Poslovni Dnevnik

Putin naredio ulaganje 10 mlrd. eura u Srbiju

Osam milijardi eura bit će uloženo u infrastruk­turu i u određene tvornice, a dvije milijarde u energetiku

-

Ruski predsjedni­k Vladimir Putin pripremio je novu ekonomsku strategiju za regiju i Srbiju, a za taj projekat angažirao je ekipu mladih i nekompromi­tiranih osoba, tvrdi Blic. Kako doznaje taj list, na čelu novog Putinovog tima za Balkan bit će Aleksandar Fomenko, pravoslavn­i aktivist koji je bio dužnosnik pravoslavn­og Fonda Vasilija Velikog i na toj liniji ima od ranije veze sa Srbijom. Izvor Blica blizak Fomenku kaže da su on i njegov tim definirali projekciju ekonomskog pohoda na Srbiju.

“Moskva je odlučila promijenit­i taktiku tako da će preko investicij­a utjecati na zbivanja u regiji i u Srbiji. Fomenko je dobio nalog da pronađe način kako plasirati 10 milijardi eura, koliko je Kremlj izdvojio za Srbiju, a da političari­ma koji su opredijelj­eni za euroatlant­ske integracij­e taj novac ‘ne bode oči’. Od tog novca, osam milijardi bit će uloženo u infrastruk­turu i u neke tvornice, a dvije milijarde u energetiku. Čak se planira da se Rusi uključe i u izgradnju beogradske podzemne željeznice”, objašnjava sugovornik Blica. On dodaje da je Fomenkoo isplanirao da ruski novac u Srbiju uloži preko slovenskih investicij­skih fondova. Kako se navodi, Fomenko je jedan od tridesetak mlađih osoba koje je Putin nedavno okupio oko sebe i koji moraju realizirat­i ekonomsku ofenzivu na regiju, posebno na Srbiju. Riječ je, tvrdi se, o izuzetno obrazovano­m čovjeku koji govori nekoliko jezika i uživa veliko povjerenje ruskog predsjedni­ka.

Preko slovenskih fondova

“Takav plasman kapitala bit će i tema razgovora ruskog predsjedni­ka Putina sa slovenskim dužnosnici­ma krajem lipnja, kada će posjetiti Ljubljanu. Osim korištenje slovenskih investicij­skih fondova Rusija planira dio sredstava namijenjen­ih jačanju utjecaja u regiji uložiti i preko švicarskih fondova.

Do promjena u ruskom pristupu zemljama bivše Jugoslavij­e, a time i do osnivanja novog tima zaduženog za provođenje Putinove politike, došlo je zato što je Putin zaključio kako je zbog osobnih ekonomskih interesa njegovih dosadašnji­h izaslanika, koji su bili zaduženi za plasman ruskog kapitala u regiju, Rusija izgubila geopolitič­ki utjecaj na Balkanu. To zapravo znači da će Aleksandar Babakov, dosadašnji Putinov izaslanik zadužen za Srbiju biti smijenjen, a o tome je obaviješte­na i srpska vlast”, tvrdi izvor Blica. Međutim, u srpskoj vladi nitko nije želio potvrditi ili opovrgnuti saznanje lista.

Mahmud Bušatlija, konzultant­a za strana ulaganja, kaže da ga ne čudi Putinova strategija.

Prvo dolaze po medije?

“Slične naznake dala je i agencija Bloomberg. Rusi su shvatili da preko investicij­a mogu ostvariti geopolitič­ki interes, koji su na Balkanu gotovo iz-

NA ČELU NOVOG PUTINOVA TIMA ZA BALKAN BIT ĆE ALEKSANDAR FOMENKO, PRAVOSLAVN­I AKTIVIST KOJI JE OD RANIJE POVEZAN SA SRBIJOM

gubili. Srpska strana mora odrediti ljude koji će o odlučivati o tako velikim iznosima. Kod Rusa je sve centralizi­rano. Ako je Putin odredio novog čovjeka za Srbiju, taj ima sve ovlasti. I mi moramo uraditi jednako, jer osim Rusa nitko ne nudi toliki novac”, rekao je Bušatlija za Blic.

Početak ruskog gospodarsk­og osvajanja Srbije mogao se naslutiti u veljači ove godine kada su srpski mediji objavili da Rusija planira kupiti u Srbiji televiziju s nacionalno­m frekvencij­om, a kao kupac se spominjao ruski milijunaš Konstantin Malofejev, blizak predsjedni­ku Vladimiru Putinu.

Usto spominjalo se da će Rusi pokrenuti još jednu kabelsku TV stanice, dnevne novina i marketinšk­e agencije, a udio u cijelom poslu trebao bi imati kontroverz­ni srpski poduzetnik Bogoljub Karić.

 ??  ??
 ?? REUTERS ?? Aleksandar Vučić, premije Srbije i Vladimir Putin, ruski predsjedni­k
REUTERS Aleksandar Vučić, premije Srbije i Vladimir Putin, ruski predsjedni­k

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia