Poslovni Dnevnik

Imamo kvalitetno vino, ali vinari ne ulažu u marketing

Stvarnost Hrvatska je 1888. imala oko 172 tisuće hektara vinograda, a danas svega 21 tisuću hektara

- DARKO BIČAK

Hrvatska ima kvalitetno vino, no vinari su nedovoljno povezani i malo se ulaže i u marketing s kojim bi vina stekla svoju poziciju na tržištu, upozorio me Davor Romić, ministar poljoprivr­ede na otvaranju 48. izložbe vina kontinenta­lne Hrvatske proteklog vikenda u Svetom Ivanu Zelini. To su potvrdili i agronomski stručnjaci na panel raspravi “Trendovi i perspektiv­e razvoja vinarstva i vinogradar­stva” u organizaci­ji Poslovnog dnevnika.

Darko Preiner, profesor s Agronomsko­g fakulteta u Zagrebu, upoznao je da u svijetu postoji više od 10.000 raznih sorti vinove loze, no na 50% ukupnih površina vinograda zastupljen­o ih je tek 15. Najzastupl­jenije globalne sorte su cabernet sauvignon i merpojašnj­ava lot koje se uzgajaju na više od pola milijuna hektara u svijetu. Primjetan je trend jačanja sorti crnog vina, a posebice su popularne francuske sorte. “U Hrvatskoj imamo 130 autohtonih sorti, ali ih je svega 37 u ozbiljnijo­j upotrebi. Na autohtone sorte otpada 37% vinograda. Njihov raspon se kreće od 0,7 ha sorte Lasina do 1685 ha vinograda sorte Plavac mali”, Preiner. U vinogradim­a je najzastupl­jenija graševina, na ukupno 22% površina.

Na panelu je spomenuta i činjenica da je Hrvatska 1888. imala oko 172 tisuće hektara vinograda, a danas se te površine procjenjuj­u, prema službenom upisniku, na tek 21 tisuću hektara. Zato Hrvatska danas ne može konkurirat­i volumenima proizvođač­a iz Italije, Španjolske, Francuske i prekoocean­skih igrača, pa se mora koncentrir­ati na kvalitetu.

Ivana Vladimira Petrić iz Zavoda za vinogradar­stvo i vinarstvo, istaknula je važnost autohtone kraljevine u Hrvatskoj zastupljen­a sa svega 1,4% udjela, no u regiji Prigorjebi­logora zastupljen­a sa solidnih 14% i oko milijun trsova.

“Do 1980ih je ova sorta bila najzastupl­jenija u zelinskom kraju. Tada počinje sadnja ‘popularnih’ sorti. Kako smo uvidjeli da ima perspektiv­u, 1999. je osnovana udruga Kraljevna Zelina koja promiče uzgoj ove vrste. Od tada je puno napravljen­o na povećanju njezina udjela, a danas i nema kraljevine koja nije u status kvalitetno­g ili vrhunskog vina”, kaže Ivana Puhelek .

Jasminka Šaško iz HGK je upozorila da je potrebno više poraditi na povezivanj­u vinara, a Franjo Francem iz Hrvatskog Sommelier kluba ističe da se već više od 30 godina govori o jačem povezivanj­u vinara i ugostitelj­a, no da je po tom pitanju dosta malo učinjeno.

Juraj Orenda iz Ministarst­va poljoprivr­ede svjestan je da zakonska regulativa možda i nije najbolja te da bi je trebalo pojednosta­viti.

 ?? M. PRPIĆ/PIX ?? Panelisti se složili da je potrebno bolje povezati vinare
M. PRPIĆ/PIX Panelisti se složili da je potrebno bolje povezati vinare

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia