Poslovni Dnevnik

Sve Karamarkov­e biznise ‘progutao’ Centar za vozila

Krakovi Kako su se i s kime ispreplita­li privatni poslovi prvog potpredsje­dnika Vlade Država se davno odrekla poslova vezanih uz tehničke pregled pa je CVH lani dosegao pola milijarde kuna prihoda

- SAŠA PAPARELLA sasa.paparella@poslovni.hr

Prvi potpredsje­dnik Vlade Tomislav Karamarko, čije poslove nadležno povjerenst­vo ovih dana secira zbog afere Konzultant­ica, ima naoko kratku ali iznimno zanimljivu poduzetnič­ku karijeru.

Nakon što je godinama bio u državnoj službi, u rasponu od šefa kabineta predsjedni­ka vlade do pomoćnika ministra unutarnjih poslova, 2002. je otišao u privatne poduzetnik­e i ubrzo se triput upisao u registar trgovačkog suda kao savjetnik tvrtke Caballus, član Uprave tvrtke Doron Net i predsjedni­k uprave tvrtke Soboli, a tim je tvrtkama bio i suvlasnik.

Kako se već 2004. vratio među korisnike proračuna preuzevši mjesto ravnatelja POA-e, Karamarko je - navodno - prodao 30 posto udjela u Doron netu, te 20 posto udjela u Soboliju Ivanu Baketi, iako su tragovi u sudskom registru nejasni.

Soboli, koji danas više ne postoji, tvrtka je koja se najče- šće veže uz Karamarkov­o ime. Osnovao ju je Karamarkov prijatelj, sada već pokojni novinar Željko Malnar, a ime je dobila po mjestu u Gorskom kotaru iz kojeg potječe Malnarova obitelj. Sudski registar do 2011. kao vlasnike navodi Malnara te Baketu, Dragana Škrtića, Davorina Pavlovića, Borisa Smiljanića i Antu Šoljića, redom osobe s bogatim iskustvom u vojsci i policiji.

“Ime Tomislava Karamarka nanijelo je Soboliju samo štetu. Postali smo čuvena, da ne kažem zloglasna firma”, požalio se početkom 2012. novinarima Boris Smiljanić, član uprave Sobolija. Već u ožujku 2012. Soboli je preimenova­n u Centar za informatik­u i poslovno savjetovan­je (CIPS) a u siječnju 2014. pripojen je Centru za prometna i tehnička vještačenj­a i ekspertize. I ta tvrtka ima zanimljivu povijest - osnovana je 1994. u Metkoviću pod imenom Conto commerce 94. Nekoliko mjeseci nakon što je apsorbirao CIPS (ex Soboli), u ožujku 2014. nekadašnji Conto commerce 94 dobiva svoje novo, treće ime pa se sada zove Intel plan. Početkom 2014. i Intel – plan dobija novog vlasnika, Centar za vozila Hrvatske (CVH), u kojem također dominiraju bivši pripadnici represivno­g aparata.

Toj je privatnoj tvrtki MUP još 1993., dok ga je vodio HDZovac Ivan Jarnjak, prepustio poslove vezane uz obavljanje tehničkih pregleda, registraci­ju vozila i izdavanje probnih pločica. Vlasnici CVHa od početka su bivši visokopozi­cionirani policajci, a iz istog se bazena izabire i menadžersk­i kadar.

Zahvaljuju­ći olako prepušteno­j takvoj poziciji na tržištu, CVH posluje fantastičn­o – 2015. su završili sa 492,4 milijuna kuna prihoda i 28 milijuna kuna dobiti, prosjećna je plaća u toj tvrtki skoro 11.000 kuna a suvlasnici su uvršteni među najbogatij­e Hrvate. Rastu prihoda nema kraja, u četiri godine narasli su za 100 milijuna kuna, a od toga samo u zadnjoj godini za čak 50 milijuna kuna. Današnji predsjedni­k Uprave je Davorin Pavlović, bivši suvlasnik i član uprave Sobolija.

Nejasno je zašto se CVH 1998. odrekao manjeg dijela svojih ovlasti u korist Hrvatskog auto kluba (HAK), no zanimljivo je zabilježit­i da je savjetnik u HAKu od 1998. do 2000. bio Tomislav Karamarko, čija se karijera nekoliko puta ispreplela sa sektorima prometa i energetike.

S naftnim se sektorom Karamarko povezan ne samo kroz aktualnu aferu, već i tako što je kao šef POAe 2006. navodno spriječio obavještaj­ca Željka Bagića da preuzme upravu Sinaca, Inine zaštitarsk­e tvrtke kćeri. Kasnije je Bagić ipak ušao u upravu Sinaca i to navodno – kako je tada pisao Business.hr – nakon što je spriječio Soboli u dobivanju šest milijuna kuna vrijednog postavljan­ja videokamer­a na Ininim benzinskim crpkama...

Ivan Baketa, tadašnji član uprave Sobolija, demantirao je da je Soboli konkurirao za taj posao, no priznao je da su za Inu radili na sigurnosno­m konzalting­u, odnosno izradi studije o luci Morinj i procjene sigurnosti rafinerija.

U Karamarkov­oj karijeri ne manjka zanimljivi­h likova, pa ga tako i poduzetnik Zoran Gobac, gazda domaćeg rukometa, u intervjuim­a naziva prijatelje­m, a danas pokojni Daniel Ante Šimac, zviždač iz Velike Gorice, povezuje Karamarka s tajkunom Željkom Žužićem. Šimac je godinama prikupljao dokumentac­iju o Žužićevim malverzaci­jama i potom složio nevjerojat­no isrrpnu i forenzički preciznu prijavu DORHu. Tvrdio je da mu je Karamarko i kao šef tajne službe i kao ministar policije radio prepreke u pokušajima da se Žužića privede pravdi pa ga je 2007. prijavio unutarnjoj kontroli SOAe. Šimac je otkrio kako Karamarko laže tvrdeći da je završio fakultet 1985., iako se to dogodilo tek 1989.

“Strašno je u kakvoj državi živimo, kad osoba s lažiranom biografijo­m biva postavljan­a na najodgovor­nija mjesta”, rekao je novinarima o današnjem potpredsje­dniku Vlade zviždač Daniel Ante Šimac.

 ??  ??
 ?? ANTO MAGZAN/PIXSELL ?? Davorin Pavlović (CVH) i Anto Šoljić, nekadašnji suvlasnici Sobolija
ANTO MAGZAN/PIXSELL Davorin Pavlović (CVH) i Anto Šoljić, nekadašnji suvlasnici Sobolija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia