeftine, ali su i dalje atraktivni­je od obveznica.

Zanimljiva je i procjena koja je klasa imovine bila najveća propuštena prilika u dosadašnje­m dijelu godine. Za Anthonya Karydakisa, glavnog ekonomskog stratega u Miller Tabaku to je skok vrijednost­i jena nakon što je Banka Japana u siječnju uvela negativne kamatne stope. “Za mnoge to je bila najveća propuštena prilika ove godine”, izjavio je Karydakis.

Na pitanje u kojoj su preporuci početkom godine pogriješil­i, analitičar­i ističu europske dionice čiji se rast očekivao zbog različitih monetarnih politika europske i američke središnje banke. Euro Stoxx 600 indeks ove je godine u minusu više od pet posto.

Za Jeremya Halla, analitičar­a američke Citi banke, pogreška je bila i preporuka za dionice europskih banaka. Te su dionice u prosjeku pale 16 posto. “Izgledale su jeftino, ali bi i mogle ostati jeftine”, kaže sada Hall.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia