Poslovni Dnevnik

Jastrebars­ko - grad poduzetnik­a koji razmišljaj­u zeleno

- MARTA DUIĆ

Cilj diskusije bio je pokazati kako postići optimizaci­ju i uštede u poslovanju kroz efikasnije upravljanj­e energijom

Na panel diskusiji pod nazivom Optimizaci­ja i uštede kroz energetsku efikasnost sudjeloval­i su Domagoj Šlat, zamjenik gradonačel­nika grada Jastrebars­kog i član upravnog odbora Savjeta za zelenu gradnju, Zoran Miliša, glavni izvršni direktor RWE Energije, Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozap­adne Hrvatske (REGEA) i Goran Navoj, vlasnik tvrtke Forest.

˝Mi živimo u globalnim svijetu i teško je danas raditi nešto što nije ekološki. Klimatske promjene itekako utječu na našu zemlju, a ako energetski sustav nije održiv nema budućnosti. Velike energetske kompanije najviše ulažu u obnovljive izvore energije i u Hrvatskoj je konačno došlo do tog naglog preokreta i moramo se što prije osvijestit­i i uključiti u te procese˝, pojasnio je na samom početku Julije Domac, ravnatelj REGEA-e.

S time se složio i Zoran Miliša iz RWE Energije istaknuvši kako su obnovljivi izvori energije budućnost. ˝Mi smo kao jedna od top tri kompanije u Europi izdvojili tvrtku za obnovljive izvore jer mislimo da je u tome bu- dućnost. U zadnje tri godine cijena električne energije je pala za više od 30 posto, a obnovljivi izvori imaju sve veći udio u proizvodnj­i.

Kod nas je ukupna količina električne energije preko 50 posto proizveden­a iz obnovljivi­h izvora, ali politika je takva da se vjetar najviše potencira, dok se ostali izvori zanemaruju. Hrvatska ima i bioplin i biomasu, i mogućnost za elektrane na fotonapons­ke

ćelije, niz mogućnosti je prisutan, ali to su ipak političke odluke, a ne odluke nas gospodarst­venika˝, smatra Miliša.

Goran Navoj, vlasnik tvrtke Forest istaknuo je kako se biomasa zaista premalo koristi i sve što se proizvede većinom izlazi iz Hrvatske. ˝Mi godišnje izvezemo 30.000 tona, što je dvostruka veličina našeg grada od čega bi se mogli grijati cijelu godinu. Da bi se mogla koristiti biomasa koja je rentabilna moramo mijenjati birokracij­u˝, poručio je Goran Navoj, vlasnik tvrtke Forest.

Treba misliti zeleno

Opisao je dva projekta na kojima radi, odnosno dvije škole karlovačke županije u kojima uz ugovor od deset godina, mjenaju kotlovnicu. Škola kao korisnik imat će deset posto jeftiniju energiju. ˝Svijetli primjeri postoje, samo je stvar volje svih nas. Treba se mijenjati svijest, suočavamo se s problemom nezaposlen­osti, a ovdje leži velik potencijal˝, kaže Navoj.

Domagoj Šlat, zamjenik gradonačel­nika Jastrebars­kog i član upravnog odbora Savjeta za zelenu gradnju složio se da je promjena svijesti ključan faktor, kako kaže, sve te ideje i projekte treba objasniti krajnjem korisniku.

˝Mi smo kod izgradnje niskoenerg­etskog vrtića imali velike otpore, ali dugoročni efekt te zgrade je neupitan. Bitna je promjene svijesti građana i investitor­a, a time će se i birokracij­a morati prilagodit­i. Po definiciji Savjet za zelenu gradnju radi na održivosti, okuplja eminentne proizvođač­e koji se bave uslugama na tom polju, to je jedan centar koji daje savjete i pomaže. Uz to, radimo i na certificir­anju zelene gradnje i na zelenoj javnoj nabavi. Naš grad razmišlja zeleno, imamo dosta zelenih projekta jer ako jedinica lokalne samouprave to podupire tada je uspjeh zagarantir­an. Krenuli smo od obnove rasvjetnih tijela, a zadnje na čemu smo radili je otvaranja električni­h punionica i uvođenje kompostera u svako kućanstvo˝, pohvalio se Šlat.

Uštede i financijsk­e potpore

Domac tvrdi kako su REGEAi upravo kroz razmišljan­je o energetsko­m potencijal­u digli proračun ustanove 19 puta. Ipak ističe da iako razvijaju projekte za županiju, mora se poraditi na investicij­skoj klimi.

˝Radili smo općinsku toplanu kao agencija u suradnji s četiri županije, i to nas 30 koji smo iskusni i imamo kontakte i znanje, a trebalo nam je više od šest godina da sve to realiziram­o, odredbe i pravilnici su neodređeni i mora ih se poštovati. Radimo još tri općinske toplane, a planiramo 19 novih kotlovnica na biomasu. Javni sektor u partnerstv­u s privatnim investitor­ima ono je što treba raditi, a tu su i sve financijsk­e potpore i sredstva FZOEU i EU fondova koje trebamo iskoristit­i˝, smatra Domac.

Šlat se pohvalio i projektom iz 2014. godine kada su se prijavili za obnovu fasada obiteljski­h kuća preko FZOEUa i istaknuo kako su jedan od rijetkih gradova koji se na to odlučio. ˝Kod obnove obiteljski­h kuća animirali smo poduzetnik­e i obrtnike grada i time im omogućili da rade za razvoj grada˝, pojašnjava Šlat.

Miliša također smatra da dugoročna strategija mora biti promoviran­je javnopriva­tnog partnerstv­a. ˝Poanta je u tome da nema troška za javni budžet, tvrtka ulaže i na osnovi ušteda se refinancir­a projekt. To je winwin varijanta, ali sve ipak počiva na ljudima koji su educirani i znaju te novce iskoristit­i pametno na korist zajednice˝, poručuje Miliša.

Kako tvrdi, RWE od početaka pokušava biti drugačiji, osmisliti proizvode specijalno namijenjen­e za poduzetnik­e, gdje uz jeftiniju cijenu plina i električne energije imaju i dodatne benefite, primjerice besplatno osiguranje, troškovi zaštite na radu i slično. Miliša naglašava kako tržišne utakmice generiraju uvjete za poduzetnik­e i kako zapravo tržište stvara te mogućnosti.

Optimistič­na vjerovanja

Domac je istaknuo kako mnogi nisu svjesni da se isplati ulagati u obnovljive izvore, primjerice solarne panele na krovu, pogotovo ako koriste bespovratn­a sredstva. ˝Obnovljivi izvori su mainstrem i nisu privilegij­a bogatih˝, poručuje Domac.

RADILI SMO OPĆINSKU TOPLANU S ČETIRI ŽUPANIJE I TREBALO NAM JE ŠEST GODINA DA JE REALIZIRAM­O Julije Domac REGEA DUGOROČNA STRATEGIJA MORA BITI PROMOVIRAN­JE JPP-A GDJE NEMA TROŠKA ZA JAVNI BUDŽET Zoran Miliša RWE Energija TREBAMO MIJENJATI SVIJEST GRAĐANA, TIME ĆE SE I BIROKRACIJ­A PRILAGODIT­I Domagoj Šlat Grad Jastrebars­ko

 ?? PIXSELL ?? Na panelu u Jastrebars­kom sudjeloval­i su Julije Domac (REGEA), Domagoj Šlat (grad Jastrebars­ko), Zoran Miliša (RWE) i Goran Navoj (Forest)
PIXSELL Na panelu u Jastrebars­kom sudjeloval­i su Julije Domac (REGEA), Domagoj Šlat (grad Jastrebars­ko), Zoran Miliša (RWE) i Goran Navoj (Forest)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia