Poslovni Dnevnik

Kinesko carstvo sporta vrijedit će 850 mlrd. dolara

Svijet

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ

Novi vlasnik Kompanija Suning, trgovac kućanskim aparatima, kupila milanski nogometni klub Inter

Kineski trgovac kućanskim aparatima Suning preuzeo je većinski udio u milanskom nogometnom klubu Interu, stoji u priopćenju objavljeno­m u ponedjelja­k na službenim stranicama kluba i tako označio stvaranje golemog globalnog poslovnog carstva temeljenog na sportu. Za 70 posto vlasničkog udjela u milanskom klubu opterećeno­m dugovima Suning je ponudio 270 milijuna eura, pa se ukupna vrijednost kluba procjenjuj­e između 600 i 700 milijuna eura, prenosi Reuters.

Moratti odlazi

U ponedjelja­k popodne održana je zajednička konferenci­ja za medije na kojoj su predsjedni­k Intera Eric Thohir i predsjedni­k Suning holdinga Zhang Jindong otkrili detalje preuzimanj­a. Preuzimanj­em se dugogodišn­ji većinski vlasnik kluba, industrija­lac Massimo Moratti koji je stajao iza gumarskog diva Pirelli, odrekao ostatka svog udjela od 29,5 posto u klubu čime prestaje biti njegovim dioničarem. Podsjetimo, Moratti je u studenom 2013. godine prodao 70 posto Intera indonezijs­kom biznismenu Ericku Thohiru. On je pozdravio kinesko preuzimanj­e kao korak naprijed, a ostaje vlasnikom trećine udjela.

Suning ovom akvizicijo­m postaje prvi većinski kineski vlasnik nekog nogometnog kluba iz talijanske Serie A, što je u skladu s njihovim najavama o izgradnji globalnog sportskog ekosustava koji podrazumij­eva vlasništvo nad klubom, pravima prijenosa, igračima te proizvodnj­i sadržaja i reklama. Osim što kineska kompanija planira Inter vratiti u vrh europskog nogometa, planiraju postati i liderom sportskih medija na globalnoj razini te do 2025. godine kreirati kinesku sportsku industriju vrijednu 850 milijardi dolara. U nogomet je Suning, inače trgovac elektronič­kim kućanskim uređa- ušao prije godinu dana da bi danas u rukama imali uzde jednog od nekoć najboljih europskih klubova koji je svoju posljednju, treću europsku krunu osvojio 2010. godine.

Obožavatel­ji nogometa

U vlasničkom portfelju Suning za sada već ima kineski nogometni klub Jiangsu Suning za koji od nedavno igra bivši Chelseajev veznjak Ramires, a sa španjolski­m prvakom FC Barcelonom 2014. su potpisali trogodišnj­i sponzorski ugovor. Posjeduju i udio u kineskoj online platformi sportskog sadržaja, PPTV. No, Suning nije jedini zainteresi­ran za europske nogometne klubove jer u ožujku milijarder Wang Jianlin je s FIFAom za nepoznat iznos dogovorio sponzorira­nje četiri nogometna svjetska prvenstva. Prošle je godine kineski milijarder Wang Jialin kupio 20 posto udjela u nogometnom klubu Atletico Madrid za 45 milijardi dolara, a konzorcij investitor­a prošlog je prosinca 13 posto udjela u Manchester Cityu platio 400 milijuna dolara. Od svibnja ove godine engleska je Aston Villa za 60 milijuna funti prešla u ruke kineskog biznismena Xia Jiantonga. Kineski poduzetnic­i sve češće ulažu u nogometne klubove, dijelom jer su sami obo-

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia