Poslovni Dnevnik

Prgin ima ulagača iz EU, odluka o stečaju na čekanju

Izborili odgodu NCP Remontno brodogradi­lište dobilo je rok do kraja srpnja da se realizira spasonosna akvizicija, predstavni­ci stranog investitor­a jučer se sastali s Upravom šibenske tvrtke, proces ulazi u završnicu

- SUZANA VAROŠANEC

Velika industrijs­ka kompanija iz EU, zasad tek kroz manje akvizicije prisutna u Hrvatskoj, na korak je od odluke da preuzme NCPRemontn­o brodogradi­lište Šibenik, saznaje Poslovni dnevnik. Stoga je i stečajni sud, o tome obaviješte­n od strane Uprave, odlučio pričekati s odlukom ispunjava li šibenska tvrtka uvjete za stečaj. Umjesto toga određen je dodatni rok do kraja srpnja, u kojem bi se tre- bala realizirat­i akvizicija. Nikome nije u interesu stečaj, a iz tvrtke uvjeravaju da su pregovori daleko odmakli, no još nije jasno izlazi li potpuno iz vlasničke strukture Goran Prgin, sadašnji većinski vlasnik, ili će zadržati manjinski udio.

Predstavni­ci stranog investitor­a jučer se sastali s Upravom šibenske tvrtke, pa sam proces ulazi u završnicu nakon ‘zelenog svjetla’ s pripremnog stečajnog ročišta, kad su prista- nak dali Jadranska banka kao najveći vjerovnik s 200 mil. kn tražbina i država. Plan je, doznajemo, da novi vlasnik dokapitali­zacijom uđe u vlasnički kapital, dok bi se ta sredstva iskoristil­a za otkup potraživan­ja po modelu koji je uspješno testiran Impolovim preuzimnje­m dugova TLMa prema Jadranskoj banci. I ovdje se planira otkup tražbine, a kako je banka u sanaciji u kojoj se njezina bilanca čisti, očeku- je se da će to biti poticajno za otkup tražbina. Tko je potencijal­ni strani investitor nismo uspjeli doznati zbog poslovne tajne. Inače, NCPova tvrtka trenutno ima zdravo operativno poslovanje iz kojeg posluje pozitivno, tvrde, a vode pregovore za nove poslove s partnerom iz Egipta, te s privatnim domaćim brodarom za turističku novogradnj­u. Na tržištu se priča i da je zainteresi­rana i Dogus grupa, ali i Zepter.

 ?? DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL ?? Goran Prgin
DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL Goran Prgin

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia