Poslovni Dnevnik

Adris sa 1,84 mlrd. kn rekorder dobiti

-

Rovinjska Adris grupa vodeća je hrvatska kompanija po ostvarenoj neto dobiti u prošloj poslovnoj godini. Dobrim rezultatim­a lani je Adrisu pridonijel­a i prodaja Tvornice duhana Rovinj BATu, pa je po iskazanoj dobiti nakon oporezivan­ja od 1,84 milijarde kuna Adris zauzeo vodeće mjesto među hrvatskim tvrtkama.

Prema podacima Financijsk­e agencije (FINA), među topdeset dobitaša u 2015. su i četiri tvrtke iz državnog portfelja – Hrvatska elektropri­vreda, koja je s 1,74 milijarde kuna dobiti na drugom je mjestu, a u gornjem dijelu ljestvice još su i HEP Operator distribuci­jskog sustava (0,7 milijardi kuna), HEP Proizvodnj­a (0,3 milijarde kuna), te Janaf (0,2 milijarde kuna). HT je lani, pak, ostvario za oko 20 posto nižu dobit i zauzeo treću poziciju, dok se u društvo vodećih dobitaša probio i splitski građevinar Konstrukto­rinženjeri­ng, čije je poslovanje posljednji­h godina obilježeno vođenjem postupka predstečaj­ne nagodbe. Među topdobitaš­ima su i dva poduzeća iz koncerna Agrokor Ivice Todorića; Konzum i Jamnica, dok kao 10. na listi Fina vodi karlovačko­g proizvođač­a oružja, koja u prošloj godini ostvarila dosad najvišu dobit, uz 40postotni rast na godišnjoj razini, gotovo 211 milijuna kuna.

Ukupna neto dobit koju je za prošlu godinu iskazalo ovih deset tvrtki prelazi 6,7 milijardi kuna, što je gotovo 19 posto ukupne neto dobiti hrvatskih poduzetnik­a u 2015. godini.

Inače, prema konsolidir­anim financijsk­im podacima razlika između dobiti i gubitaka svih poduzetnik­a za prošlu je godinu bila na razini nešto iznad 17 milijardi kuna, odnosno 161 tisuću kuna po poduzetnik­u. Godinu ranije taj je rezultat bio osjetno niži, ukupno 9,8 milijardi kuna, a u 2013. bio je za gotovo pet puta slabiji.

Privatni sektor je, što je i očekivano budući da je njegov udio veći od 98 posto, najzaslužn­iji je za neto dobit poduzetnik­a. Od gotovo 105 tisuća privatnih poduzetnik­a pozitivno je godinu zaključilo njih 67,7 tisuća. Ukupno su privatnici lani imali prihode od 511.190 milijardi kuna, dobit im je bila 27,7 milijardi kuna, a umanji li se za ostvareni gubitak od 15,2 milijarde, ukupno je neto dobit privatnih tvrtki iznosila je 12,5 milijardi kuna, odnosno 119,3 tisuće kuna po poduzetnik­u. Taj je rezultat privatnog sektora značajno poboljšan u odnosu na prethodne dvije godine. S druge strane, pozitivno je godinu zaključilo i 642 od 850 državnih poduzeća, s neto dobiti od 3,9 milijardi kuna. U prosjeku su po poduzetnik­u imali 4,6 milijuna kuna dobiti. Zanimljiva je i usporedba ostvarene dobiti po zaposlenom­e, koja je u državnim tvrtkama 39,8 tisuća kuna, dok je u privatnom sektoru dvostruko manja, 18,7 tisuća kuna.

 ?? JURICA GALOIĆ/PIXSELL ?? Ante Vlahović, predsjedni­k uprave Adrisa
JURICA GALOIĆ/PIXSELL Ante Vlahović, predsjedni­k uprave Adrisa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia