Poslovni Dnevnik

Još ništa od ECBovih jeftinih kredita za grčke banke

Draghijevo ‘ne’ Baš kad je Tsipras u parlamentu gurao reforme, stigla je loša vijest

- MARINA BILUŠ Iduća prilika ukazat će se najranije za tri tjedna kada je planiran novi sastanak Vijeća Europske središnje banke

Draghijevo 'ne' Baš kad je Tsipras u parlamentu gurao reforme, stigla je loša vijest

Alexis Tsipras možda je uspio u parlmenetu progurati novu rundu reformi koje mu grčki kreditoru uvjetuju iduću tranšu iz spasonosno­g paketa pomoći, ali na dobre vijesti za banke u svojoj zemlji morat će se strpiti još neko vrijeme.

Čelništvo Europske središnje banke odbilo je grčkim bankama dopustiti da se ponovo jeftino zadužuju u toj institucij­i na način da za kolateral ponude grčke državne obveznice, mada je mladi premijer te zemlje očekivao da će veto na korištenje povoljnih ECBovih zajmova biti skinut. Iduća prilika ukazat će mu se najranije za tri tjedna kada je planiran novi sastanak Vijeća Europske središnje banke.

Svoju odluku da grčke financijsk­e institucij­e još neko vrijeme zadrži daleko od po- voljnih eura guverner ECB-a Mario Draghi komentirao je činjenicom da ta banka za takav potez još nije spremna:

“Prezentaci­ju smo imali, ali odlučili nismo. Istina je da je po pitanju Grčke posljednji­h mjeseci došlo do znatnog napretka, no odluku ćemo donijeti nakon što budu implementi­rane akcije vezane za ‘bailo- ut’”, izjavio je Draghi. Grčkim bankarima tako idalje preostaje da likvidnost osiguravaj­u po nepovoljni­jim kamatama kroz ECB-ov instrument “Emergency Liquidity Assistance, na što su primorane od veljače prošle godine kada im je Draghi oduzeo pravo pristupa jeftinim kreditima jer Tsiprasova vlada nije uspjela provesti mjere koje je zahtijevao međunarodn­i program pomoći Grčkoj.

Iako se morao pomiriti s odlukom ECB-a o bankama, grčki premijer idalje najavljuje kako bi se obveznice njegove zemlje mogle vratiti u operaciju središnje banke znanu kao kao kvantitati­vno otpuštanje već u srpnju, mada je grčki rejting i dalje pod oznakom “junk”.

GRČKIM BANKARIMA I DALJE PREOSTAJE DA LIKVIDNOST OSIGURAVAJ­U PO NEPOVOLJNI­JIM KAMATAMA NA ŠTO SU PRIMORANE OD VELJAČE PROŠLE GODINE

 ?? REUTERS ?? Guverner ECB-a Mario Draghi
REUTERS Guverner ECB-a Mario Draghi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia