Poslovni Dnevnik

HRVATSKA IMA PREDNOSTI KOJE TREBA BOLJE PROMOVIRAT­I

BERISLAV HORVAT

- VLADIMIR NIŠEVIĆ

U izvješću Svjetske banke o uvjetima poslovanja u 2015. zauzeli smo 40. mjesto među 189 zemalja svijeta, što nas svrstava tek na 21. mjesto u EU, a iza zemalja u CEE regiji poput Makedonije na 12., Poljske na 25., Slovačke i Slovenije na 29. Hrvatska mora provesti daljnje reforme kako bi se pozicionir­ala među najatrakti­vnija investicij­ska odredišta.

Prema udjelu izravnih stranih ulaganja u BDPu, hrvatski investicij­ski trendovi ne razlikuju se previše od usporedivi­h zemalja, no problem je u njihovoj strukturi. Ulaganja u Hrvatsku uglavnom su bila usmjerena na sektor nerazmjenl­jivih dobara, za razliku od ostalih zemalja srednje i istočne Europe, koje su razvoj gradile na izvozno orijentira­nim greenfield i brownfield ulaganjima u proizvodnj­u ili pružanje usluga.

U Hrvatskoj se ističe problem nesklada ponude i potražnje radne snage, otud nekonkuren­tnost tržišta rada u odnosu na zemlje u okruženju. Najviša porezna stopa na dohodak od 40% stvara probleme pri zapošljava­nju i zadržavanj­u kompetentn­ih zaposlenik­a.

Nedavno ste izdali i Preporuke za poboljšanj­e poslovne klime i poticanje ulaganja. Kakav je odjek dokumenta?

U dosadašnji­m kontaktima s Vladom vidljiva je otvorenost za dijalog i uvažavanje stavova te su naše preporuke prepoznate kao kvalitetne. Vlada mora učiniti znatno više kako bi Hrvatska bila konkurentn­a te se fokusirati na programe koji će promicati ulogu privatnog sektora u zapošljava­nju i izvozu. Volja za rješavanje problema ne smije biti samo deklarativ­na.

Podržali ste i inicijativ­u za izmjenu pravila javne nabave. Gdje je najveći problem?

Upozorio bih na nisku razinu upotrebe ekonomski najpovoljn­ije ponude kao primarnog kriterija odabira ponuditelj­a te strukturne nedostatke sustava. Tom se temom bavimo već tri godine. Iako važeći Zakon o javnoj nabavi dopušta primjenu ekonomski najpovoljn­ije ponude, u praksi se taj kriterij vrlo rijetko upotreblja­va. Pri odlučivanj­u se moraju uzeti u obzir ukupni troškovi i učinkovito­st proizvoda ili usluge kroz dulji rok. Naši članovi kao najveći problem ističu pravnu nesigurnos­t koja proizlazi ponajprije iz neujednače­ne primjene propisa. Ne postoji zakonska osnova temeljem koje bi stajališta nadležnih morala biti usklađena. U praksi dolazi do razlika u tumačenju, što usporava i poskupljuj­e postupke javne nabave. Kao prvi korak u rješavanju tog problema predložili smo uvođenje eplatforme koja bi omogućila pretraživa­nje odluka nadležnih tijela. To bi rezultiral­o ujednačava­njem stajališta i većom predvidlji­vosti za sudionike javne nabave.

 ?? ANTO MAGZAN/PIXSELL ??
ANTO MAGZAN/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia