Poslovni Dnevnik

Polovica članica Impact HUB-a lani rasla više od 50 posto

Ekonomski fakultet iz Beča analizirao prvi coworking prostor i inkubator u RH Iako su poznati po socijalnom poduzetniš­tvu, članovi su im i već uhodane tvrtke, tehnološke i druge

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Polovica članica Impact HUBa Zagreb, prvog coworking prostora i inkubatora za socijalno poduzetniš­tvo u Hrvatskoj, lani je zabilježil­a rast prihoda veći od 50 posto. Članice HUBa tijekom 2015. broj radnih mjesta povećale su 60 posto, a njih 32 posto razvilo je nove, inovativne proizvode i usluge koji su jedinstven­i kako na hrvatskom tako i na globalnoj razini.

Dio je to rezultata prvog presjeka rada Impact HUBa Zagreb, koji je napravio Ekonomski fakultet iz Beča. Prvi je to presjek rada jednog coworking prostora i inkubatora u Hrvatskoj iz kojeg se nazire koliko je velik učinak takve infrastruk­ture na razvoj poduzetniš­tva.

Hermes Arriaga, suosnivač i direktor Impact HUBa Zagreb kaže da je zadovoljan napretkom. “Najvažnije mi je da smo u tri godine uspjeli ostaviti pozitivan trag u razvoju hrvatskog startup ekosustava, a rast prihoda članica tijekom 2015. kao i razina interakcij­e između članica ugodno su me iznenadili”, kaže Arriaga.

Lani je u programima i radu Impact HUBa sudjelova- lo 1200 ljudi. Sam HUB, navodi Arriaga, ima u prosjeku 55 članova mjesečno, a godišnje se ta brojka zbog članova koji sudjeluju na projektnoj bazi penje na osamdeseta­k. U posljednje tri godine u Impact HUBu radilo je ukupno 145 članova. “Iako smo najpoznati­ji po socijalnom poduzetniš­tvu, naši su članovi i freelancer­i te nove, ali i već uhodane tvrtke, koje se bave edukacijom, tehnologij­om, kreativnom i drugim područjima”, kaže Arriaga.

Dodaje da je iz Impact HUBa lani niklo pet novih tvrtki. U tri godine HUB je u suradnji s partnerima osigurao 465 tisuća kuna sjemenskog kapitala novim poduzetnic­ima. Arriaga kaže da rastu organski i paralelno uče o potrebama našeg startup ekosustava. “Zato smo od početnog coworking modela evoluirali u sadržajni koji sada prerasta u model temeljen na znanju, po čemu smo jedinstven­i na tržištu”, kaže Arriaga. Tvrtka Pokreni ideju, koja upravlja Impact HUBom, prema Poslovnoj Hrvatskoj, lani je rasla 51,3 posto, na 460,4 tisuće kuna prihoda uz gubitak od 131 tisuću kuna. “U tri godine smo diverzifik­acijom ponude ostvarili lijep rast prihoda, a i dobit će uskoro doći jer ovoje biznis koji sporije generira povrat. Važnije je da brzo stvara pozitivan utjecaj na startup ekosustav”, zaključuje Arriaga.

 ?? P. G./PIX ?? Hermes Arriaga, suosnivač i direktor
P. G./PIX Hermes Arriaga, suosnivač i direktor

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia