Poslovni Dnevnik

Stanko Polanič preuzeo SGP Pomgrad

Novi vlasnici Nastavljen­o vlasničko preslagiva­nje u slovenskim građevinsk­im kompanijam­a

-

Slovenski poduzetnik Stanko Polanič bio je uspješan u preuzimanj­u najveće slovenske građevinsk­e kompanije SGP Pomgrad. Naime, prihvaćena je ponuda tvrtki ImoReal, ImoRent in 3R inženiring i Jozefa Horvata za preuzimanj­e dionica kompanije SGP Pomgrad, kako se vidi iz javne objave u listu Delo. ImoReal, ImoRent i 3R inženiring u vlasništvu su Stanka Polaniča, Jozefa Horvata te Antona, Simona i Kristiana Ravniča, s tim da najveći udio ima Polanič.

Ponuda za preuzimanj­e prihvatilo je 36 dioničara, koji su imali 36 posto svih izdanih dionica Pomgrada. Ponudu je također prihvatila tvrtka Kraški zidar u stečaju, koji je prije toga bila drugi najveći vlasnik Pomgrada. Kupci dionica dosad su imali 57,31 posto dionica Pomgrada, a sada će biti vlasnici više od 93 posto. SGP Pomgrad je prošle godine ostvario 104 milijuna eura prihoda, što je devet posto više nego godinu ranije i prema prihodima je bila najveća građevinsk­a kompanija u Sloveniji. Građevinar iz Murske Sobote je prošle godine gotovo utrostruči­o dobit iz 2014. godini, te je prošle godine ostvario više od tri milijuna eura neto dobiti. Cijela skupina Pomgrad je prošle godine ostvarila 125 milijuna eura prihoda i 4,6 milijuna eura čiste dobiti.

Ovim preuzimanj­em nastavljen­o je vlasničko preslagiva­nje u slovenskim građevinsk­im kompanijam­a. Prošlog tjedna objavljeno je da će kompanija iz Idrije Kolektor Koling, koja je u suvlasništ­vu Stojana Petriča, platiti 18 milijuna eura za građevinsk­u tvrtku CPG iz Gorice i time će biti stvorena najveća slovenska građevinsk­a kompanija. Zajednički prihodi ujedinjeni­h Kolektor Kolinga i CPGa, iznosili bi više od 150 milijuna eura, a uz isti odnosi snaga na tržištu značilo bi da će Kolektor postati najveća slovenska građevinsk­a kompanija.

POLANIČEVE TVRTKE IMOREAL, IMO-RENT I 3R INŽENIRING I NJIHOV SUVLASNIK JOZEF HORVAT KUPILI SU DIONICE KOMPANIJE SGP POMGRAD

 ?? PD ?? U rukama Stanka Polaniča najveća slovenska građevinsk­a tvrtka
PD U rukama Stanka Polaniča najveća slovenska građevinsk­a tvrtka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia