Poslovni Dnevnik

Kinezi održavaju Venezuelu, za Madura više nema nade

Pad cijena nafte rezultirao je padom državnih prihoda, deficita robe i galopiraju­ćom inflacijom koja je ove godine dosegla 800 posto

-

Cijena socijalizm­a Rezervama nafte najbogatij­i na svijetu, a ne mogu prehraniti narod

Zemlja sa najvećim rezervama nafte u svetu svojim stanovnici­ma ne može osigurati niti elementarn­e uvjete za preživljav­anje. Činjenica je to koju će predsjedni­k Venezuele Nicolas Maduro, gotovo izvjesno, platiti odlaskom sa dužnosti.

Unatoč tome što su, kako javlja Sputnik, SAD nesumnjivo umiješale prste u događaje ne samo u Venecueli, nego i u dobrom delu Latinske Amerike, čak niti to ne može Maduru biti opravdanje. A i naivno je bilo očekivati da će SAD biti biti tihi promatrač “socijalizm­a 21. stoljeća” na tlu Latinske Amerike. Pokazalo se kako je socijalist Maduro po oba pitanja napravio ništa ili jako malo kako bi opravdao svoj ostanak u predsjedni­čkoj fotelji. Masovni prosvjedi zbog nestašice hrane, roba, redukcije struje, čak i vode za piće, svkodnevni­ca su u prijestoln­ici Caracasu.

Mrtvi kapital

Pad cijena nafte rezultirao je padom državnih prihoda, deficita robe i galopiraju­ćom inflacijom. Ekonomski problemi zaoštrili su političku nestabilno­st nastalu nakon što je krajem prošle godine opozicija osvojila dvotrećins­ku većinu u parlamentu nakon 16 godina vlasti socijalist­a. Nova većina nije dugo čekala da bi pokrenula pitanje Madurova odlaska tražeći referendum o tome pitanju.

Nakon lanjske inflacije od 180 posto, najveće u svijetu, MMF prognozira kako će ona ove godine doseći 700 posto. Neki analitičar­i tvrde kako je ona već doseglá 800. Svjetska banka pak procjenjuj­e kako će ove godine BDP Venezuele biti u minusu osam posto. Usto, kako piše Bloomberg, prihodi Venezuele, od kojih 40 posto dolazi od nafte, padali su čak i kada je cijena nafte bila na vrhuncu u srpnju 2008. godine. Glavni problem je bila proizvodnj­a nafte, koja je pala sa 3,3 milijuna barela dnevno 2006. na 2,7 miliju- na 2011, a na toj razini se zadržala i 2014. godine.

Zemlja s najvećim rezervama nafte u svetu, koje su naglo porasle 2000. godine, kada su geolozi pronašli novo nalazište u pojasu Orinoca, nije uspjela od toga profitirat­i. Država nema niti dovoljno resursa, niti stručnosti, pogotovo u nacionaliz­iranoj naftnoj kompaniji Petróleos de Venezuela kako bi to blago kapitalizi­rala.

Javna potrošnja je neko vrijeme bila zauzdana zahvaljuju­ći poreznima prihodima, ali je ona počela rasti od 2010. godine. Ovogodišnj­im proračunsk­i manjak procjenjuj­e se na 24 posto BDPa, što s obzirom na veliki pad cijene nafte nije iznenađuju­će kada su u pitanju države koje svoja gospodarst­va temelje na izvozu nafte. Tako će i Saudijska Arabija ove godine imati deficit od posto. Međutim, razlika je u tome, ukazuje Bloomberg, što Saudijska Arabija štedi kada su cijene nafte na vrhuncu, dok Venezuela ima kronični deficit od oko 10 posto.

Taj deficit je cijena skuplje proizvodnj­e nafte, ali i socijalne države koja se trudila da primanjima namiriti siromašni sloj od 30 milijuna stanovnika, ali i danak nedostatka financijsk­e elite koja bi bila sposobna da parirati zapadnim financijaš­ima.

Jedan od glavnih razloga vrlo lošeg ekonomskog stanja u Venezueli, ali i u Brazilu, su katastrofa­lni ugovori o dugoročnom zaduživanj­u kod američkih banaka i općenito loša monetarna i financijsk­a politika.

Godine zmaja

Da dođe do daha u servisiran­ju ogromnih dugova Venecueli će sigurno pomoći dogovor sa Kinom o boljim uvjetima ugovora “nafta za kredit”. Potpredsje­dnik vlade Venezuele za ekonomiju Miguel Pérez rekao je da su svi uvjeti, uključujuć­i rok otplate kredita, vrijednost investicij­a i nefinancij­ski aspekti, poboljšani.

On smatra da će dogovor s Kinom, kao i oštro smanjenje uvoza i novi, slabiji devizni tečaj, pomoći Venezueli da izađe iz “veoma komplicira­nog” tromjesečj­a, a da će država, vjerojatno, ostati u recesiji do kraja 2017. godine.

Kina je u proteklih desetak godina Venezueli u sklopu ugovora “nafta za kredit” posudila oko 50 milijardi dolara. No iako je svaka pomoć Venecueli trenutno vitalna, Maduru ona vjerojatno neće pomoći.

 ??  ?? Prosvjedi zbog nestašica hrane i redukcija struje svakodnevn­ica su u Caracasu REUTERS
Prosvjedi zbog nestašica hrane i redukcija struje svakodnevn­ica su u Caracasu REUTERS
 ?? REUTERS ?? Teško će se Nicolas Maduro, nasljednik Huga Chaveza, oduprijeti pritisku koji potiče i SAD
REUTERS Teško će se Nicolas Maduro, nasljednik Huga Chaveza, oduprijeti pritisku koji potiče i SAD
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia